用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢offer
樓主: yuentingbetty
go

禮賢offer  

heily123 發表於 20-11-15 19:00
知道禮賢係主張關愛唔催谷學習,平日下午時間也不上學術堂,做功課或者聯校活動,升中數字咁好係點做到嘅 ...
真係唔催谷,身邊的同學也少見去補習。可能是開心學習,小朋友在課堂上已吸收晒所要掌握的内容。另外,禮賢中英課有自編教材俾學生補充學習。

heily123 發表於 20-11-15 19:00
知道禮賢係主張關愛唔催谷學習,平日下午時間也不上學術堂,做功課或者聯校活動,升中數字咁好係點做到嘅 ...
真係一D都唔催谷,身邊的同學也唔見有去補習。可能是開心學習,小朋友在課堂上已掌握所要學的内容。禮賢中英有自編教材俾學生。五、六年班時,老師對成績較後的學生很關心,努力提高低成績學生的banding,我估這可能係升中數字好既原因之一吧。

bonbon16 發表於 20-11-15 22:45
真係一D都唔催谷,身邊的同學也唔見有去補習。可能是開心學習,小朋友在課堂上已掌握所要學的内容。禮賢中 ...

謝謝你

bonbon16 發表於 20-11-15 22:45
真係一D都唔催谷,身邊的同學也唔見有去補習。可能是開心學習,小朋友在課堂上已掌握所要學的内容。禮賢中 ...

happy school好吸引
見到呢D正面信息
更加希望小女入讀禮小
想繼續零外補地愉快學習
不過,好似好多人報考
機會係吾係吾高?

請問如果係男仔,禮賢屬於深水埗網,升中係咪無咁好?較少band one學校選擇?

禮賢的確係非常關愛嘅學校,但我覺得其實都谷嘅,只不過係喑暗地/開心地谷。學校果種谷唔係好多功課測驗果種。平日功課唔算多,但教學有一定水平,唔會去到好深,但對比好多學校一定唔淺。

讀落其實你又唔會覺得特別得閒,因為每個星期總有d嘢做下,可能今個星期要預備默書,下星期就要預備評估,令你每科都keep住要溫下書。不過每次叫有充足時間準備及範圍清晰,所以感覺上冇咁大壓力。平日keep住少少咁溫,一定舒服過考試前一次咁溫。

另外學校都會鼓勵同學做下網上練習丶閲讀中英文圖書等,雖然係非強制性的,但見同學都好積極參與。這些練習或閱讀,或多或少都會對學業有d幫助。

回覆 LMFUNG 的帖子

深水埗校網女仔一定好過男仔
不過可以用返自己住址升中

回覆 Ckm0425 的帖子

因為通常話用返自己住址網有機會會改變banding唔知係咪🙈

回覆 LMFUNG 的帖子

要睇吓到時係咪邊緣人
邊緣人有機會跌band
不過都要呈分後先知自己屬乜嘢banding

bonbon16 發表於 20-11-15 18:21
回覆 Wonderful-Baby 的帖子

做為用家,很欣賞禮賢,小朋友人人有機會做班長、老師助理、風紀……小朋友的 ...

Good,禮賢真係好有愛呢點我絕對認同。謝謝妳詳細分享

bonbon16 發表於 20-11-15 22:35
真係唔催谷,身邊的同學也少見去補習。可能是開心學習,小朋友在課堂上已吸收晒所要掌握的内容。另外,禮賢 ...

絕對認同

學校話星期六寄信 請等多一兩日

謝家大少奶 發表於 20-11-16 10:42
學校話星期六寄信 請等多一兩日
Ok, thank you very much.

開始收到信啦,祝大家好運

緊張呀!祝大家好運!希望可以成為同學仔!

maryhll 發表於 20-11-16 11:09

請問幾時要註冊?

備取生

LMFUNG 發表於 20-11-15 23:49
請問如果係男仔,禮賢屬於深水埗網,升中係咪無咁好?較少band one學校選擇? ...
禮賢屬深水埗網,男仔蝕底D。我仔嗰年D男仔只有兩、三個入深水埗升中,其他的都在其他校網升,比較多係九龍城、沙田等。可能自行派位已搞掟,我所識嘅男仔都係自行學校收咗。所以看來校網影響不是好大。加油!

bonbon16 發表於 20-11-16 11:59
禮賢屬深水埗網,男仔蝕底D。我仔嗰年D男仔只有兩、三個入深水埗升中,其他的都在其他校網升,比較多係九龍 ...

請教一下課外活動是不是學校請外來的專業老師培訓學生?

maryhll 發表於 20-11-16 11:09

甘快收到信,我仲要今晚七點幾八點先番到屋企開信箱,好緊張