用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 我的英國公立學校日記
樓主: KIMLIFEINUK
go

[英國] 我的英國公立學校日記   [複製鏈接]

四月中商店可以開番之後,人人都有種似放監既感覺,我同阿女星期六去左商場行街,發覺人頭湧湧,彷彿全世界都一齊出街咁,我見到大減價,於是超開心買左一袋二袋!但係今年四月中仲係咁凍,又大風,因為而家食野只可以坐戶外位,唔可以坐室內,我地又因為只可單向行路,走嚟走去好耐,先揾到個指定出囗!結果我覺得自己係狂風中食麥記,除左個薯條隨時會飛走之外,我又要睇住個包,結果好快食完,入番去。

後來阿女同學短訊,原來人人都係果日去左同一個商場!

話說開學雖然一段時間,但除卻中間網課及假期,其實唔算長時間。但已經有幾個唔同既朋友圈反目左了!中學生也許就係大情大性。

頭一對好朋友,由小學己經認識,一齊升同一間中學,唔單止成日係網上晒有幾 best friends, 仲成日孖公仔咁,點知有一日,兩個係學校打交,係,係女仔互相扯頭髮,俾校長叫左去訓導,喊住出番嚟,從果一日開始,佢地無論行路,上堂,都會當對方透明,彷彿老死不相往來!但原因至今仍是一個迷!

另一對 best friends, 因為興趣相近,所以成為 best friends, 日日一齊,點知早一個月,突然係通訊程式既狀態度互相暗鬧!佢地既反面,好似比較和平,無大件事發生,但結果而家都係當對方透明!

另外一對好朋友事件係近期發生,一返到學校,2個女仔已經俾 head of year 叫左入房,跟住出番嚟,一個喊住囗,另一個就黑住面,最慘係因為己經上緊堂,所以佢地係課堂中段行番入課室,自然人人望住佢地,老師就故作開心無事,叫佢地返去個位到,仲顯得異常 embarrassed.

於是佢地就低住頭行番去個位到,以後唔知有冇機會拆掂佢!

好彩阿女既朋友圈比較「平淡」,無咁大起大落,否則除左老師成日要開解D學生之餘,做家長都好難處理佢地既情緒!

學校最近整左個功課表俾家長,主要係俾我地睇下,佢每日有D乜野功課要做同要交,我唸唔知係咪想家長關心吓,定係幫手嗺阿女交功課呢?

但我聽阿女講,人人都有準時交功課。應該唔駛家長動氣!

學校話依照佢地個表,每日唔會多過2樣功課,我見其實好多時所謂既功課已經係堂上做好左。既然己經上左中學,無理由仲要我理佢交功課與否,所以個表,我睇下算啦。

佢既同學都幾進取型,除左測驗日會大家一齊溫習之外,仲會交換下筆記。佢上堂既時候,老師會有 ppt 跟住講,又會有本書,但本書係學校既,你唔可以攞出課室,有D家長會去書店買本書,但只係少量家長買。上堂既時候,阿女喜歡係咁寫筆記,老師講乜,佢都會儘量記低,我叫佢其實如果本書有,上堂就唔駛係咁寫,咁辛苦,但佢話寫左一次,其實易記好多。咁測驗前,佢係屋企再寫一個summary 嚟溫書。通常寫係張 a4 紙度,佢有個同學就鍾意寫係D咭紙度,阿女試過,但咭紙又厚又多張數,最後改返 a4紙,話易睇D。另外,果個女仔只會遠處 show 張咭纸你睇下,話你知佢幾叻,但唔準你睇佢D notes啊!

咁如果有 test, 果日佢就會早上再同朋友仔一齊溫書,睇下互相筆記有無野漏。我覺得佢既同學仔幾乖。不過明顯地同學之間係存在競爭氣氛的,成績好與唔好係會著緊既!

好似最近一次計分project, 老師竟然用左新招式!連我都估佢唔到!一上堂,老師話會派返改好既 project 俾你地啦!只見檯上2堆部,左右各一堆,老師話,右邊既係做得好,分數高既,左邊係做得差果D!

然後佢叫名, 派右邊果堆,叫你名,你就出嚟攞番自己本部,叫哂右邊 (做得好果堆) 之後,左邊果堆就唔叫名啦,傳過去攞,但其實係人都知無叫名果堆, 咪即係做得差果D。

唔知咁樣既「激勵」有無作用?!真係要下次 test result 先知!

多謝你一直分享!好好睇, 讓我了解好多英國上課情況, 阿女好乖

laijenny99 發表於 21-5-5 11:09
多謝你一直分享!好好睇, 讓我了解好多英國上課情況, 阿女好乖

謝謝鼓勵啊!

