用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 HKU Taster is back
樓主: mrschan256
go

HKU Taster is back   [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 21-2-26 13:20
Join 咗 hku 個 academy for the talented 報 taster 有半價優惠
咁academy for the talented要收費嗎?

小鹿揀學校 發表於 21-2-26 13:20
Join 咗 hku 個 academy for the talented 報 taster 有半價優惠

academy for the talented是否學校推薦架,我女話佢哋中學頭五就比學校推薦了。

海之風 發表於 21-2-26 14:58
咁academy for the talented要收費嗎?
唔洗, 報 young summer professional program 都有八折, 慳成一二千蚊

海之風    發表於 21-2-26 16:26

JJDBB 發表於 21-2-26 15:43
academy for the talented是否學校推薦架,我女話佢哋中學頭五就比學校推薦了。
...
好似係學校叫阿仔報, 入咗冇壞, 唔洗錢, 有優惠take courses

小鹿揀學校 發表於 21-2-26 16:07
好似係學校叫阿仔報, 入咗冇壞, 唔洗錢, 有優惠take courses

我女話是學校推薦,名額一級五個,中三那年是比級一至五。但中一二是沒有推薦的。記得是填Form,然後上傳成绩表,然後寄回信比同學,信入面有個章,有封信同一張紅咭。

JJDBB 發表於 21-2-26 16:11
我女話是學校推薦,名額一級五個,中三那年是比級一至五。但中一二是沒有推薦的。記得是填Form,然後上傳 ...
是的, 會有一張紅色會員咭

小鹿揀學校 發表於 21-2-26 16:07

我就等學校推薦,之前學校本在農曆年推薦一個中大,點知提早在聖誕假同一月份上,佔左兩個星期六日時間,所以隨缘了
。另外學校比錢就無得話吾參加。

JJDBB 發表於 21-2-26 17:08
我就等學校推薦,之前學校本在農曆年推薦一個中大,點知提早在聖誕假同一月份上,佔左兩個星期六日時間, ...
我哋學校踢咗你入會之後就已經冇乜follow up
間唔中個 academy 會有d course 建議你上, 但又要 online 上又唔係好啱心水, so far 都冇上過, 反而呢d Taster 半價用得著, 打算嚟緊暑假報嗰d young professional program 更可慳成一二千蚊, 抵好多

小鹿揀學校 發表於 21-2-26 17:31
間唔中個 academy 會有d course 建議你上, 但又要 online 上又 ...

你小朋友form幾?之前,學校有Send資料,但無話比錢,自從S4考試完,就有老師問我女去吾去上中大個課,話女修的兩科成績乎合去上堂,我本以為是實体课,但疫情所以轉Zoom。另外還有一些不是大學的課程,老師告訴女兒推薦了她,但又未夠成績,只因某老師推薦。真系如果不是實体,可以考慮不用上,佢見到好多人都合眼瞓,可能佢上嘅不是phy的有關科程無咁funny 。暑假HKU個個免費,所以Join左個,佢都有無咩用處,其實多多少少都學到東西的。

JJDBB 發表於 21-2-26 17:42

你小朋友form幾?之前,學校有Send資料,但無話比錢,自從S4 ...
F4...
若對 physics 有興趣, 可以上 UST 嗰d University level courses, 一級級讀上去, 好似打機咁, 睇吓你去到邊個level 被 kick out!

JJDBB 發表於 21-2-26 17:42

你小朋友form幾?之前,學校有Send資料,但無話比錢,自從S4 ...

佢自知對phy無興趣無能力,中三選科時phy8x分所以決定吾修,可能佢有自知知明,佢腦轉換吾夠快

JJDBB 發表於 21-2-26 17:59
佢自知對phy無興趣無能力,中三選科時phy8x分所以決定吾修,可能佢有自知知明,佢腦轉換吾夠快
...

Sorry 我睇咗呢句  “可能佢上嘅不是phy的有關科程無咁funny “
所以以為你女喜歡phy 所以感到phy funny有趣...mouth:" />

小鹿揀學校 發表於 21-2-26 18:06
Sorry 我睇咗呢句  “可能佢上嘅不是phy的有關科程無咁funny “
所以以為你女喜歡phy 所以感到phy funny有 ...

我們覺得phy有趣,而佢覺得無趣,因為佢吾喜歡用腦,但是佢學校推薦系bio有關課程,但上Zoom,佢覺得無用儀器或點所以都無乜意思。

JJDBB 發表於 21-2-26 18:09
我們覺得phy有趣,而佢覺得無趣,因為佢吾喜歡用腦,但是佢學校推薦系bio有關課程,但上Zoom,佢覺得無用 ...
我仔都係最鐘意 bio.....
Phy 是工作, bio 是生活....

小鹿揀學校 發表於 21-2-26 18:14
我仔都係最鐘意 bio.....
Phy 是工作, bio 是生活....

JJDBB 發表於 21-2-26 17:59
...

中三PHY有80幾分已經好叻了,估佢係有用腦才可以攞到呢!

YmOra 發表於 21-2-26 18:40
中三PHY有80幾分已經好叻了,估佢係有用腦才可以攞到呢!

我都有話吾錯了,她說男同學這科好勁,我話無興趣就算數,讀書是自己的,強行要修又無心機,現在自己選嘅科就成績吾好都吾夠胆話Drop。

JJDBB 發表於 21-2-26 18:58
我都有話吾錯了,她說男同學這科好勁,我話無興趣就算數,讀書是自己的,強行要修又無心機,現在自己選嘅 ...

是的。用家自決最緊要。沒選這科,咪選自己喜歡的就是了。

YmOra 發表於 21-2-26 19:02
是的。用家自決最緊要。沒選這科,咪選自己喜歡的就是了。

小鹿揀學校 發表於 21-2-26 17:31
間唔中個 academy 會有d course 建議你上, 但又要 online 上又 ...

我係新加入嘅會員 , 阿女讀國際學校 ,你報咩program點解會平一二千嘅?我啱啱 幫阿女報咗
Stem $1000
Healthcare $500
Neuroscience $3500
Science Free

點樣可以平幾千而家諗住申請science scholarship 完全免費

如果佢全部收曬阿女成個暑假 就唔使煩,  四個禮拜五千蚊唔使
‹ 上一主題|下一主題