用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蔡繼有如何上傳影片?
樓主: Andie1123
go

蔡繼有如何上傳影片?   [複製鏈接]

blacklabel83 發表於 20-10-30 21:38
其實我都覺得呢間學校管理得好差,疫情都唔係咁差你仲要收人$400,最貴係佢啊,真係好後悔報名
...
CKY學費本身唔平,亦同國際學校模式差不多。相比國際學校面試費,CKY係超平

回覆 cwsmws 的帖子

佢之前預先SEND 電郵叫人今日點check email,咁點會唔check email?學校咁短時間要上載,都係唔想大家辛苦

我用幾個字就拍完,速戰速決幾好喎

xAlexNgx 發表於 20-10-30 21:18
其實我覺得咁多間,
呢條片最易。無得剪接,一條問題後,只預幾秒答,
不用細路大人預備兩三分鐘的內容,我 ...
同你一樣,快快手幾個字拍完。
我其實幾感激佢俾短時間,唔駛係度消耗整個weekend
之前男拔好似都只係俾一日

meex2 發表於 20-10-30 22:29
我想問我哋拍個video係唔係又播放學校短片畀阿仔開始直至到完結為止?
我一拍完show and tell就即刻多手cut了

DengCK 發表於 20-10-30 22:41
我一拍完show and tell就即刻多手cut了

咁最前面個video講啲instructions係唔係都要碌埋. 定係Lets begin嗰度開始

回覆樓主:

店大欺客,自古不變。根本直私收生,咁多年嚟都冇人知標準㗎啦! 所以,做咗就算,正如一間鋪打開門做生意,梗有既定目標客户,你唔係果類客,佢自然唔睬你啦。直私辦嘅教育,始終係一門生意。
當個好爸爸

回覆樓主:

係咪按 “save” application form 就得?冇 “submit” button  wor

唔知CKY今年幾多人報呢

之前有個sms send 左俾家長講定今日有提目出⋯
完全唔想諗,因為要一take 過冇得剪, 求其做一次就交, 因為每次retake 要曬好多分鐘,NG 五次就已經三十分鐘,俾著我都唔想再答, 基本上一take 過, 因為深知再錄多幾次也不會有好結果,所以頭尾半小時收工, 得就得,唔得咪下一間, 不嬲interview 也是緣份遊戲, 大家不要因為甘太勞氣!勞氣

不過$400 報名費實在貴, 學校要求交片慳水慳力

學校要既係小朋友既自然對答,咁刻意做咁多TAKE,小朋友對住個卡通都無晒表情,個VIDEO會好睇咩?咁細個要1 TAKE過拍,有甩漏好正常,呢個先係小朋友應有既表現。拍一TAKE都係8分幾鐘,放學放工拍我覺得都夠時間。

請問是否所有application number都係202101****開頭?我發覺自己寫錯number唔知有無影響..

我都覺得安排極差,無錯係易拍,但佢可以預先通知好讓家長作安排。
佢可以一早講定畀一兩個小時要交也可以,好似Spcc咁,但唔係臨時通知。
星期六相信好多學生都要去面試,而星期五又要返工返學,佢一早講定可以畀心理準備考生自己安排時間或者請假。
條片係易係可以拍半個鐘至一小時都可以,但唔等於每個人突然可以安排到30-60分鐘出黎拍。
為左唔想蝕$400,最後提早放工兩個鐘番去拍,如果唔提早,我收工返到去食埋飯小朋友都要訓覺了。

其實家長要取捨。如果明天撞咗面試咪二簡一囉,好多面試撞期都係咁處理。

cwsmws 發表於 20-10-30 20:48
咪係囉;我話聽日星期六喎你哋都冇人辦公㗎啦;仲要12點前要交;我心諗;如果真係有啲唔係日日查電郵嘅家 ...

有啲小朋友已經返緊全日tim,放學返到都4,5點,一早起身返左全日仲要趕拍片,睇唔到呢間學校會幾為小朋友同家長著想囉

回覆 開不了口 的帖子

可以咁講係完全冇囉,又指示得唔清楚

剛開始時和一衆本地直私比,50/100/150 vs 400 是貴一點。

但CKY和IB學校的報名費比,真是平了。我俾過3間800/1500/2000,有一間,我俾左2000都無得in...应該無左啦。

呢間學校Interview 費用一向都係咁既價錢,其實報既時候,我相信好多家長都知佢收幾多報名費啦! 如果覺得貴,可以唔報架!

另外,疫情關係,佢地開始報名個陣,都有幾間開始拍片啦,咁學校又唔係突登收咁貴唔去in小朋友架喎!

同埋我相信EK入面既家長有咁多資訊,呢間學校定位收咩學生,應該好清楚啦! 肯俾$400去報得既家長,都想入呢間既啫。唔想既,$400覺得貴都已經唔報啦!

今年都係好多要求即拍片即send咁,就係唔想有d家長偷步,對小朋友唔公平啫。

小一呢個遊戲,隨緣啦! 到時各位小朋友最後都係大學相見,所以平常心

回覆樓主:

我覺得跟片錄影已經可以防止操練,希望大家一take過,show 到小朋友最真的一面。起碼唔會叫父母出鏡,又要小朋友食飯比你睇呀!
你話比咗$400報名費好唔抵,CKY shortlist後仲有會有Second in同Third in。有實力嘅,仲有排玩。
其實人地一星期前發電郵通知30/10 8:00收唔到拍片內容要打返學校,明顯就係一兩日要交video!
認同佢最差就係冇講明要28小時後交片,的確講明大家有心理準備會更好。
見到今年SFA直出offer又話要公審,SBP又話唔跟指示公佈又鬧!恐怕第時小朋友都學會了不停投訴。

回覆樓主:

其實對我黎講,報名費什麼都不是問題,我報國際都用左成皮野,我係覺得一公佈就要明天12點交,如果係星期六公佈,星期日中午交,可以接受,但星期五個個返緊學……唔係個個返半晝,家長唔駛做囉

講下今日公佈聽日交嘅問題,培僑都係咁做,但人地一早左e mail講定邊日會公佈題目,但第二日6點前要交,咁人地會預時間唔做其他野,呢個做法比較理想
‹ 上一主題|下一主題