用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 隔離酒店入住後感
樓主: 過客
go

[英國] 隔離酒店入住後感   [複製鏈接]

bobbycheung 發表於 20-11-5 18:29
9點到。未有消息。早知搭夜機仲好。

請問你哋係咪去機場等接小朋友?

過客 發表於 20-11-3 22:00
請問有冇家長或學生入住了隔離酒店的住後感, 可否介紹下, 我見有 d 平又肯接待既酒店都好舊下, 同埋 D 房間 ...

上個月我入住九龍諾富特酒店隔離,房間大概2百幾尺大床房,房夠光猛又乾淨,雖然望大廈景,但向東南有太陽,還有書枱、梳化和雪櫃!酒店預設層樓留給隔離人士專用!入房已經有齊2箱水和一大堆毛巾和床單、洗護用品齊全!可以叫外賣,職員放在門口通知你取!當時酒店有優惠只要每天加一元,包埋份早餐,份量十分豐富(emoji)(emoji)價錢不錯,14天才6600左右,算不錯了!

只得兩個15丶 12歲,要大人book三人房還是兩人房只俾要隔離果兩個細路住?衞生署名單的酒店好多都full了

A4family 發表於 20-11-5 20:42
上個月我入住九龍諾富特酒店隔離,房間大概2百幾尺大床房,房夠光猛又乾淨,雖然望大廈景,但向東南有太陽 ...
呢間都好似好體貼

waiyan2000 發表於 20-11-5 20:31
請問你哋係咪去機場等接小朋友?
無喇。我個仔成20歲,自己搞掂,搭的士去酒店。今早9點到,大概11點做test,等到晚上8點先有result。因為唔知要等幾耐,只是等嘅過程中有點心急。

順便講埋,我個仔住嗰間叫 Grand City Hotel (華麗都會酒店) ,喺西營盤。房有2將床,有shower,中層,光猛。我老婆有潔癖。佢睇過,都話OK。14日要$3,798 ,另加10%。地點方便我,又平,可以啊。如果佢住落有問題,我再話比大家知作參考。

twsf 發表於 20-11-6 01:15
有冇人有指定酒店隔離個list,我見個list 無Cordis thanks

都有多間酒店是not on the list ,但都接受高危地區回港人士入住 。

https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/inbound/hotels.pdf

醒目開學勳章

twsf 發表於 20-11-6 01:15
有冇人有指定酒店隔離個list,我見個list 無Cordis thanks

政府的酒店隔離名單只作參考, 可以打電話去其他酒店問下, 亦靠其他家長互相報料, 我問左尖沙咀YMCA和旺角Cordis都做

bobbycheung 發表於 20-11-6 00:20
順便講埋,我個仔住嗰間叫 Grand City Hotel (華麗都會酒店) ,喺西營盤。房有2將大床,有shower,中層,光 ...
係咪因為 11 月份住所以平呢?  我問好多 12月 Book 14 日, 好多都成 8千以上, 有 d 重要過萬添.

3b 發表於 20-11-6 07:46
政府的酒店隔離名單只作參考, 可以打電話去其他酒店問下, 亦靠其他家長互相報料, 我問左尖沙咀YMCA和旺 ...

Cordis話要有18歲以上人士陪同入住先得!唔知YMCA有無依個規定?

3b 發表於 20-11-6 07:46
政府的酒店隔離名單只作參考, 可以打電話去其他酒店問下, 亦靠其他家長互相報料, 我問左尖沙咀YMCA和旺 ...

依兩間都要800-1000一晚

Just want to warn other parents with my experience.
I had reserved the Hotel Indigo Wanchai. Before I paid to confirm, I found that there was some super-fine print that the booking (14 days) was NOT cancellable under whatever circumstance.

I checked with the front desk and he confirmed that it was NOT cancellable even my kid was tested positive in the airport and being sent to the hospital. It means that the hotel could steal the HK$1X,XXX for simply doing/providing NOTHING.

I was raged because of the particular bad attitude of the front desk and his superior. It was the first time I had a big fight with any hospitality personnel.

PLEASE AVOID IT.

醒目開學勳章

kct18 發表於 20-11-6 09:19
依兩間都要800-1000一晚

如果要平, 可以看看Dorsett新界區的酒店。 你的小朋友幾時返?

醒目開學勳章

kct18 發表於 20-11-6 09:11
Cordis話要有18歲以上人士陪同入住先得!唔知YMCA有無依個規定?

唔清楚, 你要打去問

醒目開學勳章

horace_hywong 發表於 20-11-6 09:31
Just want to warn other parents with my experience.
I had reserved the Hotel Indigo Wanchai. Before  ...

I'm sorry to hear that. 大家口頭問完報價後, 最好發電郵給酒店問清楚quarantine package及cancellation policy, 白紙黑字比較有保障

horace_hywong 發表於 20-11-6 09:31
I had reserved the Hotel Indigo Wanchai. Before  ...

會唔會政府 on list 既酒店, 如果未入住時, 檢測報告是陽性, 唔入住就扣 1-3 日住宿費, 其他可退回.  又如果因檢測等問題而未能上機等, 酒店又會彈性處理更改入住日期.
但如果不是 on list 既酒店, 多數都唔接受或接受既酒店, 通常訂了都不可更改或退款.

過客 發表於 20-11-6 08:28
係咪因為 11 月份住所以平呢?  我問好多 12月 Book 14 日, 好多都成 8千以上, 有 d 重要過萬添.  ...
我10月尾訂依間酒店嘅時候,原本係訂咗由12月6日開始計嘅14日,要$4,464 + 10%。之後個仔突然提早返港,我先改期,價錢再平幾百蚊。至於其他日子,我真係唔清楚要幾多錢。

回覆 Chocolate888 的帖子

落機搭車去gate 2xx做測試,最好download 定政府 居家抗疫app,同健康QR code ,職員check 左先比乘客上去做test,上到去衞生署職員會check ID丶英國檢測報告丶14日酒店confirmation, 之後比個黃色牌上面寫住華逸酒店房間號碼,test 之後,就會問你餐飲方面有冇特別注意,我選擇食齋。等車去入境+攞行李,出到去接機大堂已經有職員截住旅客專車去華逸酒店。其實過程都有人指示,唔會走失。上落旅遊巴都有專人幫忙放行李,服務都不錯。到左酒店check in後就派埋飯上房。
喺飛機上一定要食嘢,或者帶定D食物,整個過程都要2.5小時先返到酒店,如果小朋友在飛機擔心疫情唔除口罩進食,未必捱到返酒店。

我之前都想訂屋企附近酒店,問過航空公司後,佢哋話一定要政府listed hotel,所以好少選擇。我間酒店會入住當日先收全數,如果仔女冇信用咭付款,父母可以一起陪check in ,酒店上落客停車場可以免費停半小時。
‹ 上一主題|下一主題