用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 隔離酒店入住後感
樓主: 過客
go

[英國] 隔離酒店入住後感   [複製鏈接]

北角Ramada Grand View也是,確診了也無得取消。

jj100c 發表於 20-11-6 11:44
我之前都想訂屋企附近酒店,問過航空公司後,佢哋話一定要政府listed hotel,所以好少選擇。我間酒店會入住 ...

唔使㗎。政府網頁話:-
相關到港人士是否必須在網站列表中指定的酒店進行預訂?
該酒店名單(https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/inbound/hotels.pdf)僅供參考。香港任何酒店的住宿均可接受。

https://www.coronavirus.gov.hk/chi/high-risk-places.html

fairybaby 發表於 20-11-5 21:34
只得兩個15丶 12歲,要大人book三人房還是兩人房只俾要隔離果兩個細路住?衞生署名單的酒店好多都full了 ...

我可以與家人或朋友住在同一間酒店房嗎?
可以。如果你和你的家人或朋友乘搭同一班航機到港,你可與家人或朋友同住一間酒店房。

如果從指定高風險地區(第599H章)到港的相關人士年齡不足16歲,其家人或照顧者可以和他/她住在同一間酒店房間嗎?
香港的酒店普遍要求,年齡不足16歲(有些酒店的要求是18歲)的人士必須有成人陪同方可入住。由於這些未成年人士來自高風險地區,同住的成人面對較高的感染風險。為防患未然,建議該名成人陪同相關到港未成年人士於酒店房間直至完成檢疫為止,期間不應離開該酒店房間,以減低可能的社區傳染風險。

對於正在酒店房間內進行檢疫的未成年人士,可否在此檢疫期間轉換或容許不同的家人或照顧者進入酒店房間內?
由於這些未成年人士來自高風險地區,為減低可能的感染或社區傳播風險,建議只安排一位家人或照顧者陪同與相關到港未成年人士於酒店房間內直至檢疫期完結為止,期間不應安排其他家人或照顧者進入該酒店房間或更換家人或照顧者。

https://www.coronavirus.gov.hk/chi/high-risk-places.html

jj100c 發表於 20-11-6 11:44
我之前都想訂屋企附近酒店,問過航空公司後,佢哋話一定要政府listed hotel,所以好少選擇。我間酒店會入住 ...
航空公司没有说要求要政府listed的酒店,政府亦对酒店选择亦没有限制,只要有14 days hotel confirmation 便可以。

酒店的 cancellation policy 覆盖內容跟房价挂钩,正如booking.com / Expedia etc refundable 和 non refundable 的价格是不同的。 现在变化太快,尽量选refundable 的。

jj100c 發表於 20-11-5 18:22
回覆 ElainAiolia 的帖子

入到華逸check in後會派埋晩餐,早上八時會有早餐掛住門把手。 ...
謝謝回覆。

回覆 spiderlily 的帖子

我打電話問過virgin 職員,所以穩陣起見就訂了政府on list hotel。

上晤上到機都是由航空公司決定,所以問清楚airline好D!

jj100c 發表於 20-11-6 11:38
回覆 Chocolate888 的帖子

落機搭車去gate 2xx做測試,最好download 定政府 居家抗疫app,同健康QR code , ...

唔該晒你,好詳細

回覆樓主:

昨天下午五時落機, 完成所有程序要半夜十二點後先可以返到青衣酒店, 再吃飯,真係肚餓到不得了,也非常疲倦

puzzledmama 發表於 20-11-6 17:49
昨天下午五時落機, 完成所有程序要半夜十二點後先可以返到青衣酒店, 再吃飯,真係肚餓到不得了,也非常疲倦
...

下午5 點落機都要等到凌晨? 等物野? 我一路以為下午機係取樣本後就可以去政府安排既酒店等第二天檢測結果。

請問已有孩子隔離完的媽咪,我孩子昨日回港,在機場完成test,有negative 報告後今日開始在酒店隔離,當局要求每日量體溫及完成報告,請問隔離完成前,是否還需要再作一次口水test?

lwi 發表於 20-11-6 22:13
請問已有孩子隔離完的媽咪,我孩子昨日回港,在機場完成test,有negative 報告後今日開始在酒店隔離,當局 ...

是呀 ,第十天要交深喉唾液呀 。

疊文件內有寫你收集地點 , 或者安排GOGOVAN , 仲有兩間 的,唔記得乜名啦, 去到酒店收樣本代交去衛生署,費用約$100。

但係無比樽佢噃

lwi 發表於 20-11-6 22:21
但係無比樽佢噃

吓 , 兩份公文袋內 , 其中有一份裡面是一套膠袋和樽仔 。 仲有張有名字等個人資料的紙 ,入落袋一拼提交 。 如果沒有要打去衛生署問,現在政府門診都有得取呢d test kit.

唔知係咪今早上午六時放佢出嚟,職員咁早都矇查查

但係無比樽佢噃

家長JJ100c也是這兩天到港,或者要請教她 今次回港有沒有比test kit for 第十天檢查用的 。

她資訊會比我update .

要如何問她?

I arrived HK on 5 Nov, CX252.

I was not given any test kit for further test and was not told of this by any of the staff there.

I just second checked my envelop and there was none mentioning on this.

So, change of procedure?

但係無比樽佢噃

依家機場唔比第二次檢測既樽, 佢應該有工作人員有比佢一份文件, 裡面提到隔離第十天既檢測安排。 我依家都隔離梗, 我係30 號到香港, 昨天收到衛生處電話, 佢話下週一9 號衛生處會來酒店派檢測樽仔。 佢叫我第二日早上搞掂後唔好放係門口。 等。 佢地會派人來收。 到時會有人敲門。 唔好自己叫人送, 唔好叫gogovan (以前係, 依家改左)

所以你仔上網填個份健康申報既酒店資料同佢既聯絡電話一定要準確。 如果佢到第8/9 日都收唔到電話就打去問。 文件上有個電話號碼。

我影左個份文件。 你問下阿仔有無。

‹ 上一主題|下一主題