用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蔡繼有如何上傳影片?
樓主: Andie1123
go

蔡繼有如何上傳影片?   [複製鏈接]

pretty0 發表於 20-11-1 17:11
我唔覺得okay
我90後 細個落大雨咪又係咁番學
明知落大雨咪著rainboot再拎多對socks番到學校換

X2 其實無需要校工咩入學校咁誇張。我小學時候每逢落大雨個個同學都係自己返入學校換襪架啦!

DengCK 發表於 20-11-1 11:57
但有時呢d家長都係學校做成。你睇吓之前紅雨定唔知黑雨,學校竟然安排校工逐個揹入學校,真係當班細路皇帝 ...

CKY校工揹小朋友入學校?

回覆 Ann201403 的帖子

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/531818/%E7%B4%85%E9%9B%A8%E4%B8%8A%E8%AA%B2%E6%97%A5-%E6%9A%B4%E9%9B%A8%E4%B8%8B%E4%B8%8D%E5%BF%8D%E5%AD%B8%E7%94%9F%E6%BF%95%E8%85%B3-%E6%9C%89%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E5%B7%A5%E9%80%90%E4%B8%80%E5%AD%AD%E5%AD%B8%E7%94%9F%E8%90%BD%E6%A0%A1%E8%BB%8A
培正

如果我係家長,我真係會投訴,點解要咁縱學生法?點解要校工做呢d

啊!我講緊培正

我唔覺得okay

有啲學校唔俾著rain boots入學校的

細個換襪,但對鞋都仲濕,好鬼凍(emoji)

我唔覺得okay

我覺得可以攞幾張櫈擺水氹位,等小朋友可以踩住櫈過,唔駛驚整濕鞋,又唔駛校工咁辛苦揹

知唔知幾時會出結果呀?

Pollyinaus 發表於 20-11-2 10:46
知唔知幾時會出結果呀?
我都想知,學校網頁好似冇寫。

karkarsam 發表於 20-11-2 12:14
我都想知,學校網頁好似冇寫。

係呀
無寫

同意
我星期五晚星期六早都有野做,最初收到都嬲嬲地
但咁既安排同要求反而真係可以讓我放心一TAKE過

其實從來決定權都係學校度,當然佢地應該聽取意見改善,但唔使郁D就投訴,呢個風氣真係唔好,我亦唔想小朋友將來既社會係投訴文化~

DengCK 發表於 20-11-1 21:59

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/531818/%E7%B4%85%E9%9B%A8%E4%B8%8A%E8 ...
雖然沒有必要,不過校工關心同學主動去做,作為家長,就算不說感恩,多謝,也不需要投訴啩。

回覆 b3410 的帖子

唔係投訴校工,投訴是誇張講法,但會不滿落指令要校工揹細路的人(校長?)
你估校工會唔會自發話要揹細路丫拿。
唔係落校車果單喎!
可能我太古老石山,真係接受唔到咁服侍細路法。

DengCK 發表於 20-11-2 14:48

唔係投訴校工,投訴是誇張講法,但會不滿落指令要校工揹細路的人(校長?)
自發的喎,冇人落order

b3410 發表於 20-11-2 15:27
自發的喎,冇人落order
培正校工係自發?
但如果校長無制止都....... 純屬個人睇法

DengCK 發表於 20-11-2 15:47
培正校工係自發?
但如果校長無制止都....... 純屬個人睇法
唔信都冇辦法喎

回覆樓主:

其實學校咁做,都希望帶出一個訊息(我估),入得黎讀,就要handle 無限既uncertainty 同懂得點handle成件事。見EK之前好多comments 都話cky家長們唔係好識點幫小朋友溫書,因為大部份家長都係填鴨式教育下既product。

DengCK 發表於 20-11-2 14:48

唔係落校車仲有邊單?

alsonl 發表於 20-11-2 19:38
其實學校咁做,都希望帶出一個訊息(我估),入得黎讀,就要handle 無限既uncertainty 同懂得點handle成件事 ...

Agree.

我一聽到第二日交都有啲嬲,但仔細睇條片,只係練下show & tell。

show & tell玩具或書、家長可以出聲唔使背稿兩分鐘,如果呢個階段仲覺得太困難,要幾日準備,要反思嘅係自己家庭/小朋友配唔配合到Cky 個style ....

DengCK 發表於 20-11-2 19:46
回覆 964000 的帖子

https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/531818/%E7%B4%85%E9%9B%A8%E4%B8%8A%E8%AA ...

嘩D校工一般都不年輕,會唔會整親腰骨痛?不如叫學校買定D「轎」,逐個抬轎入去啦。
‹ 上一主題|下一主題