用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 宣道國際學校係咪比其他國際學校谷?
樓主: mky456
go

[小學] 宣道國際學校係咪比其他國際學校谷?  

MFreestyle 發表於 21-1-13 16:43
佢哋係言語上會話「我唔鍾意你」「我唔想同你玩咁」,每個人嘅睇法唔同啦,有啲人會覺得唔舒服,因為係基 ...

我諗無論係咪基督教學校,都應該正視呢個問題。

小朋友咁同新同學講嘢唔一定係欺凌,背後係咩原因?

係新同學做左啲令人反感嘅嘢?純綷小朋友戲言?有其他人咁樣同呢個小朋友講過,所以佢有樣學樣?

作為老師起碼都要了解下小朋友講出呢啲說話嘅原因同跟進,冇可能坐視不理。

964000 發表於 21-1-13 14:36
你講得啱,呢間比較多local家長,(多中文的一定是),不少更是local school 轉來,是比較緊張型,我見朋 ...

其實咁樣既IS先係我杯茶,請問介不介意講下係邊間IS呢?

melobi12 發表於 21-1-13 17:28
我諗無論係咪基督教學校,都應該正視呢個問題。

小朋友咁同新同學講嘢唔一定係欺凌,背後係咩原因?

—-

mky456 發表於 21-1-13 17:35
其實咁樣既IS先係我杯茶,請問介不介意講下係邊間IS呢?

PM你,我小朋友間學校小學部係比較少中文和local 家庭。

MFreestyle 發表於 21-1-13 16:45
佢哋派本書返嚟會叫小朋友寫返書名,要家長簽名證明小朋友睇咗,所以可能我讓你誤會啦,唔需要寫好讀後感 ...

咁都正常啲

MFreestyle 發表於 21-1-13 16:43

—-

老師都不會分分鐘知道小朋友間說甚麼,你面授前再email老師等佢留意下。

Cais係會吸引咗一班唔滿意本地教育但又怕傳統國際學校太hea嘅家長
又或者嗰啲其實想攞曬本地同國際学校優點嘅家長.
事實上呢個世界點會咁完美,我個人認為cais教學校模式係國際,但成件事出嚟並不似一般international school,即係学校文化同学生類型,家長類型都同typical傳統嘅國際學校唔同.但我又覺得冇話好定唔好,只係有多啲選擇畀家長.
我就希望小朋友喺傳統嘅國際學校讀多d

CAIS原來1995年在香港開始,2017搬去荔枝角,但係網上資料唔多,有興趣家長可以多用中名名字搜尋...

Saboc 發表於 21-1-13 23:20
Cais係會吸引咗一班唔滿意本地教育但又怕傳統國際學校太hea嘅家長
又或者嗰啲其實想攞曬本地同國際学校優點 ...

「Cais係會吸引咗一班唔滿意本地教育但又怕傳統國際學校太hea嘅家長」
☝(emoji)
認同

回覆 MFreestyle 的帖子

你啲post全部唔見晒

回覆樓主:

我哋係今年新學年高小插班生,讀咗幾個月CAIS,感覺校長熱心,老師們真係好有愛心(班主任超nice,佢係native 英文好聽又清楚)我個小朋友之前喺LS一線小學其實都讀到,但要我勁谷同跟佢啲功課和考試,加上我覺得佢個性格可能適合IS所以轉校。喜歡CAIS因為有朋友用家推介,加上喜歡基督教學校會重品德。轉咗之後佢成個人唔同晒,功課要自己做仲唔比我對,測驗又要自己溫⋯⋯呢個咁大嘅改變使我覺得冇揀錯比佢。學業當然冇LS咁辛唔,但又不至於好hea,約每個星期都會有test,都要溫書架⋯⋯但又不至於要補習。佢係插班生,但啲同學仔都好nice ,佢都好快識到幾個好朋友,佢好鍾意呢間學校,好鍾意返學。
純粹小小分享^^

回覆 Jane1983 的帖子

如果唔想hea, 不妨選直資

Falcon媽媽 發表於 20-11-5 15:18
回覆 mky456 的帖子

grade幾開始讀IB?

據IBO網頁 有DP 無PYP/MYP/CP

https://www.ibo.org/school/061398/

964000 發表於 21-1-13 20:13
PM你,我小朋友間學校小學部係比較少中文和local 家庭。

可否PM 我邊間IS?

樹熊包包 發表於 21-2-26 21:29
可否PM 我邊間IS?

FIS (TKO), GSIS, HKIS, Kellet , ESF peak,HKA etc 呢D會比較少local.
多中文的eg CIS, ISF, YCIS, KCIS etc 就通常相反。
一般幼稚園小學會多D expats, 到中學會少好多,因為expats會回老家準備入當地大學,現在又有大量local school生中學想轉入,想接觸不同文化要幼稚園小學入讀。
另外除了西貢通常位處新界的IS都local多。
其實社運加疫情初時好多expats走了,和我們四五年前比,現在間間新入學都相對多了local, 不過學校本身有自己的文化。
外國人有個好處,佢地不會投訴功課少,只會投訴多,佢哋又好少會幫小朋友做功課,不會拉高功課水平,可以中和番local怪獸家長

粉紅豹 發表於 21-1-18 22:16
我哋係今年新學年高小插班生,讀咗幾個月CAIS,感覺校長熱心,老師們真係好有愛心(班主任超nice,佢係na ...

想問小朋友小幾去IS?
我小朋友小五,在LS 讀書,如果轉IS 可以幾時apply?

莫失莫忘 發表於 21-1-13 14:08
我唔介意老師係咩國籍不過英文唔係native就難d接受。會唔會係COVID難請人?
...

我都好想知係咪難請老師。因為有啲老師的確唔係native

cookingmummy 發表於 21-6-11 03:05
想問小朋友小幾去IS?
我小朋友小五,在LS 讀書,如果轉IS 可以幾時apply?

其實小五上學期應要apply, 完小五可入中學一年級,英式Year 7, 或美式Grade 6.

cookingmummy 發表於 21-6-11 03:05
想問小朋友小幾去IS?

睇你想讀邊間IS,ESF某d區傳聞話可以即時插班

FYI,我仔仲讀緊小四,上年十月報ICS/CAIS G5,今年二月尾in,三月尾出offer,八月G5開學