用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英國文化協會值得讀嗎?
go

英國文化協會值得讀嗎? [複製鏈接]

請問有無家長知道英國文化協會的小學英語課程好唔好?有無啲中心學英文全面啲(聽說讀寫)都會教下架,坊間好多都分開曬寫作班、會話班、閱讀理解班嚟教,想小朋友平均啲學好一科好似有啲難度
   1    0    0    0

簽名被屏蔽

我個仔係british council 讀到phonics 6-stage 既stage 3,佢其實唔平,但係真英國鬼教。係疫情期間,佢地轉左網上,每星期拍新既video (係好有心機拍既又有情趣,我仔睇得好開心),有工作紙,又再每星期有one to one zoom 20分鐘。我覺得我仔學得好好,真係識拼音。

依家我去左ABC,因為近同平d,同phonics and Cambridge 一齊學。但自問要學phonics,british council 專業d。

(我以前暑假前一路都係金鐘學架)

好似ABC貴D?!

Chicmama 發表於 20-10-31 17:48
我個仔係british council 讀到phonics 6-stage 既stage 3,佢其實唔平,但係真英國鬼教。係疫情期間,佢地 ...

我仔由pre-stage 1(2歲幾summer course), stage 1 (3歲開始)到宜家stage 5(5歲),課程好有系統,6歲之前已經可以完咗個系列,教師、教學方面只有用「專業」來形容。之前YouTube 加zoom 亦冇損教學質素。

V_CHENG 發表於 20-10-31 18:59
好似ABC貴D?!

你除番ABC幾多錢一個鐘先得架嘛, 佢regular iLearn 一星期三堂,每堂2個鐘,即係成24個鐘一個月,先收4200咋(emoji)(emoji)(emoji)

簽名被屏蔽

我個仔係british council 讀到phonics 6-stage 既stage 3,佢其實唔平,但係真英國鬼教。係疫情期間,佢地 ...

想請問大概學左幾長時間開始識簡單blending ? 因有些外面教是拖長來教的。不知文化協會如何? 謝謝回覆~

cathylchan 發表於 20-11-2 11:50
想請問大概學左幾長時間開始識簡單blending ? 因有些外面教是拖長來教的。不知文化協會如何? 謝謝回覆~  ...

6-stage course  就半年一個stage . K1 上stages 1 & 2. K2 上 stages 3 & 4. 簡單blending由stages 2-3開始識得了。

當補底班的話
有用但不會操卷
對成績叫有好過冇

價錢不便宜

如已90分想更上一層樓或學習非考試範圍
那就不用浪費時間與金錢了

回覆 Chicmama 的帖子

因為我小朋友去做咗個評估,佢今年已經小六,評估後成績,佢哋話我小朋友相對英文程度比現時六年班的程度高啲,所以將會入讀P6 plus 班,但我擔心只係speaking 同 listening 改進,閱讀同寫作會學唔到

TAIOU4 發表於 20-11-4 16:50
當補底班的話
有用但不會操卷
對成績叫有好過冇
明白,我小朋友呈二成績已經出咗,英文除咗speaking 95分,其他3份卷都滿分,我反而係想小朋友keep住各方面都平均,唔想某部份強/弱

如果是小學六年級,可以試一對一 online English tutor. (自己 google)但是你需要告訴老師你想要什麼 (eg . 每堂課要閱讀一篇文章,寫一些文章)

回覆樓主:

我孩子以前在Chancery上過一對一堂,導師全部係英國人,我覺得幾好

RE: 英國文化協會值得讀嗎?

janet.k 發表於 20-11-5 12:19
明白,我小朋友呈二成績已經出咗,英文除咗speaking 95分,其他3份卷都滿分,我反而係想小朋友keep住各方面 ...

多數都係重覆返小學課程教嘅嘢
唔會特登教你寫作
個個去畀佢評測都話你over啦
收錢做評測跟住畀個高分你完全係打心理戰

都唔知有乜嘢人會入唔到plus班嘅
三四百蚊一堂 又要錢又要時間

呈分試咁忙就唔好浪費啲咁嘅時間啦
一次過交成年學費陣間小朋友話又悶又學唔到新嘢就大鑊喇
一係上英文作文堂
一係搵人一對一講英文

同openrice D食評一樣
就算有好多人寫好多文字去讚一間食肆都好

最有用嘅一定係啲小數負評嘅

TAIOU4 發表於 20-11-8 11:54
多數都係重覆返小學課程教嘅嘢
唔會特登教你寫作
個個去畀佢評測都話你over啦
我明白你意思呀,你講得好啱,我都有諗過佢用心理戰sell 我,最終我都無報到,其實小朋友一向都有報speaking 班同寫作班,但就係因為每項都要分開報,時間就唔夠用,所以想一個課程可以全部都涉及到有時都覺得小朋友好辛苦,每個禮拜補足7日,禮拜六日仲要唔止補一間,但唔補又擔心成績,小朋友又唔係自動自覺嗰隻,我都好矛盾

2月後, british council 都無堂上... 1.5小時課變成幾十分鐘zoom......

打仗又停課, 疲情又停課, 而且唔refund....   

我地5歲而家stage 2, very good
‹ 上一主題|下一主題