用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢offer
樓主: yuentingbetty
go

禮賢offer  

唔係16/11?

豬脾 發表於 20-11-12 21:01
唔係16/11?

16號之前郵寄信件通知

回覆樓主:

作為用家,想提提大家。 非疫情的正規時間表,是半日上堂。星期一,三下午為功課/溫習。星期二,四為聯課活動。聯課活動不用放學留校,全部下午上課時間進行。如需要在校外場地進行,亦會有交通安排回校。 星期五下午放假,好讓學生和老師都有多一點親子/私人時間。 要補習/學運動等,就可以用星期五下晝進行,週末就可以去街了。

iamamama 發表於 20-11-12 22:21
作為用家,想提提大家。 非疫情的正規時間表,是半日上堂。星期一,三下午為功課/溫習。星期二,四為聯課活 ...

謝謝你資料,你覺得學校半日上課嘅安排好嗎?新手一問,咁係好唔好呢?會唔會少咗學習時間機會?謝謝

heily123 發表於 20-11-12 22:54
謝謝你資料,你覺得學校半日上課嘅安排好嗎?新手一問,咁係好唔好呢?會唔會少咗學習時間機會?謝謝
...

半日上課我就覺得足夠,小朋友返學又冇壓力,開開心心。

有啲家長就鍾意學校谷啲,教快半/一年。 禮賢就肯定唔係谷果啲學校,咁睇你自己想要乜。

學術方面,老師有耐性,教得好的。英文就每星期有兩節 NET。 另有普通話課。

iamamama 發表於 20-11-12 23:00
半日上課我就覺得足夠,小朋友返學又冇壓力,開開心心。

有啲家長就鍾意學校谷啲,教快半/一年。 禮賢就 ...

哦,明白。見佢升band one 中學比例都好多,好奇問係點做到嘅呢,係唔係家長自己谷?

heily123 發表於 20-11-12 23:07
哦,明白。見佢升band one 中學比例都好多,好奇問係點做到嘅呢,係唔係家長自己谷?
...

咁我小朋友只是初小,我唔知小五,六是怎樣。

但學校對程度較差的小朋友,有特別安排,幫助佢哋追上進度。

Anyone rcvd letter?

回覆樓主:

估計學校這兩天才寄出,16號就剛好可以收到了。
當個好爸爸

tungtung12 發表於 20-11-13 11:42
Anyone rcvd letter?

我都想問呢,今朝還未收到信。

iamamama 發表於 20-11-12 22:21
作為用家,想提提大家。 非疫情的正規時間表,是半日上堂。星期一,三下午為功課/溫習。星期二,四為聯課活 ...

想問下聯課活動是否要額外收費?

cancan0521 發表於 20-11-14 13:29
想問下聯課活動是否要額外收費?

是因應不同項目,而有不同收費的。
當個好爸爸

無人有消息?

謝家大少奶 發表於 20-11-14 17:32
無人有消息?
仲未有信!希望16/11會收到……

回覆樓主:

放鬆,好好開心過埋周末就知結果喇。
當個好爸爸

boyboobee 發表於 20-11-10 20:52
興趣班有好多,但純粹係畀機會學生培養出一些興趣,而想已比賽奪獎,甚至以成績為目標的話,學校就冇提供 ...

我就係想培養興趣果種,比賽我都無咁既斗心謝謝詳細分享

回覆 Wonderful-Baby 的帖子

做為用家,很欣賞禮賢,小朋友人人有機會做班長、老師助理、風紀……小朋友的自信自尊等大大發揮。興趣班選擇多,但要自己俾錢,樂團、合唱團、英文話劇等值得推介。到了高小,老師會對成績落後同學特別關注,提高成績。我小朋友升中嗰年的Band 1 生超過七成。

bonbon16 發表於 20-11-15 18:21

做為用家,很欣賞禮賢,小朋友人人有機會做班長、老師助理、風紀……小朋友的 ...

知道禮賢係主張關愛唔催谷學習,平日下午時間也不上學術堂,做功課或者聯校活動,升中數字咁好係點做到嘅呢?係唔係家長自己谷?

bonbon16 發表於 20-11-15 18:21

做為用家,很欣賞禮賢,小朋友人人有機會做班長、老師助理、風紀……小朋友的 ...

唔好意思請問禮賢學校有舉辦STEM課程嗎?

heily123 發表於 20-11-15 19:08
唔好意思請問禮賢學校有舉辦STEM課程嗎?
逢周六有兩節stem,每節1.5小時。要自己俾錢。聯課活動也有類似stem的選擇,叫趣味科學。