關於成績表的一些事

今年已經派咗兩次成績表。而家年代唔同, 已經唔會再有紙張嘅成績表派喇。我就懷念以前有張紙嘅日子。不過你可以自己打印出嚟嘅。但係總係覺得感覺有點不同。

派成績表嘅日子到左,就會收到電郵通知。然後登入系統裏面,就會見到張成績表。張成績表係pdf file.

家長通常會喺個學生未放學之前,已經send 左俾佢whatsapp 佢睇,好有效率嘅喎。

我以為會係.....

好似去年派成績表噉,我諗住等阿女返屋企之後,大家坐低先一齊先睇,認真慢慢睇清楚後,再一齊研究,檢討...親子talk 之類

現實係.....

點知佢下晝就短訊我。話人人都已經睇到自己張成績表,因為阿媽第一時間即刻send比佢, 叫我要即刻火速send 畀佢!等佢.....快D同同學討論!(唔係同我討論!)

仲不停咁摧,係咁whatsapp我....快D啦!快D啦....‘

佢哋嘅成績表係唔會有名次嘅。但係會詳細列清楚你每一科嘅得分係幾多。個分數係包括測驗同埋做project 既平均分。然後側邊會寫級嘅平均分係幾多,噉你自己就可以比較你自己嘅得分,其實係全級嘅平均以上,定係以下。同埋佢都有幾個等級分,會話你知到底你果科係乜嘢評價。

跟住我哋家長睇過成績表之後,就會網上簽收。證明自己有睇過。

同大家分享一下最近既一件  “bully 小事件”

話說同學之間初時都好鐘意互相整古下對方,初時大家互相嚇下大家,都無乜特別, 但係有幾個女仔特別鍾意收埋人哋啲嘢,有時候趁你見唔到佢嘅時候,就將啲嘢收埋咗,跟住之後又扮唔知,噉你就周圍搵d野,搵極都搵唔到嘅時候,佢都唔會話比你聽喺邊。亦唔會認有攞到你D野。

有時候可能過咗一日之後,就話返畀你知係佢攞左,或者甚至乎係偷偷放喺你張枱度冇話畀你知。當然亦不時發生真偷文具事件,係偷左無回頭果種。其實不論係真偷,或者只係偷偷地收埋咗之後再攞返出嚟。都係一件好煩嘅事。

因為有啲人不停互相收埋啲嘢嘅緣故。就進展到如果你收埋我啲嘢,我轉頭又去收埋返你啲嘢。可能佢哋就係比較“天真”, 所以會鍾意玩埋啲噉嘅嘢。

阿女同我講話有一次佢有個同學成個書包攞去收埋咗。係成個書包攞走咗!跟住又見到有啲同學將人哋個水壺收埋咗。另外有啲俾人收埋咗嘢嘅同學,因為勁嬲嘅緣故,亦都將人哋個書包放落垃圾桶度。

就係噉樣,佢哋搞下搞下,呢一件事就變咗越嚟越過分,同埋越嚟越麻煩喇。

之後仲演變為轉一轉身連張凳都俾人收埋咗!成張凳竟然都可以喺無聲無息底下,攞走咗去第二度!

跟住啲同學開始好敏感,就算攞文具都唔敢成個筆袋攞出嚟,要喺書包嗰度偷偷攞一支筆出嚟,然後嗰一支筆用完又要再即刻放番喺書包度,收返埋嗰一支筆。以免支筆俾人攞咗!

有一日我個女放學返嚟,十分嬲。佢話佢又唔見咗兩支筆,但係其實係俾人偷咗!因為係靚果2枝,同埋除左放過喺枱度之外,都再冇攞過出嚟。

跟住佢同幾個同學商量過之後,一致決定(我阿女)應該同老師講。佢哋都一致覺得噉樣係bullying!

因爲我女太嬲嘅緣故,就憑住嗰一鼓作氣,佢決定咗要同老師講,要寫一封email 比老師。

於是佢自己一個人硏究咗好耐應該點樣寫。反復思量。用左一個肯定而禮貌既tone寫左呢個email, 指出呢個風氣已經失控,令人無法集中上課。

佢寫email果陣已經差不多黃昏時段,佢睇完滿意之後,佢就果斷咁按send!

....待續....

當晚老師就回應左,指咁樣係絕對unacceptable, 第二天早會時仲同所有同學講,唔可以再發生,之後情況就改善左好多。但係而家亦仲係有偷文具既情況出現,但因為係偷,所以通常唔會知係邊個人做,惟有帶D比較平既文具,咁唔見左都無咁傷。

‹ 上一主題|下一主題