用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 隔離酒店入住後感
樓主: 過客
go

[英國] 隔離酒店入住後感  

game9099 發表於 20-11-4 21:22
接受呀,有個親戚上個月英國翻嚟喺個度隔離,話唔錯。跟住我地見到啲房都有300-400呎,裝修都唔錯,所以bo ...

回覆 lamb2003 的帖子

我下午4:30落機,跟住有車去博覧做測試,英國測試結果都要比衛生署職員睇。政府冇話住華逸酒店等結果要收錢,應該免費,仲包兩餐,門匙卡只可使用一次,不淮離開房。

kct18 發表於 20-11-4 16:55
觀塘帝盛有無人位過?啲相又係唔錯,唔知得唔得?

乾淨, 服務唔錯

jj100c 發表於 20-11-4 21:46

我下午4:30落機,跟住有車去博覧做測試,英國測試結果都要比衛生署職員睇。政府冇話 ...
jj100c, 謝謝你的資料.

我喺booking.com訂,貪佢可以取消。通常早二、三日可以免費取消,否則要比一日房租。因為擔心航班臨時改期,又或者在英國機場test到positive, 預先比曬錢酒店就煩。但有一點要留意,就係就算喺booking.com 成功訂到房,都要打電話去酒店問清楚佢哋接唔接受隔離訂房。我試過成功在booking.com訂咗兩間,跟住打電話去問,佢哋話唔接受,咁唯有取消booking. 我最緊要係酒店近屋企或地下鐵(當然又要平),咁攞嘢比佢都方便啲。我個仔明早返,有咩特別體驗會同大家分享。不過我係揀最平嗰啲酒店,未必適合大家。

bobbycheung 發表於 20-11-4 23:06
我喺booking.com訂,貪佢可以取消。通常早二、三日可以免費取消,否則要比一日房租。因為擔心航班臨時改期 ...

請問有什麼酒店可以經Booking.com 預定?我試過幾間都唔得。

wong55 發表於 20-11-4 23:21
請問有什麼酒店可以經Booking.com 預定?我試過幾間都唔得。

我都係揀選我需要嘅條件先,例如可以取消,有wifi....,跟著由最平開始睇起,揀啲地點適合自己嘅。睇啱就打電話去酒店問接唔接受隔離訂房。如果佢話ok,我咪喺booking.com訂。家吓喺英國返嚟,好似要過5關斬6將咁,太多變數。唯有見步行步,盡量保持彈性。你話你試過幾間都唔得,唔知會唔會係你訂嘅日期多人返。你唔好介意我咁講,唔好太揀擇,點都要盡快訂住一間可以取消嘅先,以防萬一。同一時間hold住幾間可以取消嘅booking當然唔應該,但有一間在手點都要。

jj100c 發表於 20-11-4 21:46

我下午4:30落機,跟住有車去博覧做測試,英國測試結果都要比衛生署職員睇。政府冇話 ...

而家應該喺機場gate 2xx嗰度測試?

game9099 發表於 20-11-4 23:52
而家應該喺機場gate 2xx嗰度測試?

是,中場客運大樓的臨時樣本採集中心

回覆 game9099 的帖子

Sorry我仲以為嗰度係博覧㖭!你正確係gate xxx,其實同一個test 做兩次,一個強制,一個是自願,我見響英國都做左negative,香港就選擇做一個就算。

jj100c 發表於 20-11-5 08:34
回覆 game9099 的帖子

Sorry我仲以為嗰度係博覧㖭!你正確係gate xxx,其實同一個test 做兩次,一個強制, ...

其實如果大家可以做埋第二個啦。 第二個係rapid test, 好簡單。 政府係trial 用來比較第一個, 睇下rapid test 個 accuracy。 如果準確度高。 以後改用呢個。 咁大家返黎唔使再等咁耐。 (emoji)

醒目開學勳章

bobbycheung 發表於 20-11-4 23:06
我喺booking.com訂,貪佢可以取消。通常早二、三日可以免費取消,否則要比一日房租。因為擔心航班臨時改期 ...

多事搭句咀, 就算酒店話接受英國回港檢痠人士, 未必等同可以在其他網站訂房, 因為有些酒店不是全間做隔離, 只是指定樓層, 如果經網站訂, 酒店不知道實際需要隔離的樓層房間是否足夠, 打電話問時耍肯定這一點

hiddenhero 發表於 20-11-5 08:52
其實如果大家可以做埋第二個啦。 第二個係rapid test, 好簡單。 政府係trial 用來比較第一個, 睇下rapid ...

同一時間做兩個test?

wtcys 發表於 20-11-5 11:56
同一時間做兩個test?

係, 但係其實好簡單架。 一個係以前做開個種, 要等好耐好耐先有結果。 依家政府引入左牛津大學個rapid test。 含一口水, 係個口搖下搖下, 喉嚨頂搖下, 吐反出來, 呢個大概20-30 分鐘有結果。 政府依家trial。 如果兩個結果比較個accuracy 高, 咁以後就用rapid 呢個代替傳統個個, 咁大家小孩回來就唔使係機場等咁耐。 好慘。

3b 發表於 20-11-5 09:17
多事搭句咀, 就算酒店話接受英國回港檢痠人士, 未必等同可以在其他網站訂房, 因為有些酒店不是全間做隔離, ...

依個又真係一個問題,我諗漏咗,多謝提醒。

回覆 hiddenhero 的帖子

職員話兩個test 一樣做法,用來比較,但分兩次做,我唔想再排隊,所以冇做。

Check in 左L’hotel了,雖然遠D,我住隔離樓層22樓,望山景開揚,都好新凈,用品齊全,礦泉水提供一箱,WiFi 正常速度。入住時先交全數房費。我因為噚晚在華逸住左一晚等報告,所以酒店check in時話計番我13晚價錢,好公平!

jj100c 發表於 20-11-5 12:52
Check in 左L’hotel了,雖然遠D,我住隔離樓層22樓,望山景開揚,都好新凈,用品齊全,礦泉水提供一箱,Wi ...

唔該曬! 22 樓景觀應該幾好我就係鍾意佢遠

jj100c 發表於 20-11-5 12:52
Check in 左L’hotel了,雖然遠D,我住隔離樓層22樓,望山景開揚,都好新凈,用品齊全,礦泉水提供一箱,Wi ...
咁你呢間幾好啊, 酒店又肯比你扣少晚 $, 重比定成箱水你, 請問房價幾 $ ?

另外,訂餐職員話可以叫酒店餐廳送上房,我建議不要訂哂咁多日餐,有需要先call room service or 外賣。
酒店有半小時免費泊車,送子女去酒店不妨問定杯麫丶麫包做儲備。