用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 拍片直出offer 討論區
樓主: christmas_bb
go

拍片直出offer 討論區  

回覆樓主:

緣份遊戲, 何必太執著.

b3410 發表於 20-10-30 11:55
是否捉錯了重點?
樓主唔係話點解學校唔揀我,而係覺得學校收生程序有問題。未寫明video後,直接出offer.

其實要學校點講清楚呢?
講明: 我校會於收video一次性決定收生,學生請要認真拍 video. (最好如樓主講最好找王家衛去拍)
如有些學校是要面見才收生的,學校又要寫明要面見多少次才會收生,交待得清清楚楚,又免得家長投訴。

Iamamother 發表於 20-10-30 18:40
回覆 b3410 的帖子

但係佢都沒有說看完片后,不會直接出offer 呀。
??沒有說和不會做的事有很多,需要全部寫出來嗎?

b3410 發表於 20-10-30 20:46
??沒有說和不會做的事有很多,需要全部寫出來嗎?

學校喜歡怎樣收生就怎樣收生, 它喜歡 video一次過收生, 也要寫出來嗎?

利申: 我不是本屆 考小一的家長, 只是路過

其實樓主曾說:
"學校今次處理入學安排是好有問題及違反了之前admission guideline 的説明。身為一間有名氣的私小,入學標準如此鬆懈及混亂,令人失望!"
其實  SFA 違反了它的 什麼 admission guideline?
樓主有說有很多家長不滿意, 為什麼這個post沒有家長和應?

Sheep06 發表於 20-10-30 21:10
其實樓主曾說:
"學校今次處理入學安排是好有問題及違反了之前admission guideline 的説明。身為一間有名氣 ...
我都系純粹路過加八卦多嘴。

其實佢之前admission guideline 點寫?

b3410 發表於 20-10-30 21:23

我知。

有望過
無寫明不可片後直出offer
所以SFA看似無違反什麼admission guidelines,除非在admission talk承諾過什麼

Sheep06 發表於 20-10-30 21:10
其實樓主曾說:
"學校今次處理入學安排是好有問題及違反了之前admission guideline 的説明。身為一間有名氣 ...
隔離CKY唔係一樣有家長在表達不滿?
新鮮熱辣的第一反應可以過去參考一下。過咁耐,大家都已經放低。

學校的確可以唔需要理呢D連“準”家長都唔夠資格的“路人”家長。不過,如果可以安排的好些,不是更好?

b3410 發表於 20-10-30 21:34
新鮮熱辣的第一反應可以過去參考一下。過咁耐,大家都已經放低。

對家長而言,當然可以做的有很多
但對學校而言,根本沒有需要,出呢啲嚴苛的安排,一樣有大量家長可滿足到

只可講,大家太勤力,做高條curve

fwstides 發表於 20-10-30 21:38
對家長而言,當然可以做的有很多
但對學校而言,根本沒有需要,出呢啲嚴苛的安排,一樣有大量家長可滿足到 ...
其實家長都係只有逆來順受的
特別係聖喇拔等神校,出一些出乎意料的題目或安排,屬於“神來之筆”,唯有去儘量滿足。

可能SFA在一些人心目中不夠“神”,屬於可以挑戰一下的。

戴頭盔先。

b3410 發表於 20-10-30 21:59
其實家長都係只有逆來順受的
特別係聖喇拔等神校,出一些出乎意料的題目或安排,屬於“神來之筆 ...

絕對係

神校做乜都得

b3410 發表於 20-10-30 21:34

係咪蔡繼有又應該要寫到明video 係咪一take 過會收生, 定係要寫到明 video 後面見幾多次先收生?

如果真的心儀學校,冇無如何,你都會珍惜每一個拍片的機會。盡力做好。

你冇好好拍,怪得了誰?
不排除學校是有問題。
但家長心諗有機會直出offer, 我便拍好d。這個邏輯上也有問題。

不要忘記,早兩個禮拜其實係危險左d,好多冇源頭個案。
有傳說過話可能停課。為咗不增加風險,學校改了出offer 摸式都冇乜問題,唔係下下要發生左事故先嚟剎停後面d計劃。學校作這個決定一定考慮好多野。

佢收生差,你估佢好好?佢自己都有risk... 正正常常入到去小一都唔係個個連得上,何況佢冒險只看video?!?!,

sorcat 發表於 20-10-29 11:38
其實我會覺得zoom interview 係比較折衷嘅做法

agree, at least better than none

Sheep06 發表於 20-10-30 23:23
係咪蔡繼有又應該要寫到明video 係咪一take 過會收生, 定係要寫到明 video 後面見幾多次先收生? ...
呢樣唔知。不過依家覺得唔妥的地方是拍片時間的安排。雖然我覺得其實佢哋咁安排的原因係揀其他兩間面試時間,希望家長早做選擇
如果我係今年考小一家長,咁多野搞,應該一樣會。。。。。呻

呻完,繼續努力喇!

路過, capped了SFA P1 Application info 如下:學校沒有暗示或明示不可有direct offer: Application Period: 20-08-2020 (Thursday) to 16-09-2020 (Wednesday)
Dates of Interview:
First Round Interview : It will be conducted in video-taking mode.
First Round Interview Video Submission Period:
17-09-2020 (Thursday) 12:00 to 05-10-2020 (Monday) 13:00
Final Round Interview : 31-10-2020 (Saturday)
Announcement of Interview Result:
First Round : 23-10-2020 (Friday)
Final Round : 13-11-2020 (Friday)

利申:我是sfa舊生家長,衷心喜歡sfa課程和行政,因朋友小兒有sfa second in,才八卦睇EK小一選校, 見sfa今年有direct offer, 且令很多家長不滿…所以爬了很多文…起初我都覺得奇怪:為什麼SFA行政如此草率,是否真的跟轉了校長有關?說實話: 小女現就讀所謂的“神校”, 行政安排亦有時不及sfa(個人意見,不喜勿插),所以就去sfa網頁一看, 不知道網頁所寫的是否跟家長手上的文件一樣…如是,似乎學校沒有講明video screening後的result是直接offer還是second in吧!

因應疫情 首輪面試改為拍片
首面原定於10/10(六) 08:00-18:00

http://p1admission.sfaeps.edu.hk

http://p1admission.sfaeps.edu.hk/SFA_Admission_202122.pdf

"The date of the First Round Interview is scheduled for 10-10-2020 (Saturday). The interview timeslots are between 08:00-18:00. Each interview takes approximately 45 minutes."

http://www.sfaeps.edu.hk/2021-2022_P.1_Arrangements.pdf

"In response to the latest development of the coronavirus outbreak and for the sake of students’ health, the P.1 Admission First Round Interview will be conducted in video-taking format."

b3410    發表於 20-11-3 10:19

小一拍片/面試係學校用以揀選合適學生既途徑,如果學校可以憑一條片揀到佢想要,或老師覺得適合既學生,繼而直接取錄其實並無不妥。我地無睇晒咁多條片,點知憑一片獲取錄既小朋友係咩程度。對學校黎講,直接取錄某部份學生係可以減輕老師工作量。
至於學校無寫明有機會憑一條片直接取錄..其實就算寫明了有機會取錄亦唔代表可以改變結果。可能連老師/學校職員當時都唔知會有咁既安排,今年的安排很難怪學校,畢竟學校不是大商業機構,很難照顧到所有人的擔憂同感受。