用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS學校小朋友帶飯
go

[其他] IS學校小朋友帶飯

收到學校通知下星期可以返全日。請問小朋友三歲幼稚園帶飯,家長一般準備咩俾小朋友食?準備三文治定飯餸較好?用咩暖飯?

smilesmilefan 發表於 20-10-28 19:07
收到學校通知下星期可以返全日。請問小朋友三歲幼稚園帶飯,家長一般準備咩俾小朋友食?準備三文治定飯餸較 ...

Which school?

Our school still can’t start full day.. k2 kid

smilesmilefan 發表於 20-10-28 19:07
收到學校通知下星期可以返全日。請問小朋友三歲幼稚園帶飯,家長一般準備咩俾小朋友食?準備三文治定飯餸較 ...

We usually prepare rice + normal food like meat, peas, etc

回覆 smilesmilefan 的帖子

我個仔 係三歲返全日, 我買咗個yumbox嘅午餐盒畀佢, 入面分咗幾格, 主菜通常係burger或者sandwich, pasta, pizza,  chicken nugget, 薯仔炒蛋, 或者炒飯。 另外有一格就會裝生果, 另外一格就會裝蔬菜

我那時買了最細size thermo , 不要扭太緊,有時炒飯有時pasta. 如果肯食sandwich 最方便,不過我女不愛吃。

我自己準備炒飯,三文治,壽司等,唔帶多汁嘅飯餸,唔鍾意食飯可以烚薯仔(細細粒個D)或蕃薯,煎雞胸肉或三文魚扒配蔬菜已經足夠

kgm 發表於 20-10-29 12:18
我自己準備炒飯,三文治,壽司等,唔帶多汁嘅飯餸,唔鍾意食飯可以烚薯仔(細細粒個D)或蕃薯,煎雞胸肉或 ...

請問煎扒加薯仔你會用邊款餐盒?因thermos嗰類壺好似適合炒飯炒麵多啲

Deutsche 發表於 20-10-29 14:34
請問煎扒加薯仔你會用邊款餐盒?因thermos嗰類壺好似適合炒飯炒麵多啲

我係用smiggle飯盒,可以裝三文治/炒飯炒麵都可以,保溫當然冇thermos咁好

kgm 發表於 20-10-29 15:34

我係用smiggle飯盒,可以裝三文治/炒飯炒麵都可以,保溫當然冇 ...

Thank you

964000 發表於 20-10-29 12:04
我那時買了最細size thermo , 不要扭太緊,有時炒飯有時pasta. 如果肯食sandwich 最方便,不過我女不愛吃 ...
我都有同樣嘅問題,我仔唔肯食三文治,但下星期一變返全日要pack lunch。想問下大家知唔知有冇盒型嘅Thermo? 或者有冇食物盒有類似thermo的保溫功用? Thanks in advance!

回覆 bduck001 的帖子

https://item.rakuten.co.jp/livingut/277979-2/

我在日本時買的,  在千色見過, 這個 早上叫 helper 煮或 reheat , 放入盒, 能涯到中午還暖.
小朋友 不大食, 剛好的.  

bduck001    發表於 20-11-1 22:07

bduck001 發表於 20-10-29 23:08
我都有同樣嘅問題,我仔唔肯食三文治,但下星期一變返全日要pack lunch。想問下大家知唔知有冇盒型嘅Thermo ...
我用omiebox 小朋友自己夠力打開,保溫一般,但間隔好用
缺點係重,保溫位置不夠大

我通常整pasta, 飯團, 再加少少三文治, 生果~

bduck001    發表於 20-11-1 22:08

回覆 yaijing 的帖子

工人每朝煮, 再用錫紙包住,keep到lunchtime 微暖