用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行撞期
go

自行撞期   [複製鏈接]

醒目開學勳章

如果兩間心儀的自行撞期,你們會放棄自2另選一間嗎?
   2    0    0    0

醒目開學勳章

piglet0529 發表於 20-10-28 08:50

剛看到兩間中學的school calendar 是同一天。

你會否分享打算自行報那兩間。

見有其他post 說BPS 和 YWGS今屆2021同一日interview。

醒目開學勳章

tpmon 發表於 20-10-28 08:57
你會否分享打算自行報那兩間。

見有其他post 說BPS 和 YWGS今屆2021同一日interview。
小朋友是1B成績, 只可說心儀兩間同是1B校. 自1較心儀, 自2是跨區. 如放棄自2唔報, 會報同區1A校駁下. 1A校其實同原自2校喜歡程度差不多. 只是諗住成功率低.

piglet0529 發表於 20-10-28 09:33
小朋友是1B成績, 只可說心儀兩間同是1B校. 自1較心儀, 自2是跨區. 如放棄自2唔報, 會報同區1A校駁下. 1A校 ...

自二照報入到不會後悔的Band 1A校(不撞期)啦。

若唔得,最多行埋大抽獎階段,甲1和乙1填返自1心儀那間在公海碰運氣。

我都猶豫中,所以如果今年中學有簡介會,我一定要去問下如果撞時間,可否改期。

可以不用咁快就放棄自2B1b機會大的中學,你可以打電話去中學咨詢下若然面試日撞期是否可以改"上下午"面見,才計劃改另一間遞表。

200904 發表於 20-10-28 11:04
我都猶豫中,所以如果今年中學有簡介會,我一定要去問下如果撞時間,可否改期。 ...
如果兩間同一天面試,可以同學校協商。一間上午,一間下午。

一般 有返咁上下名氣既學校係唔會願意改時間既, 我當年就放棄左同日子, 但無咁鍾意果間, 揀左另一間.都OK心儀既.

而且簡介會時, 學校已經講明無得改時間, 除非你真係遇到重大問題去唔到. (例如交外)

會選擇唔撞期

就算學校俾你改期 人地對你印象都打折扣
覺得你都唔係最想黎in我個間

醒目開學勳章

回覆 SLHongkonger 的帖子

我就係擔心依樣

piglet0529 發表於 20-10-28 12:25

我就係擔心依樣

咁何必勉強

萬一到時唔中 無offer 我諗你會後悔當日勉強撞期 都照報

不如搵另一間唔會撞期的

200904 發表於 20-10-28 11:04
我都猶豫中,所以如果今年中學有簡介會,我一定要去問下如果撞時間,可否改期。 ...
某年簡介會,某熱門校長答撞期能否改期的問題:
“得!可以改期”……

環顧一周,停頓左三秒(個人感覺約三秒)

“問下隔離個間(指撞期個一間)得唔得……"

言下之意……

medicine 發表於 20-10-28 12:50
某年簡介會,某熱門校長答撞期能否改期的問題:
“得!可以改期”……

呢間 我完左講座再去問過一個男老師
佢話可以改時間

piglet0529 發表於 20-10-28 12:25

我就係擔心依樣

事實上有些中學會好介意你改期,即使讓你改。

今年很多中學的升中講座安排在2020 年12月5日(星期六)。各中學不會張就大家,只容許你同時間去它們一個講座。

其實,不給改期的學校有無“唯我獨尊”的高傲呢?
從用家角度來説,欣賞的是一個適合自己,並期望能在該學校度過愉快6年中學生涯的學校。從家長角度來説,也希望這個學校能影響到孩子,讓孩子有一個包容,積極向上,視角寬廣的人生態度。
從來沒有一所學校是一定讓人非君不嫁,非卿不娶的。當然,我承認,有些學校就算將自己吊高來賣,也是有市場的。

SLHongkonger 發表於 20-10-28 12:21
會選擇唔撞期

就算學校俾你改期 人地對你印象都打折扣

嗰D開終名言唔俾改時間嘅就會,估計話得俾改嘅又無理由會打折扣呱!

YmOra 發表於 20-10-28 15:14
嗰D開終名言唔俾改時間嘅就會,估計話得俾改嘅又無理由會打折扣呱!

咁佢地都唔憂無學生

SLHongkonger 發表於 20-10-28 15:52
咁佢地都唔憂無學生

當然,一般較有名的Band 1中學,自行也有10 - 20人爭1學位的情況。

你一個in 不到,大把in 得到的想入去讀。因於求過於供很多,中學知道不用張就學生改面試時間,也收到學生。

SLHongkonger 發表於 20-10-28 15:52
咁佢地都唔憂無學生

成績"勁好"嘅學生一定係中學理想要嘅嗰杯"茶",個人認為一杯好茶未必一定飲得到,總要有多十杯八杯作後備,因為萬一中學失落於"正取生"名單時,仲有些"備取生"補上,咁?!响中學角度而言,不會想放棄任何一個啱心水的學生,就算唔憂無學生也不想放棄面見人材的機會,個人估計學校係會放晒D啱心水嘅學生入備取生名單中,即只要學生合乎學校條件,應該會遷就一下人材改改面見的時間。

‹ 上一主題|下一主題