用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蔡繼有如何上傳影片?
go

蔡繼有如何上傳影片?  

蔡繼有如何上傳影片?

there is a field at the bottom of the application form page for you to upload the video

條片要唔要改名先上?

有冇拎link點樣教?

完全唔明呢間學校搞乜嘢
今日通知
聽日deadline

cwsmws 發表於 20-10-30 20:39
完全唔明呢間學校搞乜嘢
今日通知
聽日deadline

我今日同阿仔拍咗成日都搞唔掂 個仔仲畀我鬧 其實我唔知為乜

meex2 發表於 20-10-30 20:41
我今日同阿仔拍咗成日都搞唔掂 個仔仲畀我鬧 其實我唔知為乜

係(emoji) 所以今日我即時打去學校;我問佢管理係咪有問題;我話今日小朋友仲返緊學;聽日12點前要交有冇搞錯;我話你最少都要俾人準備啦;同埋唔係個個人都check電郵;我話我俾咗報名費你哋學校咁樣管理嘅;跟住個職員就話啦;佢都係今朝早先知(emoji);就算收;我都覺得呢間學校有問題

仲要話大部份家長都唔覺得有問題;淨係同我講好話反映下;我話咁即係點呀;真心火都來

cwsmws 發表於 20-10-30 20:44
係(emoji) 所以今日我即時打去學校;我問佢管理係咪有問題;我話今日小朋友仲返緊學;聽日12點前要交有冇 ...

其實我都覺得好奇怪 點解會係小朋友返緊學嘅時候要求拍片

cwsmws 發表於 20-10-30 20:45
仲要話大部份家長都唔覺得有問題;淨係同我講好話反映下;我話咁即係點呀;真心火都來
...

有個同班同學同我仔一樣返下晝班㖭呀  之後聽朝一早九點鐘要去陳守仁second in

meex2 發表於 20-10-30 20:46

咪係囉;我話聽日星期六喎你哋都冇人辦公㗎啦;仲要12點前要交;我心諗;如果真係有啲唔係日日查電郵嘅家長;真係白俾咗報名費;連至少一個機會都得唔到;就算你打去投訴;佢亦都搭理咿咿哦哦;草草了事;真係未見過一間學校;淨係比一日時間人哋準備(乜料呀)

cwsmws 發表於 20-10-30 20:48
咪係囉;我話聽日星期六喎你哋都冇人辦公㗎啦;仲要12點前要交;我心諗;如果真係有啲唔係日日查電郵嘅家 ...

如果今晚先check email, 真係明早要早啲叫阿仔起身拍片

meex2 發表於 20-10-30 20:46

小朋友放學返嚟已經攰到死,喺條片度不停打喊露,不enjoy 拍了
我們已經放棄了
現在巳睡覺,明天又面試......
朋友笑說俾$400 睇八分鐘片

其實我覺得咁多間,
呢條片最易。無得剪接,一條問題後,只預幾秒答,
不用細路大人預備兩三分鐘的內容,我阿Q,我覺得好舒服了。
我set機連拍,半個鐘左右,一take過。麻煩的只是要set兩部機,一部跟指示,一部錄影表現。
我地交左啦,反正都唔會有多大的進步,聽天由命。

xAlexNgx 發表於 20-10-30 21:18
其實我覺得咁多間,
呢條片最易。無得剪接,一條問題後,只預幾秒答,
不用細路大人預備兩三分鐘的內容,我 ...

你同你小朋友都好犀利。佩服。

認同呢間最易,只係時間上對部分家長可能安排不便,內容上最易,可能我無咩要求吧,真係第一次俾小朋友睇就錄一take,因為小朋友重複睇應該會仲唔自然,show and tell部分都係好隨意,合埋眼交咗算

回覆 meex2 的帖子

反正都係差,真實的五歲有什麼能耐呢。由佢自己發揮,一問一答。
之前討論完一大輪才拍,又係reject又係waiting.
說不定他古古怪怪的答案,也許有新希望。
我看淡了,睇化了。

我地都覺個拍片要求唔高。

個問題係佢既然有晒rules 防止人偷步或提水,咁佢唔需要咁神秘今日announce 聽日中午deadline...

比起其他學校,CKY就無咁considerate...

其實我都覺得呢間學校管理得好差,疫情都唔係咁差你仲要收人$400,最貴係佢啊,真係好後悔報名

xAlexNgx 發表於 20-10-30 21:28
回覆 meex2 的帖子

反正都係差,真實的五歲有什麼能耐呢。由佢自己發揮,一問一答。

我想問我哋拍個video係唔係又播放學校短片畀阿仔開始直至到完結為止?