用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩和女拔撞時間;SPCS又和SPCC撞時間。 ...
樓主: SuLuLu
go

協恩和女拔撞時間;SPCS又和SPCC撞時間。   [複製鏈接]

SuLuLu 發表於 20-11-2 05:25
28 Nov 是 1st in 女拔 和 協恩13 Mar 是 SPCC 和 SPCS 1st in
就是不是 OS
Spcc 未開始但已公怖 intervi ...

DGS撞HYS連續幾年都係咁,HYS肯改時間,但要比證明。
SPCC撞SPCS就麻煩D,印象中SPCC係揀人見,SPCS係人人有,覺得兩間都吾肯改。
有心報SPCS早D作定文啦!

B.B.BaBa 發表於 20-11-2 08:20
Outstanding students 申請的 School Nomination Scheme (OS),要小學提名的

明白了 謝謝

fatman69 發表於 20-11-2 12:27
DGS撞HYS連續幾年都係咁,HYS肯改時間,但要比證明。
SPCC撞SPCS就麻煩D,印象中SPCC係揀人見,SPCS係人人 ...

SPCS first in 係要一個朝早

由8點到12點 全部學生一齊入學校 一齊放 唔覺得會俾你改時間 或者 早退

SLHongkonger 發表於 20-11-2 12:31
SPCS first in 係要一個朝早

由8點到12點 全部學生一齊入學校 一齊放 唔覺得會俾你改時間 或者 早退

2019 年度SPCS是分上午 session、下午session 1st in。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3747129

4間都係直資,照報,出左時間撞先打去2ND CHOICE問改唔改得
而且出年3月都唔知咩事
上年有一間原先撞比賽,結果比賽POSTPONE,面試變網上

tpmon 發表於 20-11-2 13:14
2019 年度SPCS是分上午 session、下午session 1st in。

上午個場咪就係8-12囉

回覆樓主:

if clashes, I would suggest submit forms one school once they start application, the other school 2nd last or last day of application. hope one in am, one in pm.
try try, no guarantee, good luck.
(though, school is willing to change the timeslot, impression not so good)

回覆樓主:

以前佢地幾間分流好好吾會撞,上屆開始自行3月放榜就開始有改變,直資都要爭取最佳面試時間,以作部署!

HYS推前咗去撞DGS並唔係上年先開始~~~

fatman69 發表於 20-11-2 15:05
以前佢地幾間分流好好吾會撞,上屆開始自行3月放榜就開始有改變,直資都要爭取最佳面試時間,以作部署!
...
通常呢幾間第一輪有offer的,可能間間都收。撞期安排迫同學早做取捨。

b3410 發表於 20-11-2 15:32
通常呢幾間第一輪有offer的,可能間間都收。撞期安排迫同學早做取捨。

SPCC和SPCS都壓到尾先面試,撞期一啲都唔出奇吖,官津又係咁~~~

過多幾年 可能呢堆直資 官津名校 全部都安排同一日 唔駛煩
面試日子都已經幫佢地過濾哂

SLHongkonger 發表於 20-11-2 15:53
過多幾年 可能呢堆直資 官津名校 全部都安排同一日 唔駛煩
面試日子都已經幫佢地過濾哂
係學校唔使煩,學生/家長就煩到嘔

回覆樓主:

港島區幾間最top Band 1 官津女校,自行面試都撞,全部安排面試在2021年3月6日(星期六)。

medicine 發表於 20-11-2 16:00
係學校唔使煩,學生/家長就煩到嘔

就係囉

好彩我囡舊年升中喳

tpmon 發表於 20-11-2 16:01
港島區幾間最top Band 1 官津女校,自行面試都撞,全部安排面試在2021年3月6日(星期六)。
...

Band 1女 家長們今年頭痛啦

B.B.BaBa 發表於 20-11-2 08:20
Outstanding students 申請的 School Nomination Scheme (OS),要小學提名的
想請問如果有校長信, OC 和 GA哪個勝算大些?  

auroresy 發表於 20-11-2 16:32

所謂校長信,係小五级一推薦信,所以有信+級一先可報OS,否則全歸GA。
若in完OS未收,會撥歸GA一併再考慮!

tpmon 發表於 20-11-2 16:01
...
是否大家check咗,果日黃道吉日來?

auroresy 發表於 20-11-2 16:32

考級一那個機會最大,每間小學只可推薦最多一位。

auroresy    發表於 20-11-3 13:29
‹ 上一主題|下一主題