用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 宣道國際學校係咪比其他國際學校谷?
樓主: mky456
go

[小學] 宣道國際學校係咪比其他國際學校谷?  

回覆樓主:

—-

回覆 MFreestyle 的帖子

唔好意思,咁我估錯咗,你寫學校情況嗰份坦白,我先係咁估
睇你寫啲嘢,感覺上你對學校有啲不滿?

Kelly0799    發表於 21-1-13 12:16

如果你唔滿意Cais,可以轉其他IS。但如果你唔喜歡國際學校的做法,覺得hea,小一轉走都仲可行,反而再大d就真係比較難。

Kelly0799    發表於 21-1-13 12:17

你話:[班主任大部份不是NET (Native)]

定係打錯打多左個(不)?

回覆樓主:

—-

bighang 發表於 21-1-13 09:24

你話:[班主任大部份不是NET (Native)]

—-

MFreestyle 發表於 21-1-12 12:04
建議先讀預備班,唔讀預備班就咁報小一,小朋友會比舊生欺凌。另外學校不會協助小一新生適應校園生活。

IB ...
我當初也有擔心你描述嘅情況會發生,所以最後都唔揀CAIS。但百貨應百客,有好多其他家長喜歡呢啲配套。所以也是睇個別家庭同小朋友需要。

被欺凌咁嚴重?照計小一仲好純品㗎喎啲小朋友.. 老師有冇幫手處理?

IS嘅班主任唔係NET,仲要英文差到小朋友會聽唔明?? 我覺得不能接受  

我上年去過CAIS open day,見唔到小朋友上堂情況,但有好多家長喺度幫手睇攤位,俾我感覺係好多家長都係緊張型 (會不停嗌住小朋友唔好做呢樣唔好做嗰樣),同我地自己教育方法有啲唔同,加上學校第二期工程好似有排搞咁,所以我就冇再考慮CAIS。

MFreestyle 發表於 21-1-13 09:32
Grade 1 來講, 6班, 4個係香港人老師,一個係印度人老師,一個係外籍老師,以我所知只有外籍老師係NET,因 ...

我唔介意老師係咩國籍不過英文唔係native就難d接受。會唔會係COVID難請人?

我仔仔Grade 6 插班入, 今年 grade 8
返學好開心, 睇住學校進步, 無論係行政上或課程上
校長有心辦學, 注重溝通。今次疫情見到學校反應好快, 佢地盡可能都唔想影響學習進度, 亦會出 survey 問家長意見。
我見唔到樓上所講新生被欺凌, 阿仔呢2年所有老師都係native (除了中文課)所有學生都好純, 好有discipline, 高年級亦有補底班。雖然大部份都係香港學生, 但係同學之間肯定全英文溝通

回覆樓主:

—-

melobi12 發表於 21-1-13 13:05
被欺凌咁嚴重?照計小一仲好純品㗎喎啲小朋友.. 老師有冇幫手處理?

IS嘅班主任唔係NET,仲要英文差到小朋 ...

你講得啱,呢間比較多local家長,(多中文的一定是),不少更是local school 轉來,是比較緊張型,我見朋友經常都仍會幫高小的孩子做project,因為看不過眼不夠精美。

我覺得多唔多功課,需唔需要家長參與,每個家長都有唔同看法,冇話邊樣好
不過如果你話國際學校老師除咗中文課,唔係NET,呢個問題就真係好大

仲有你話中文比ESF還要弱,真幾難接受

melobi12 發表於 21-1-13 13:05

IS嘅班主任唔係NET,仲要英文差到小朋 ...

—-

964000 發表於 21-1-13 14:36
你講得啱,呢間比較多local家長,(多中文的一定是),不少更是local school 轉來,是比較緊張型,我見朋 ...

—-

bighang 發表於 21-1-13 16:31

我覺得多唔多功課,需唔需要家長參與,每個家長都有唔同看法,冇話邊樣好

—-

MFreestyle 發表於 21-1-13 16:43
佢哋係言語上會話「我唔鍾意你」「我唔想同你玩咁」,每個人嘅睇法唔同啦,有啲人會覺得唔舒服,因為係基 ...
有冇同校方反映有呢類情況發生?

cmir 發表於 21-1-13 14:13
我仔仔Grade 6 插班入, 今年 grade 8
返學好開心, 睇住學校進步, 無論係行政上或課程上
校長有心辦學, 注重 ...

—-

bduck001 發表於 21-1-13 16:50
有冇同校方反映有呢類情況發生?

—-

中文最主要靠屋企協助,學校中文非常淺,相信主要要遷就外國小朋友學習,就算分班最高級別也非常淺,要外補
老師一定全NET, 包括TA; 我諗絕大部份國際學校呢個都應該係基本要求,其次睇學歷,經驗,etc..