用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 band2,band3a程度是否相差很遠
go

band2,band3a程度是否相差很遠

岩岩升上中一,同小朋友以前既同學傾開計,佢話比我聽佢測左幾科,都有7,80分,好過以前小學,佢話仲淺過小學,我知同學小學時好多唔合格。我小朋友而家測驗數,英都係得5,6x分,只有地理有90分,普通話7x, 感覺有啲唔開心。

vta137 發表於 20-10-29 20:53
岩岩升上中一,同小朋友以前既同學傾開計,佢話比我聽佢測左幾科,都有7,80分,好過以前小學,佢話仲淺過 ...
B2 同 B3當然有分別啦,就算考核老師出卷深淺都會有別,其實唔同程度學校為何要作比較呢?唔好比虛榮心蓋過,人哋7/8拾分關你小朋友乜事,點解人哋成績好過你就唔開心呢?家長放開啲啦,如果要比就同小朋友自己比,英/數得5/6拾分下次咪努力啲改善囉,可以定目標要自己成绩一次比一次好,其他嘢就無須自尋煩惱無謂比較,最重要係你小朋友入到合適嘅學校,讀得開心有自信咪足夠囉!

岩岩升上中一,同小朋友以前既同學傾開計,佢話比我聽佢測左幾科,都有7,80分,好過以前小學,佢話仲淺過 ...

其他中學我唔知,我見過一間b3中學中一係教6年級野。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

Band 3 英文,中一係可以教緊一二年級啲課題
所以當然有明顯分別。不過對學生唔一定係壞事,總好過勉強讀深野,打好啲基礎,能夠用 6 年時間去到攞到 2、3 已經很好。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-10-29 22:33
B2 同 B3當然有分別啦,就算考核老師出卷深淺都會有別,其實唔同程度學校為何要作比較呢?唔好比虛榮心蓋過 ...

本身我以為佢返得開心,老師又鍚佢,佢英文又有進步,學左好多生字,超開心,咁今日同以前同班同學傾電話傾兩傾學校野,佢好主動話比我聽分數,同問我小朋友分數,我都會諗我小朋友有無入錯學校,係咪應降半級好呢?佢話佢自己可以成日打機,只係溫少少就攞到7,80分了,反之我小朋友果間學校多英文,成日串串串,溫溫溫,但都唔咪太好,都好登佢開心,搵到間唔洗咁chur又岩佢既學校

gracelam 發表於 20-10-29 22:39

我地而家都係啲小學數,但用英文教,英文科還用了比較深既書,gammer都係,希望慢慢適應

vta137 發表於 20-10-30 01:19
我地而家都係啲數,但用英文教,英文科還用了比較深既書,gammer都係,希望慢慢適應
...

見到樓上各位,攪到我都開始驚驚地。
統測未完,考埋聽日is及中史。不過升上中一,打算放手讓小朋友自己處理溫習,不知是對是錯。

理論上,如果學生數量夠多,佢哋既程度分佈會係接近 normal distribution。意思就係最頭嗰幾個會比其他排頭位既同學勁,最尾嗰幾個會比其他排尾位既同學差,中間差異比較少,所以唔同B2學生之間既差異無想像中咁大,而B3學生之間既差異會比想像中大(或者應該講B3C會差B3A好多)。

gracelam 發表於 20-10-29 22:39
中一教小六野,其實未必係壞事,最緊要係打好基礎。如果基礎唔好,搿硬嚟,學生未必吸收到,可能會更差。

1998Ruby1998 發表於 20-10-29 23:37
回覆 gracelam 的帖子

Band 3 英文,中一係可以教緊一二年級啲課題
Band 3 英文,中一亦係可以教緊中二既內容,玫瑰崗就係例子。

王家爸爸 發表於 20-10-30 10:01
中一教小六野,其實未必係壞事,最緊要係打好基礎。如果基礎唔好,搿硬嚟,學生未必吸收到,可能會更差。:h ...

係呀!我望過D功課,中一下學期係小六野,英文科我就唔清楚,如樓上所講,程度初小一D都唔奇。

nillnill 發表於 20-10-30 01:24
見到樓上各位,攪到我都開始驚驚地。
統測未完,考埋聽日is及中史。不過升上中一,打算放手讓小朋友自己處 ...

中一當然放手,因為跌得起。

我仔中一, 各科已經quiz左好幾次,每次略知分數,不太驚嚇就算,其實有D quiz完派埋卷我先知

gracelam 發表於 20-10-30 11:13
中一當然放手,因為跌得起。

我仔中一, 各科已經quiz左好幾次,每次略知分數,不太驚嚇就算,其實有D qui ...

我地要簽名,我知有啲中學唔洗簽名,我有朋友原全唔知測左,仲派埋交左添

gracelam 發表於 20-10-30 10:22
係呀!我望過D功課,中一下學期係小六野,英文科我就唔清楚,如樓上所講,程度初小一D都唔奇。
...

中一教小學野系指中英數?

王家爸爸 發表於 20-10-30 09:57
理論上,如果學生數量夠多,佢哋既程度分佈會係接近 normal distribution。意思就係最頭嗰幾個會比其他排頭 ...

其實我有一樣野開心架我小朋友既英文暫時測驗同小學一樣,由1年級至而家都係6,70分 咁我當進步了 不過自從升左中一真係識左好多生字
同時多左好多對手,由五十幾人變百五人,小學六年級時,小朋友有次派英文卷返黎仲笑全班得6個及格,包括佢,但其實佢得6字頭,激死 如果佢係大校到,佢真係笑唔出了

vta137 發表於 20-10-30 15:30

我地要簽名,我知有啲中學唔洗簽名,我有朋友原全唔知測左 ...
我地從來都唔駛家長簽名, 我女中一到依家中三, 佢平時測完, 我都未知

LeeCC 發表於 20-10-30 15:37
中一教小學野系指中英數?

數學同通識,通識係小六嘅常識書。

王家爸爸 發表於 20-10-30 10:09
Band 3 英文,中一亦係可以教緊中二既內容,玫瑰崗就係例子。

各校程度不一係可以理解。當年小朋友師姊回校分享,佢間B2中學英文好淺,約小四程度。又當年某一日,小朋友小六下學期,唔覺意望到位讀中一B1英中隊友嘅課本,佢話啲英文字我哋小四已經識。所以唔使太緊張,跟返自己學校進度就得,又唔係讀人地間中學~~~

gracelam 發表於 20-10-30 15:49
數學同通識,通識係小六嘅常識書。

哇,你地小學教左甘多野?仔話踏入十月,好多都未學過
L S只係講青春期個部分小六教過

數都只系一部分有學過,directed number,algebra的sequence呢D都未學過,equation教左右調位的方法,都係新學