用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請敎RC Primary用家的意見
樓主: Mrspan
go

[小學] 請敎RC Primary用家的意見

Sumsumsum123 發表於 20-11-4 20:02
Buy a chance for interview only

如何無買 NR..
係咪就算有得 in.. 都好難有 offer?
其實唔太了解個玩法..

TingTing0001 發表於 20-11-4 20:28
如何無買 NR..
其實唔太了解個玩法..

RC最難應該係有interview既機會
有得in既話,pass=offer
有錯請指正

Sumsumsum123 發表於 20-11-4 20:40
RC最難應該係有interview既機會
有得in既話,pass=offer
有錯請指正

Thanks
知唔知有冇邊度睇到往年數據..
其實 interview 係幾多人爭一個位.. 難唔難考?

TingTing0001 發表於 20-11-4 20:28
如何無買 NR..
其實唔太了解個玩法..

如果無買NR, 又無其他priorities, 咁靠運氣搏面試機會。

有得面試就當然睇小朋友嘅英語能力和表現。

過去大概見300幾人,學额有168個。今年疫情不知會否約見少一點人數。

聽過有NR但不成功的case, 會refund; 以往也有siblings或ESF kindy 的不肯講嘢,會俾多次機會。

Radiomama 發表於 20-11-4 21:28
如果無買NR, 又無其他priorities, 咁靠運氣搏面試機會。

-------

TingTing0001 發表於 20-11-4 21:08
Thanks
知唔知有冇邊度睇到往年數據..
其實 interview 係幾多人爭一個位.. 難唔難考?

除咗interview chance,siblings 同埋esf kinder 其實fill 左八九成學生

Interview 容易pass ,但n 冇in 完都係waiting 多,先要等Priority 果批唔讀,所以點解話要想讀esf/rc 一定要入esf kinder

kriskris55 發表於 20-11-4 22:11

除咗interview chance,siblings 同埋esf kinder 其實fi ...

正確。行一條龍前,ESF已通知家長就算有sibling priority, 若不入ESF kindergarten, 都有機會入唔到primary. 所以N無,有interview 是十分幸運。
當然,現時的社會、政經氣候和local school的情況,會増加定減少左對IS的需求,就無法估計。

Radiomama 發表於 20-11-4 21:28

明白 ... Thanks

kriskris55 發表於 20-11-4 22:11

除咗interview chance,siblings 同埋esf kinder 其實fi ...

Thanks

kittykuma 發表於 20-11-4 22:27
正確。行一條龍前,ESF已通知家長就算有sibling priority, 若不入ESF kindergarten, 都有機會入唔到primar ...

其實一條龍係幾時開始?
今年 Yr1 係唔係?

TingTing0001 發表於 20-11-4 22:51
其實一條龍係幾時開始?
今年 Yr1 係唔係?

https://www.esf.edu.hk/through-train-system/

TingTing0001 發表於 20-11-4 22:51
其實一條龍係幾時開始?
今年 Yr1 係唔係?

今屆k1開始

Radiomama 發表於 20-11-4 07:07

Shatin college 的IBDP成績在ESF schools裏面是最標青嘅 ...

你自己了解下先,我朋友個級,基本上無純外籍,香港藉嘅印度人就有。畢竟唔係IS,我朋友嗰仔已經申報緊轉ESF嘅其他分校。

回覆 Sumsumsum123 的帖子

咁其實今年開始不用interview 是否代表讀完kindy 就可直升上RC ?

belili 發表於 20-11-5 10:53
回覆 Sumsumsum123 的帖子

咁其實今年開始不用interview 是否代表讀完kindy 就可直升上RC ?  ...
正路係當然如果太多人揀,就唔會收得哂

回覆 文英妮妮 的帖子

其實沒所謂, 如不適合RC 就走吧。IS 本身就轉來轉去,何況今年所有IS 都面對離校潮。如追求純外籍,轉去DC /PEAK 吧,或者HKIS 可能更適合你朋友。如計劃轉去SC ,之前有JM 分享SC 2017年已有47%係LOCAL,到今日肯定過50%,就算PASSPORT HOLDER 都係香港人多,去學校望下就知。當然,如追求SC成績,就不是所謂外籍因素吧。

LuckySesame    發表於 20-11-23 20:39

繁體中文+IB成績已足夠好(世界級,最重要自己小朋友只係普通小朋友)+全IB龍校(放眼世界亦唔多而且貴)+非常國際化管理(掛繁中先難得)+老師非常非常專業+ESF大家庭下世界廣為熟悉除香港外+就算本港小朋友多其實他們性格都好活潑而且有朝氣英文口語又好(自己去感受)....第一天開始沒有追求海外出名大學,唔會要求小朋友完成自己做唔到既事,只希望小朋友能放眼世界而且能勇敢面對困難和失敗。

回覆樓主:

RC學生大多活潑好動,雖然外籍小朋友不多,但他們的英語能力絕對無問題,而中文方面個人認為已經不淺,尤其如果是pathway 3的學生來講,在year 3的時候已有默書!

作為用家,我都想留句言,RC 既小朋友真係好活潑開朗,個個都好開心!而且英文好好呀!

收到 email 咁講:
「This year, nearly 280 applicants have been allocated to us for the mere 162 seats we have. Consequently, a random-number system, alongside the known priority, was applied to all applicants to form the pool from which we could invite students for interviews.」
我理解係 280人入面會揀唔知幾多人出來interview.. 去爭162個位?
有無理解錯?