用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果十分清楚自己是不要學位的話
樓主: cheriedglau
go

如果十分清楚自己是不要學位的話  

技不如人,只好等下,佢只得一個pat pat的

人地放左,不等於入你袋

自己操好小朋友仲实際

姐係人地有一百億身價、為什麼不捐五十億出來、反正五十億也是花不完的啦!我又覺得這個世界本來就是弱肉強食、多幾個選擇給自己慢慢幫小朋友選最合適的學校也沒什麼不對!

cheriedglau 發表於 20-11-3 14:16
請主動放位,可打個電話去學校,唔好淨係講一句你「或者」唔會註冊就當完咗件事。知道有兩個女龍家長,已經 ...

十分同意
奈何遊戲設計令不少家長受苦

kellybaba 發表於 20-11-15 23:52
姐係人地有一百億身價、為什麼不捐五十億出來、反正五十億也是花不完的啦!我又覺得這個世界本來就是弱肉強 ...
唔係話咁極端要限每人只準hold一個offer, 但如果大家都只hold最心儀果兩三個再慢慢考慮, 其他本身報黎當水泡嘅爽快啲放返出黎, 其實已經幫到好多人

triceramum 發表於 20-11-3 14:45
攞住德望諗緊SFA, TSL又唔出奇

有留意升中版都會知德望升中左西右揀,但去到DSE又唔係太突出。最後會揀SF ...

要睇本身有幾鍾意德中, 我當年就係為德望放棄GT, SFA, KTS....講真如果係SFA,KTS  考得top 係GH 一樣會考得top 去外闖...但如果係考中間...德小至小仲有大機會上德中..係sfa,KTS考中間我吾知有幾大機會會可以考到比德望一樣or above 既中學...至於考得尾個堆..就算比你一條龍上一間band 1都會讀得好吃力...所以冇話最好既學校...只有最適合小朋友同家長既學校....

cabbii 發表於 20-11-16 12:23
要睇本身有幾鍾意德中, 我當年就係為德望放棄GT, SFA, KTS....講真如果係SFA,KTS  考得top 係GH 一樣會考 ...
德小升德望中學有70%機會左右, 係德小成績好叻既, 插班都去左 DGJS, 升中亦有去左 SPCS ,  HY,   等等,中等至中上成績升上GHS條路易行D, 呀女中一時有好多係外面考入的同學, 有SFA, GT, TSL, APS , 及一些地區小學->(級頭人馬), 個個都好勁, 所以勁既學生就冇有怕, 中中間間成績讀德小好呀

考唔考到入小學
家庭取向,

小朋友天資,

加  運氣,

都好有決定性, 自問我仔冇特別叻O既技能,

講野表達仲19999,

我地兩公婆又冇催谷, K1-K2 都係HEA 住讀,

K3 疫情年轉左去另一間叫有D 野學,

所有神校都冇報, 只係報左D O岩我地期望又"應該"O岩仔O既程度小學報,

順利兩間OFFER,

其他小朋友有幾多個OFFER 都好係人地背後做左好多功夫,

係肯定之前努力O既成果,

所以人地放唔放, 決定到幾時, 真係外人冇得干涉,

就算有"運氣" 都係本身優勢一種。

一命二運, 我信架。

回覆 bananawi 的帖子

呢個方法好,
收3皮野留位費,

如果決定讀就回水,

或學費中分期扣。

君不見神校留位費都係好貴?

VinJacHay 發表於 20-11-19 15:23
考唔考到入小學
家庭取向,

VinJacHay 發表於 20-11-19 15:23
考唔考到入小學
家庭取向,

梗係,好運中甲一,你估人人有咩?

如果一定唔會讀,盡早放係好事。
如果三心兩意,hold耐少少,瞭解清楚諗清楚先做決定都無可厚非。

可理解的。
如果有神校或最心儀的offer, 可以當場拒絕其他offer,立刻馬上放位。
但本身只有二三個次心儀的offer, 就好難做决定。家長都想從多方面再了解一下。

好多心聲~咁辛苦先有offer, 点都hold 一排先

唔係唔想放,有時真係要深入了解間學校係點,係唔係適合自己小朋友,當然報學校時都有諗定第一志願係邊間,可惜第一志願仲未面第二輪試,咁唯有hold住先做後備

沒有最心儀, 只有更心儀。
有SPCC 我估我都會諗都唔諗退返其他OFFER。

其只要EDB首肯,要求所有直資註冊先收一年學費,之後退學再分時段退回全部或部份學費,應可減少集郵人仕
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-11-20 18:23
其只要EDB首肯,要求所有直資註冊先收一年學費,之後退學再分時段退回全部或部份學費,應可減少集郵人仕 ...
學下國際學校,面試費,留位費貴到一個點,就冇人報10 + 間了。

VinJacHay 發表於 20-11-19 15:59
回覆 bananawi 的帖子

呢個方法好,

神校留位費都係好貴?唔知你講緊邊間神校?
SPCCPS $0 ,DGJS $1000

回覆 NNbaby 的帖子

https://www.facebook.com/parents ... 30/510449546093374/
神校, 不只果兩間吧?