用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 搵適合既補習老師同搵另一半同樣咁難! ...
go

搵適合既補習老師同搵另一半同樣咁難!

呻下...小一生英文要惡補,搵唔到合適既上門補習老師.....救命!

小一生有咩要補?

學校全英文

IloveJJ 發表於 20-10-29 23:04
小一生,如果只係想上堂聽得明,只要睇多啲英文卡通片就得,最簡單可以睇peppa pig。

另外,當然最好就係 ...

多謝回覆。已經有睇,但佢上堂都唔明,功課又唔識做

IloveJJ 發表於 20-10-29 23:33
而家開學只係幾個月,你指既有睇,係睇咗幾耐?每日睇幾多呢?

日子有功,只要堅持每日都睇書睇卡通片, ...

主要係休息時比佢睇下書同英文卡通片。佢英文基礎唔好,學校又深,又冇support, 屋企不是英文語境,大人要返工,冇時間跟太多,所以要補習跟

小一應該唔難搵,主要老師有耐性。

就系好難搵,所以要申下:(

如果無要求,小一才易搵。讀初小的的同學得6,7歲 易扭計,做事慢,鍾意拖拖拉拉,唔好話一星期補一日,就算日日1小時都未必能完成所有功課,何來時間溫書。最後溫考成績低,其實係家長比唔夠時間補習老師做野,就當係老師問題教得唔好!重點出手低,成日諗住補初小百零蚊就得,百零蚊夠睇功課咋 所以有料的老師多數唔初小,反正做高小都夠滿

回覆 raya1208 的帖子

唔上門, 搵功課班OK嗎? 小一就算全英教快一年應該都唔會太難, 除非小朋友學校另外再要用英文做projects

Leung6894 發表於 20-10-30 09:56
如果無要求,小一才易搵。讀初小的的同學得6,7歲 易扭計,做事慢,鍾意拖拖拉拉,唔好話一星期補一日,就算 ...

而家d細路真辛苦。學校有mock exam,卷難到一個點。最正係有人100分。佢0分!

minichong28 發表於 20-10-30 09:59

唔上門, 搵功課班OK嗎? 小一就算全英教快一年應該都唔會太難, 除非小朋友學校另外再 ...

全英問題如下:

問disneyland 邊日重開?covid -19  quarantine幾多日?

小小建議,盡量搵專科的私補跟。
搵全科上門或小班,因時間有限,好大機會為左要完成功課滿足家長要求,某些功課會直接比答案小朋友抄。最後家長會問仔女功課做啱晒,點解測考唔掂,這是主要原因,功課都唔係自己做,測考點會好!

至於 Disneyland果題,是要家長及小朋友付出的,日日一同新聞,覺得特別的就講多幾次就解決到。如果再做足d 就要寫低,每星期重溫一次就得。所謂分數都係睇家長願意付出多少

minichong28    發表於 20-10-30 12:18

Leung6894 發表於 20-10-30 10:47
小小建議,盡量搵專科的私補跟。
搵全科上門或小班,因時間有限,好大機會為左要完成功課滿足家長要求,某 ...

多謝建議。唔知幾時開始咁demanding. 以前自己讀書冇學phonics ,而家咪又搵到食,生活尚算可以。

不過都明白,曰子已經唔同左,真辛苦哂

簽名被屏蔽

raya1208 發表於 20-10-30 10:10
全英問題如下:

問disneyland 邊日重開?covid -19  quarantine幾多日?

邊間學校?考的好全面
我真係唔知Disney 幾時重開喎!
呢d問題我會豪俾佢算啦!

係呀, 時代唔同, 而家學習真係離不開家校合作, 家長都要多付出先有好成果, 加油呀

學phonics幫到英文讀同串字, 好重要, 唔係硬記雙方都會好痛苦

我小朋友K1開始學phonics, 而家小三英文默書 (每次範圍2版英文課文+20個生字), 可以講係唔需要溫書的, 咁樣可以全力溫中文默書

jli008 發表於 20-10-30 11:37
是,平野雖然唔係冇好野,總係有些唔同,睇家長自己.曾為了朗誦參加平野既普通話班,真係出噄既效果差強人意, ...

所以真係要搵專人教英文基礎,所以咁難搵補習老師