用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行撞期
樓主: piglet0529
go

自行撞期   [複製鏈接]

200904 發表於 20-10-29 08:58
我想請教一般申請自行時,小六上學期的成績表到手了嗎?
正常小學一定會係自行交表前出埋呈二成績俾學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tpmon 發表於 20-10-28 19:33
你小朋友當年是否入到自一?

看來是一間懂得尊重理解人的好中學!

不是,因小朋友不久後收到更心儀的直資 offer。

但自一絕對係區內一所非常熱門嘅學校,當年亦因聽了校長升中簡介會,深深喜歡它,因為在高中時會靠捐款多聘老師而自製小班教學,亦提供機會每年給一名學生免費升讀外國中學,在在反映其把資源用於學生身上。

現在是估不到的, 可能無嗱嗱變左無面試, 拍片,
網上面試咪唔大機會連撞囉

200904 發表於 20-10-29 08:20
玩我咩,知道BPS和YWG 撞之後,特登改了這兩間,結果又撞(emoji)(emoji)

我校的升學主任教我哋,若然自行兩所中學有撞期情況,遞表前先問問中學可否改即日的時段,亦建議我哋自1第一日遞表,自2則最後一日交表,係有機會自1上午見,自2下午見,我當年就係用這方法避開撞時間的問題。

200904 發表於 20-10-29 08:58
我想請教一般申請自行時,小六上學期的成績表到手了嗎?

一般都會响升中家長日一併派發,縱然未派也可以後補資料响交自行表後的日子裏補交就可以了,同時亦可以响自行表裏細字說明成績表未派需後補資料。

回覆 YmOra 的帖子

謝謝呀。
我剛剛又去比較了一下各中學,BPS只有4班,一共144個學位,這樣,除了自行學位少之外,到時候選科也會否受到影響?而YWG,SSGC,分別有170與180個學位,我上一年去聽了YWG的簡介會,似乎選科自由是他的得意之處。

200904 發表於 20-10-29 09:34

謝謝呀。

哩幾間中學的高中選科,我無研究過,但單單以每級的開班數目可以知道開5班嘅應該比開4班嘅彈性高DD,咁高中能夠開"熱門選修科"嘅班數會是佔優DD。不過,最好還是响簡介會直接問那些中學會比較好呢!

學校來講,改期就一定唔會,改時間係有得傾,上午改下午,下午改上午,其實無乜難度,亦無必要 mark 底改過時間以減低個學生的錄取機會...

樓主的 CASE,如無特異功能,1B 學生自行階段報 1A,唔係搏,係浪費... 1B、1C 學校在自行階段都想盡量收 1A 學生,更何況 1A 學校

200904 發表於 20-10-29 08:46
回覆 SLHongkonger 的帖子

沒辦法,還是等呈二考完之後再選。呈二萬一考到不知去哪裏的排名,現在再絞盡腦 ...

真係大吉利是!輸人唔輸陣!千祈唔好咁諗!

ar_mak 發表於 20-10-29 09:22
我開頭夠以為D細路讀書叻係靠自己就得,原來阿媽都有關係架?!阿媽係屋企坐係到冇野做架喔!真係唔知啊! ...

咦,又係喔,WFH時真係坐響度,阿細已經自動波。今次你啱!

依家無得WFH,真係散咗D,成日做做下功課就上youtube睇片!

B.B.BaBa 發表於 20-10-29 10:22
學校來講,改期就一定唔會,改時間係有得傾,上午改下午,下午改上午,其實無乜難度,亦無必要 mark 底改過 ...

樓主間1A係本區,係冒險D。如果係他區,同校報既人少,無參考,其實中學唔知佢係B1乜,如果小朋友面試表現好,有機會呃到人。但本區1A通常D學霸都會報,變相中學有其他人成績參考。

200904 發表於 20-10-29 09:34

謝謝呀。

呢個已經係另一個話題
可以另外開post 睇下有無相關學校的家長可以解答你 講座都未必有講到中四擇科的問題

little_yolky 發表於 20-10-29 10:44
樓主間1A係本區,係冒險D。如果係他區,同校報既人少,無參考,其實中學唔知佢係B1乜,如果小朋友面試表現 ...

睇 rank order 就大概知 Band 1乜

little_yolky 發表於 20-10-29 10:44
樓主間1A係本區,係冒險D。如果係他區,同校報既人少,無參考,其實中學唔知佢係B1乜,如果小朋友面試表現 ...

除非你間小學一向非常少學生報該中學,甚或係0的突破,否則,想識睇張成績表有幾難~~~

SLHongkonger 發表於 20-10-29 11:44
呢個已經係另一個話題
可以另外開post 睇下有無相關學校的家長可以解答你 講座都未必有講到中四擇科的問 ...

都未必的,近年"簡介會"多咗人問:「貴校高中選修科是否套餐式選擇?」

B.B.BaBa 發表於 20-10-29 11:49
睇 rank order 就大概知 Band 1乜

1A1B呢D好虛幻,差好少,阿大都呃咗入去了

mcl203 發表於 20-10-29 12:02
除非你間小學一向非常少學生報該中學,甚或係0的突破,否則,想識睇張成績表有幾難~~~
...

阿大間學校咁耐以嚟得一個C姐入。剛剛都入一個,加埋阿大得3個。我都叫阿大醒醒定定,唔好咁差影響母校C妹投考。

ar_mak 發表於 20-10-29 13:46
當時阿細可能知道自己既精神已經去到臨界點,差不多要爆,於是就睇陣片令自己放鬆一下。

阿細:休息,係為 ...

但係佢休息時間好長喔
‹ 上一主題|下一主題