用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 拍片直出offer 討論區
go

拍片直出offer 討論區  

大家可討論下拍片直出offer 睇法。莫論小朋友有幾叻,我覺得學校應安排最少有一次面見先出offer 或者 如有直出offer 則要在收生安排中説明!

其實學校鐘意點就點,拍片直出offer緊係好啦,但就算唔得都無辦法,鼓勵多d小朋友盡咗力就好,有時呢d都好講緣份

回覆樓主:

私校你管佢唔到

放下,才能全力面對其他挑戰,家長永遠是小朋友的一面鏡子,繼續糾纏,結果又如何

再另開一個post再討論
勁 :)

要跟遊戲規則

回覆樓主:

唔係疫情都唔會有如此安排啦。今年好多學校都由面見都改為拍片,都係因為唔想咁多幼兒聚集。從幼兒安全角度考慮,我覺得如此安排是無可厚非。始終而家係特殊時期。學校自有佢嘅考量,總之家長每一關都全力以赴就好了。

可能睇個小朋友生得靚唔靚呢,學校鍾意點就點,你小朋友生得唔可愛無offer發脾四無意思架喎

回覆樓主:

如果係面試之後,突然有多人感染,你又可能要去隔離,咁你係咪願意承受呢個風險?
直私遊戲唔一定要玩,佢地鍾意點揀學生都得,甚至拍片都冇就咁揀都得。

的確有不公的成份。但學校想點,我哋又真係吹佢唔脹。
唯有自我消化,努力努力再努力。

呢排SFA係呢個forum好紅,如果有教職員路過,
都可以向招生組負責同事提議一下改善招生章程字句。

雖然收費唔多,但家長確實交付過報名費參加。
起碼要清晰清楚吧。

小朋友去面試同大人見工一樣。學校同老闆一樣,想點簡人就點簡人。玩呢個遊戲就係咁。

其實乜學校都好,新派好傳統好,來來去去都係揀果一浸人,我都睇化啦...

回覆樓主:

確實唔係咁公平,但有咩辦法?佢唔揀你你咪揀其他囉。我自己見到拍片內容選擇放棄,本身都唔太喜歡呢間學校。

私校佢地想點收都得啦
識校內職員校長校董又可以直入添
拍片直收我個人覺得無問題既
條尺係學校度, 呢個世上無野係絕對公平,
所以咩都睇化啦!

東家唔讀讀西家囉.. 大不了咪讀官津. 唔一定要讀直私的!

我報直私都係想拎個經驗比小朋友第時叩門用.所以結果唔重要, 我都ENJOY拍片的過程!
唔係因為疫情, 咁多間都要拍片,真係學唔到咁多剪片同拍片技巧!

ipki    發表於 20-10-28 18:02

cy372818 發表於 20-10-28 16:16
其實乜學校都好,新派好傳統好,來來去去都係揀果一浸人,我都睇化啦...
...

Deleted

xAlexNgx 發表於 20-10-28 16:08
呢排SFA係呢個forum好紅,如果有教職員路過,
都可以向招生組負責同事提議一下改善招生章程字句。

其實有 direct offer 的家長唔會因為交左報名費冇得去學校而唔開心;需要 second interview 的小朋友交了報名費仍然可以「使用」學校的服務去進行面試。咁我想釐清,其實點解交了報名費就須要要求學校下下交代清楚?

數年前 CKY second interview 後直出 offer, 也有繼續要求 其他同學third in. 當然呢個不是 Apple to Apple comparison 但其實學校政策改變都唔到我地家長決定。

果D話「小朋友學術好普通都可以直入」的評論其實太唔中肯。首先,外人作為旁觀者又何來資格評論他人「學術普通」?就算人地媽咪真係咁樣講,亦唔排除人地只是謙虛而已。

最後,其實SFA直出了總共幾多個offer 都係未知之數。呢點大家必須要認清才可以繼續理性討論。

RWKT    發表於 20-10-28 17:12
ipki    發表於 20-10-28 17:04

其實SFA初初小一招生的notice 點樣寫?

Offer 大過一切風險