用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 band2,band3a程度是否相差很遠
樓主: vta137
go

band2,band3a程度是否相差很遠

vta137 發表於 20-10-30 01:16

其實你小朋友返學開心,老師又錫佢, 既然英文亦有進步就唔係入錯學校啦! 人係要對自己有要求才會更進步, 唔應該永遠諗住留響 comfort zone 選擇逃避嘅心態,降半级考高分少少而自滿,咁諗只會係自己呃自己。

要知道六年後大家嘅小朋友都要面對同一個公開試(DSE), 如果以為可以取好啲校內分數而刻意揀淺啲嘅學校, 到真正比試實力嘅時候你就會後悔,公開試隨時滿江紅,成績跟小朋友一世。
所以襯小朋友仲肯努力有學習嘅心,家長就唔好怕佢辛苦, 串字溫書呢啲本來就係學生應有嘅責任, 返而唔應該鼓勵小朋友成日打機,凡事都需要付出, 眼光放遠啲正面去鼓勵小朋友,努力為自己嘅將來才是應有嘅態度。加油!

回覆樓主:

其實就算一間學校A班和D班d成績都無謂比較,始終人比人比死人,中一成績唔好中二自然去左CD班,咁係班上同學level又會接近番d,咁樣比較公平d,level一樣,份卷一樣,分差左只係唔夠勤力,我通常會叫佢下次落多d力囉,中學生好多情緒,不能給太大壓力!

我同意, 真係同校唔同班成績都有分別, 更何況唔同學校.
我仔讀中學時真係無同小學同學比較成績. 同一學校都無比夠, 更何況唔同校.
大家的共同目的真係DSE. 好似我仔. 今年考完DSE, 成績可以入讀大學. 反之之前小學時好叻. 中學亦入了BAND 1A 中學的同學, 入不了大學. 所以其實中學真的好靠自己努力. 同其他人比較成績真係無需要.

qkhui 發表於 20-11-19 09:35
我同意, 真係同校唔同班成績都有分別, 更何況唔同學校.
我仔讀中學時真係無同小學同學比較成績. 同一學校都 ...
以今年香港的大學收生分數,如果是B1A中學的學生,目標祗是入大學(即不計哪間大學、哪一科),應該都會入到?

簽名被屏蔽

海之風 發表於 20-11-19 09:48
以今年香港的大學收生分數,如果是B1A中學的學生,目標祗是入大學(即不計哪間大學、哪一科),應該都會入到 ...

今年升大學人數少咗,而且唔少學生出國升學,DSE 18分都已經入到,其他公大/自資更低分都有,比以前容易咗好多。如果1A生 Best 5 連18分都冇,好大程度係佢自己嘅問題。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

其實BAND 1 A 學生入唔到8 大, 好多時係死中文.

qkhui 發表於 20-11-19 12:17
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

其實BAND 1 A 學生入唔到8 大, 好多時係死中文.

中文有名係死亡之卷,炒中文又唔止係 1A生嘅,不過呢2年中文考核已經比頭幾屆容易,而且亦有範文,合格率已經比以前高。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-11-19 10:52
今年升大學人數少咗,而且唔少學生出國升學,DSE 18分都已經入到,其他公大/自資更低分都有,比以前容易咗 ...
今年公大12分都入到

海之風 發表於 20-11-19 12:38
今年公大12分都入到

我只知14分,12分咁低

洋蔥頭媽咪 發表於 20-11-19 12:45
我只知14分,12分咁低
對,祗要有33222就入到
我仔有同學成績中游(包括中文),可能成日打機,佢媽恐嚇佢三年后入唔到大學,要同佢斷絕母子關係,我咪同我仔講如果阿同學要求不高,入任何大學、任何科都得,而成績無大跌,有咩可能入唔到。

海之風 發表於 20-11-19 12:51
對,祗要有33222就入到
我仔有同學成績中游(包括中文),可能成日打機,佢媽恐嚇佢三年后入唔到大學 ...

而家大學畢業通街都係,將來幾乎等於我哋以前嘅中學畢業,如果唔努力再進修,所謂大學畢業競爭力其實都好弱。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-11-19 12:54
而家大學畢業通街都係,將來幾乎等於我哋以前嘅中學畢業,如果唔努力再進修,所謂大學畢業競爭力其實都好 ...
對,我都係咁同我仔講。

海之風 發表於 20-11-19 12:56
對,我都係咁同我仔講。

我公司都唔少人有 Master.  有啲同事甚至有幾張,所以我仔目標最少都讀到 master.

海之風    發表於 20-11-19 13:07

IloveJJ 發表於 20-11-19 13:29
好似master都有分,有啲俾錢就讀得。

咁 Degree 都有,唔少野鷄大學,都係比錢坐夠時間就得,但人哋一考你就露底啦!唔好當啲 HR 傻先得㗎
,係咪比錢换返嚟好容易就知。

opclk99 發表於 20-11-23 18:12
中學仲只計分?真係堅離地。
在下去女高中英文科全級只有幾人合格,
但學校DSE有三以上係9x%,

係呀,阿大學校數學出名好,阿大數學出名差。我真係擔心佢會唔會係學校第一個數唔合格既人嚟⋯⋯見到佢計代數真係把幾火

opclk99 發表於 20-11-23 18:12
中學仲只計分?真係堅離地。
在下去女高中英文科全級只有幾人合格,
但學校DSE有三以上係9x%,

阿囡學校中一、二中文卷唔少人低分或唔合格,不過DSE有超過7成是4+,5+都可觀
佢本來還煩緊修唔修M1,M2, 不過見到4+接近100%,都考慮會修。佢哋數學考試大部分人好低分,唔合格常見

英文一向係強項,考試成績自己要調節,根本唔會睇分數,直接睇排名凖確些