用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year 9: Truro / Merchiston Castle / Strathallan / Oa ...
go

[英國] Year 9: Truro / Merchiston Castle / Strathallan / Oakham [複製鏈接]

準備2021 entry Year 9.
男仔,好玩,自律性及自我要求唔高,成績中等,喜歡看書、拉小提琴、游水

想找校風好,有讀書風氣,成績不錯但不太"Chur",全人發展的學校。不要近大城市怕他分心。
另外,小朋友對古生物學有興趣,所以想中學讀geology, 但不多學校有(這4間只有Truro 有),我自己覺得geography 也差不多,亦不影響將來大學選古生物,不知對嗎?

小朋友性格當遇到太難的事是會放棄的,但如遇到佢做得好的事,佢會有滿足感並願意花心機做,所以怕太"Chur"的學校他反而學不好。

現在報了這4間,想問問大家有什麼意見,謝謝!

2    0    0    0

bbface22 發表於 20-11-2 15:11
準備2021 entry Year 9.
男仔,好玩,自律性及自我要求唔高,成績中等,喜歡看書、拉小提琴、游水

truro, merchiston

請問有大家對這4所學校有什麼意見?
已收到Truro and Merchiston 的offer.

本來覺得Merchiston 好似成績好些,又多些boarders, 但佢收生過程有些奇怪,不用interview,  music scholarship 也只是隨便交了3條片就ok.

反而Truro 就有interview,  小朋友說老師很好,亦耐心的答了小朋友問題,offer letter 亦有提小朋友達不到music scholarship 的基本要求(2種樂器),但他覺得小朋友小提琴level 高,說會同music head 攞exception. 整體感覺caring.

回覆 elbar 的帖子

是指這兩間較好?還是Truro 比Merchiston 好?
謝謝

bbface22 發表於 20-11-5 20:31

是指這兩間較好?還是Truro 比Merchiston 好?

指兩間較好  

many thx.
而家都打算2選1,仔仔自己like Truro 多D。想聽吓大家意見

回覆樓主:

Truro 好,成績幾好!環境又靚

回覆樓主:

不過比較遠,機場去要4個鐘,好似90 boarders, 10個HK!可以考慮 Truro!

其實睇吓你想去喺邊度住,愛丁堡嗰邊就比較凍囉

回覆 bbface22 的帖子

我又多嘴講句,(現在可能太遲)不過我睇翻你啲要求,最適合又有傳統英式寄宿體驗嘅我覺得係Sherborne School (for boys)。山旮旯位置但環境超靚(所以無distraction),~600人差不多95% full boarding,學校裏面大把嘢做又有足夠嘅同學陪玩。仲有A level + IB選擇,學術唔太chur(所以排名唔算好高)。

至於你手頭嗰幾間,睇吓你想唔想要傳統寄宿體驗喇。Truro寄宿比例真係太低,俾唔到完整嘅寄宿體驗。Merchiston比例高啲不過其實都近Edinburgh,唔知係咪distraction。Strathallan真係無雷公咁遠嘅山旮旯,包保無distraction。係運動強校。Oakham係大校(~1000人,~500 boarders包weekly/flexi),其實都係傳統英國學校,不過可能因為好近Uppingham所以無咁出名。聽講食物好似好好。想搵傳統寄宿體驗,我反而唔會揀Truro。如果嗰樣唔係重點嘅,咁當然無問題。

純熟個人意見。

想請教Sherborne School (boy)唔多人講,係因為唔太Chur,成績普通,所以小香港人揀,或學校唔多收香港學生?

回覆 kct18 的帖子

1. 我認為主要係因為Sherborne排名唔特別高。你知我唔buy排名榜或者以成績為主要篩選條件㗎喇,我認為係非常「港式」思維。
2. 地點山旮旯都可能係原因之一。
3. 可能Sherborne係嗰啲唔特別喜歡同agent夾嘅學校,又少咗啲推薦...

我唔認為佢特別唔想收香港學生。

beastiebistro 發表於 20-11-6 09:16

1. 我認為主要係因為Sherborne排名唔特別高。你知我唔buy排名榜或者以成績為主要篩選條 ...

其實學校唔多點夾agent,係咪即係有啲學校肯比多啲佣金agent,Agent咪推介多啲,而有啲學校唔多想比佣金agent,所以咪小啲推介,自然又小的香港學生申請

佣金我估係其中一個考慮。

有啲好似我母校咁,根本就唔信agent篩選眼光,寧願自己揀,又可以睇到家長誠意,所以咪唔用囉。我母校從來都無驚過無人報,淨係local都夠晒數,少啲香港人對佢嚟講冇乜損失,反而可以揀啲真係有心讀,又有佢想要嘅特質嘅學生。

回覆 beastiebistro 的帖子

謝謝你詳細的回覆。
想請教,傳統英式寄宿體驗除了宿生比例高還有那些特色?

我也看了一些你建議的學校如Rugby and Sherborne School. 但它們要求在year 7 就報year 9 entry. 亦要有ukiset, 我們好像太遲。而它們的學術要求尤其Rugby比較高。Sherborne Alevel 選的科一定GCSE 有A grade 才可以。

如不計傳統寄宿體驗,你是否認為Oakham 好些? Truro 其他方面是否好? 自己覺得Truro 好像主要service 當區的小朋友,不知校風如何。Merchiston 好像多些不同地方的英國人,感覺傳統些,但佢收生過程只跟據入學試,好像很公式。Shrathallan Alevel 成績好,但GCSE 一般。真的很難決定。

謝謝解答

回覆 fatpatpat 的帖子

謝謝意見
仔仔都咁覺得,雖然佢未去過

我多心,一時怕佢宿生少,有D似附屬品,又不知佢學術、校風是否好。因仔仔不太自律,要有D外力要求會做好D。他在香港讀IB school, 好明顯老師跟緊些的科目,他也表現較好,他雖要多些關注。

但申請過程和學校網頁上的資訊整體感覺是好的。

真麻煩,又怕太鬆又怕太"chur"

其實如果愛丁堡又唔考慮吓Fettes 或者 Glenalmond?

報Rugby事實上係遲,Sherborne我唔肯定,但如果有興趣,何不send個email去學校問下呢?最多唔得,冇乜其他代價,亦唔使估估下。
傳統寄宿體驗呢方面,我諗你搞錯咗我意思。宿生比例高唔係特點而係條件。在我嚟講,傳統英式寄宿體驗唔單只著重全人發展,亦重視人同人之間生活上嘅互動。每日上堂最多咪七八個鐘,係其他個十幾個鐘先係真諦。如果冇足夠嘅宿生,諗都諗到互動有限,咁同喺香港返學或者去補習社有咩分別呢?我個人認為揀得去英國寄宿,冇理由放棄咗最重要嘅呢啲體驗,反而家長應該放棄港式思維唔好被啲排行榜局限咗選擇。

少boarders嘅學校通常都主力serve local community多啲,呢樣非常邏輯,因為啲小朋友放學要返屋企,所以Truro係多本區學生。其他嗰啲因為宿生比例高啲,自然likely多啲variety。

我唔知你心裡面嘅篩選條件,唔識講邊間對你嚟講好啲。我只可以話唔好迷信學校成績等同學術增值能力。一間學校今年排名高啲唔代表小朋友入咗就必定考到好啲嘅成績。如果我要揀,寄宿體驗係最重要嘅,我可能會揀Oakham。

祝你揾到適合你小朋友嘅學校。

回覆 beastiebistro 的帖子

我會同小朋友好好考慮,萬分感激

唔好客氣,希望幫到你。
‹ 上一主題|下一主題