用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩和女拔撞時間;SPCS又和SPCC撞時間。 ...
樓主: SuLuLu
go

協恩和女拔撞時間;SPCS又和SPCC撞時間。  

cafeva 發表於 20-11-3 20:51
咁有無話笫一輪收幾多人?如果好多既話,GA機會咪好細?

呢個數多年來都係一個謎,好多人都覺得預早收了便削弱其他人GA機會,其實這只是錯覺,這批強手撥入GA考慮亦肯定大部份過關,所以校方不出名單亦是不想多爭拗。
但有一樣大家會覺順耳的,就是每年的取錄人數都比最初公布為多,因有些附小放棄學位,轉IS或放洋等!這批位有近20人左右,所以亦有人估首輪冇船收果批係食左呢批小學位。

cafeva 發表於 20-11-3 20:51
咁有無話笫一輪收幾多人?如果好多既話,GA機會咪好細?
第一輪應該就是收第一輪錄取名單上的人數。
我覺得學校應該係有一個formula 來計算總分,比例大概如學校所公佈,只不過具體每一項如何評分唔知。第一輪未入選的同學,會等GA之後,全部一起排隊,錄取。之後的一定數目同學(可能50-100 ?) 就係waiting.

如果有位,就跟次序call.

b3410 發表於 20-11-3 22:25
第一輪應該就是收第一輪錄取名單上的人數。
我覺得學校應該係有一個formula 來計算總分,比例大概如學校所 ...

學校有收第一輪公佈以外的學生
第一輪公佈的 list 是有船
list 以外(也是第一輪收的那部分學生) 冇船,但會第一輪收信入選,但在 GA list 時先公佈申請人編號
fatman講的全對~ 第一輪收的不止list 上的人数

Sheep06 發表於 20-11-3 22:34
學校有收第一輪公佈以外的學生
第一輪公佈的 list 是有船
list 以外(也是第一輪收的那部分學生) 冇船,但 ...
咁有冇第一輪冇公佈,亦收唔到信,最後GA出結果時發現收咗?

b3410 發表於 20-11-3 22:52

有人是入OS表,第一輪OS 冇收,收到信撥入 GA,最後出GA 名單上有名。  OS 隊一定收到信,一是收的,一是撥入 GA

b3410 發表於 20-11-3 22:52

第一輪吾收,點都會收到封信,內容大致是會在GA再考慮。
在認識的人中,是有人報OS在GA才收的。

fatman69 發表於 20-11-3 23:04
第一輪吾收,點都會收到封信,內容大致是會在GA再考慮。
在認識的人中,是有人報OS在GA才收的。
...
即係有幾條數,OS 公佈(網上名單)= OS 獎學金
OS 未公佈,不過已收,收信。
OS唔收,等GA,一起跟分數排隊。有機會

我朋友叫我上這裏看看資料。佢個仔當年也是GA收。普通新界區小學。但每年也會收一至兩個。有時真的無得估。

b3410 發表於 20-11-3 23:08
即係有幾條數,OS 公佈(網上名單)= OS 獎學金
OS 未公佈,不過已收,收信。
OS唔收,等GA,一起跟分數排 ...

正解,你打算點報?

不過話時話喎,我女的師兄師兄姐同朋友都話,真係好少聽到OS唔收,落入GA會收喎。佢哋話通常OS會收晒真係會收嘅人,無論有冇獎學金。其實GA仍然好多勁人。

fatman69 發表於 20-11-4 01:15
正解,你打算點報?
今年唔駛

mcl203    發表於 20-11-4 02:29

b3410 發表於 20-11-4 01:36
今年唔駛

咁比心機小五爭個級一返來,下年機會就大啦!

點解講到離哂題?
樓主個post 講撞期,不是 OS, Ga...

fatman69 發表於 20-11-2 12:27
DGS撞HYS連續幾年都係咁,HYS肯改時間,但要比證明。
SPCC撞SPCS就麻煩D,印象中SPCC係揀人見,SPCS係人人 ...
是否到時直接email HYS, show 咪 DGS 的 interview letter, 要求改期?真的咁直接?

fatman69 發表於 20-11-3 20:48
個流程係咁,首輪面試後網上會登出收錄名單,如今年OS/YT共收17人,網上就只登出17人名單,有位兼有船!這 ...

現在非常明白啦!謝謝(emoji)(emoji)

回覆 maozit 的帖子

HYS就係想知DG shortlist咗邊個先揀同一日in 嘛。

ucw 發表於 20-11-4 07:57

HYS就係想知DG shortlist咗邊個先揀同一日in 嘛。

其實DGS shortlist咗幾多人?400?500?
SPCC講明得手450人有得見

HYS隨時有2000人去見

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

fatman69 發表於 20-11-4 02:25
謝謝鼓勵!囡已有心儀學校。

ucw 發表於 20-11-4 07:57

其實想請教一下點同HYS講要改時間,我見樓上有人話可以改但要證明

fatman69 發表於 20-11-4 02:25

其實係咪呈一級一先可以參加OS?

5上級一係咪都唔得呢?

如果呈一級一但唔係全年度級一又得唔得?

我識有人全年度級一但呈一只係級二, 佢諗緊有無機會搏
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。