用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC面試
樓主: imtschl
go

SPC面試   [複製鏈接]

醒目開學勳章

ivyivy3000 發表於 21-1-29 11:37
請問它們是只睇呈一成績是嗎?教育局次第也是只看呈一only?

呈二教育局都未出到比佢

ivyivy3000 發表於 21-1-29 11:37
請問它們是只睇呈一成績是嗎?教育局次第也是只看呈一only?
教育局次第係睇埋呈二,因為而家公佈面試名單已經考左呈二。

醒目開學勳章

winnie_kin 發表於 21-1-29 11:41
教育局次第係睇埋呈二,因為而家公佈面試名單已經考左呈二。

考左啫

回覆樓主:

好失望同後悔,我無幫小朋友報獎學金。。。因為小朋友呈一考第7,但呈二考第1,老師話總呈分成績是第1,但都無得in......意思是小朋友在教育局次第是615人後?

piglet0529 發表於 21-1-29 11:40
呈二教育局都未出到比佢
教育局次第只會出俾中學睇咋

ivyivy3000 發表於 21-1-29 11:44
好失望同後悔,我無幫小朋友報獎學金。。。因為小朋友呈一考第7,但呈二考第1,老師話總呈分成績是第1,但 ...
介意講你小朋友小學係一線定二線嗎?

回覆樓主:

二線小學,但上年都有同學入到spc

醒目開學勳章

好失望同後悔,我無幫小朋友報獎學金。。。因為小朋友呈一考第7,但呈二考第1,老師話總呈分成績是第1,但 ...

時間上直資面試很多只會看到呈一去挑選,係俾offer先會睇埋你呈二先出甘。只計呈一的話,呈二先升呢會較蝕底吧

如估計冇錯有1500人考,個個都係勁人,咁就真係好睇你小學係一定二線,邊區都有關係,基本上考得每次都係級3內,我指我識既人。
教育局次第排序方法:地區排名、小學(自己區)排名,學校級名次   得出!

醒目開學勳章

winnie_kin 發表於 21-1-29 11:45
教育局次第只會出俾中學睇咋

《教育局成績次第名單》
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3850643

依條link先啱

我意思指時間上教育局應仍未計算到加入呈二的呈分次第去比SPC去作面試篩選。所以,SPC應只計呈一.

回覆樓主:

明白,其實小朋友呈一都好盡力,只係其他人表現得更好。可能要博叩門

piglet0529 發表於 21-1-29 11:49
時間上直資面試很多只會看到呈一去挑選,係俾offer先會睇埋你呈二先出甘。只計呈一的話,呈二先升呢會較蝕 ...
其實好睇邊間直資,有啲好早見,有啲好似SPC咁2月先見,呈二已考,教局已出排名,所以唔會只睇呈一。

piglet0529 發表於 21-1-29 11:52

名次
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3847536&highlight=%E8%81%96%E4%BF%9D%E7%BE%85%E6%9B%B8%E9%99%A2

該校由即日至下月7日接受中一入學網上申請。收生準則方面,中英文面試佔30%,小五及小六呈分試佔60%,與學校聯繫、操行及獎項等佔10%。校方將於明年3月29日以郵寄通知家長取錄結果;該校將設10個「叩門位」,供學生明年中一放榜後申請。

根據以上報導, 我自己估計ONLY, 今次出的LIST (有份IN的學生) 都係有機會睇埋呈一, 二的次弟.
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

ivyivy3000 發表於 21-1-29 11:53
明白,其實小朋友呈一都好盡力,只係其他人表現得更好。可能要博叩門
其實你小朋友都好叻!相信自行既都應該得!如真係想入再博叩門!

醒目開學勳章

winnie_kin 發表於 21-1-29 11:57
其實好睇邊間直資,有啲好早見,有啲好似SPC咁2月先見,呈二已考,教局已出排名,所以唔會只睇呈一。 ...

為何你如此堅持? 如果有計呈二,其實樓上有位網友應該有得見。

醒目開學勳章

小艾比 發表於 21-1-29 12:00
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3847536&highlight=%E8%81%96%E4%BF%9D%E7%BE% ...

出offer前先會睇到

piglet0529 發表於 21-1-29 12:03
為何你如此堅持? 如果有計呈二,其實樓上有位網友應該有得見。
只因我仔錄取時老師確實咁同我講!
至於樓上位網友,我已講可能佢係二線排名剛剛後左啲。

回覆 winnie_kin 的帖子

我一月初打過去SPC問,職員回覆約面試只參看5年級成績,六年級的不會看,所以不用寄成績表比佢地。

問題係SPC有冇叫人去in時帶埋呈2?如果冇就要三月先有同學全港排名,是嗎?
即係話呈1加埋interview的表現,可能緊緊收,但是呈2跌咗會因此被foul???

今年疫情打亂了一般常規,學校怎樣去安排也頭痛,但熱門的直資名校的收生組對不同學校和名次已十分掌握了解。確實的是正式出offer 時一定會參考次第,所以一般在3月中旬才之後才出offer。
‹ 上一主題|下一主題