用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 搵適合既補習老師同搵另一半同樣咁難! ...
樓主: raya1208
go

搵適合既補習老師同搵另一半同樣咁難! [複製鏈接]

raya1208 發表於 20-10-30 10:10
全英問題如下:

問disneyland 邊日重開?covid -19  quarantine幾多日?

要記得迪士尼幾時重開?是閲讀理解問題嗎?

回覆 raya1208 的帖子

呢d題目唔係考英文wor,似常識多d。如果小一學生唔睇新聞,唔識都唔係唔能夠理解。

supermom1 發表於 20-10-30 17:22
要記得迪士尼幾時重開?是閲讀理解問題嗎?

Mcq

你講到你小朋友情況咁嚴峻,其實最好真係你自己教。小一咁細個,叻到飛天都有限,就算落後亦好快追得番,到咗高小,差距真係可以好大。

返工無時間唔係理由啦,補習老師最多都係一星期幾次,唔會貼心和有心過父母。

回覆樓主:

睇可以靠日日多閱讀,聽亦要日日磨練,浸出嚟,睇卡通片都係一個方法,反而補習老師都未必幫到手,通常上門老師都唔會日日到,到亦可能得一個鐘,作用唔大,反而睇卡通&聽英文歌係幾好效果嘅,仲係一有時間就可以做。
當個好爸爸

raya1208 發表於 20-10-30 10:10
全英問題如下:

問disneyland 邊日重開?covid -19  quarantine幾多日?

呢份係英文卷還是英文GS卷?0分係睇唔明所以答錯還是睇得明但唔知正確答案?如果睇得明只是不知正確答案,咁英文能力不算低只係英文出卷手法同一般學校好唔同

其實記得迪士尼幾時重開對小朋友有任何得著呢?

補習老師吾難揾,但要揾長補的,就不易,通常好多都是來幾個月就不來了。

小加子 發表於 20-10-30 18:59
呢份係英文卷還是英文GS卷?0分係睇唔明所以答錯還是睇得明但唔知正確答案?如果睇得明只是不知正確答案, ...

睇唔明英文

limei0101 發表於 20-10-30 23:07

補習老師吾難揾,但要揾長補的,就不易,通常好多都是來幾個月就不來了。 ...

所以我唔搵大學果d哥哥姐,得閒就黎唔得閒或搵到份長工就隨時停

raya1208 發表於 20-10-30 23:08
睇唔明英文

小一上學期冇讀卷?不過呢d唔跟範圍出題的對小一的確不易,就算睇得明都未必知正確答案。考英文時事要靠平時多睇英文news

GS 卷

raya1208 發表於 20-10-29 11:27
呻下...小一生英文要惡補,搵唔到合適既上門補習老師.....救命!
而家好多平台都有試堂,真係要慢慢試先試到。我中英數都反反覆覆轉咗好多次先夾到啱。

我明白係好難搵, 我個女自疫情之後都無出去上英文堂, 主要屋企上.
我都試左4,5個外籍老師, 最後都揀到一個專門幫佢溫學校野, DICTATION, EXAM 咁.
價錢又平, 所以我無再比$出去上, $300幾一堂仲要4-6人一班好唔抵. 又唔係幫忙學校既野.

‹ 上一主題|下一主題