用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英國文化協會值得讀嗎?
樓主: janet.k
go

英國文化協會值得讀嗎? [複製鏈接]

TAIOU4 發表於 20-11-8 11:54
多數都係重覆返小學課程教嘅嘢
唔會特登教你寫作
個個去畀佢評測都話你over啦

我又真係識個小二學生做測試,入唔到plus班,今年小三仍然係普通班,仲未去到plus。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-11-20 15:39
我就唔知道英國文化協會有否單獨授課,感覺去這裡正常不是補習性質. 還有這裡的測試基本上係定左型,測出普 ...

所以第一次回覆已說:
當補底班的話
有用但不會操卷
對成績叫有好過冇

價錢不便宜

如已90分想更上一層樓或學習非考試範圍
那就不用浪費時間與金錢了

=================================

請不要介意我再說得坦白一點
呢間嘢個名非常之好聽
收費在同類產品中算是比較昂貴
但每班人數在同類產品中也是最多的
可想而知每個同學在一堂中可以有多少發言權

課程是跟教材教
教材是複習官立學校正在學習的英文課堂
程度也沒有超過官立學校所教的英文程度

只足夠於官立學校使用以作補底

對於英文程度不太理想的官立學校學生
叫做有好過冇
但不否認可能讀其他課程會更有幫助
在以前資訊不發達父母英文程度較差的年代

憑住佢個靚名係非常之有競爭力(係講間機構)

呢個年代一次過交一年錢不可退款不可跳級

去上一個又昂貴又大班又重覆性嘅課程
對於想學習新事物的小朋友真的要講聲對不起
因為你的時間已經因父母的選擇錯誤而被佔用了
真係食而無味棄之可惜

回覆 TAIOU4 的帖子

我以為每學期支付一次. 不每年

>>. Course fee 學費 (28.5 hours 小時) :HK$5,950 (Mon-Thu 星期一至四) / HK$6,480 (Fri 星期五) / HK$7,030 (Sat-Sun 星期六至日)

基於P3課程,平均每小時HKD200至HKD 250. 略高於其他一些地方

notcool 發表於 20-11-22 14:33

每小時價錢只不過係Sales技倆
應該要說每堂多少錢
因為佢一堂應該係一個半小時
250 x 1.5=375

不過其中有15分鐘至半小時都是要你看BB卡通
如Shaun the Sheep
對於成熟一點的小朋友真係萬分無奈

而折扣優惠也是有條件的
理論上折扣完才是原價
只是捆綁上不利條件的心理戰而已

如要計埋交通和等待時間與體力消耗

浪費半天以近400元上一個大班補底成效不明顯的課程
真係賠了夫人又折兵
辛苦了接送的夫人又敗了小朋友力爭上游的機會

bananaGi 發表於 20-11-18 09:09
2月後, british council 都無堂上... 1.5小時課變成幾十分鐘zoom......

打仗又停課, 疲情又停課, 而且 ...
我fd之前都報左BC,又係無上堂唔refund,佢同facebook嘅家長一齊嘈BC,最後可以refund,你試吓去facebook睇下

janet.k 發表於 20-10-30 01:06
請問有無家長知道英國文化協會的小學英語課程好唔好?有無啲中心學英文全面啲(聽說讀寫)都會教下架,坊間 ...

N年前本人上過,大班,我本身英文不夠好已不夠膽出聲,咁大班更只係強者越強,弱者越弱。同班有個DG嘅lark lark聲嘅就成日講。我本身連聽都困難..一啲都唔覺得學到野,感覺只係睇緊英文兒童台...

IloveJJ 發表於 20-11-23 11:17
而家應該唔同咗,幾年前我仔上小學嗰啲係要考分班試,佢係弱嗰班,個個都咁渣,人人都要輪住講。

不過我 ...
當年都有升級試架, 人人輪住講作用不大, 都係I agree, i think, they/he/she should..etc

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-11-23 11:39

其實小學孩子最主要學英文做什麼?各人都有不同想法,識更多在學校學不到的?還是家長自 ...

好厲害
一大堆理論同真理
但最後結論竟然係
畀完錢就自我感覺良好
真係差少少講埋人格高低

人哋問值唔值得讀
一定係睇錢睇成效
要開心學英文又唔睇成效
不如叫小朋友自己睇英文youtube/channel仲開心啦

咁大個人細路都生埋唔通仲未領教過sales/marketing D口術咩?

jli008 發表於 20-11-23 11:39

其實小學孩子最主要學英文做什麼?各人都有不同想法,識更多在學校學不到的?還是家長自 ...

我真心覺得唔值得,時代進步,市面上性價比更高嘅learning centre到處都是,實在唔需要特登上呢間。當然,好想試一次又無妨,但唔洗因為個老字號而ff太多

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-11-24 08:23
講真,我有嗰句講嗰句. 唔好見怪.
自己睇youtube/channel係自由,但先問你自己會否比孩子不停拿著手機或PAD ...

成堂除咗照書讀之外真係講唔夠幾句嘢
竟然同我講尼D叫語境

教啲嘢同官津一樣
唔講仲以為上課唔留心要罰留堂(仲要搭車去)
竟然同我講怪獸論

睇尼講呢間機構壞話嘅一定係十惡不赦
又或者係我哋窮畀唔起錢冇得過高大上嘅生活
唯有靠小朋友得閒睇下Youtube
比幾十蚊上網同鬼妹倾下計
唔畀壓力小朋友之下睇下佢拎唔拎到100分啦
不過無論有冇外補
拎到100分都會畀當怪獸

簽名被屏蔽

janet.k 發表於 20-11-5 12:19
明白,我小朋友呈二成績已經出咗,英文除咗speaking 95分,其他3份卷都滿分,我反而係想小朋友keep住各方面 ...

Hello Jante.k 你小朋友好叻!
可唔可以分享最後去咗邊度上英文?
我小朋友五年級嚟緊要呈分試英文比以往退步咗少少
所以有啲緊張希望搵間好嘅英文班!
加上Speaking唔係我小朋友嘅強項,要為in中學作好準備!
Thanks
‹ 上一主題|下一主題