用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 我的英國公立學校日記
樓主: KIMLIFEINUK
go

[英國] 我的英國公立學校日記   [複製鏈接]

etoile 發表於 21-2-14 13:07
樓主:請問英國打針情況如何?之前我guardian話高危人士今年打,健康嘅就出年先有得打,咁學生係咪冇
得打 ...

學生未聽到有消息,但七十歲以上已經打哂,醫護優先打,好似話研究下老師應唔應該優先打。

而家開始打六十五歲或以上。

學生好似無提過

KIMLIFEINUK 發表於 21-2-14 21:12
學生未聽到有消息,但七十歲以上已經打哂,醫護優先打,好似話研究下老師應唔應該優先打。

而家開始打六 ...

唔該曬!

而家己經開始放 half term, 學校得三數樣簡單功課俾學生們,雖然將會好得閒,但疫情下其實都無處可去。

學校因為怕學生們無乜目標,整左幾個比賽,有係屋企煑野食,畫畫創作,或者拍片比賽,學校既比賽都有D人參加,阿女話,就算贏左,都係得個名,無實質「獎品」咁話,我就鼓勵佢去參加下創作比賽,放假2星期,都可以消磨下時間。結果佢決定參加畫畫比賽。

學校仲特意 send 個 email 俾所有家長,如果係放假期間,小朋友如果有情緒間題,可以搵學校支援,又俾左D熱線電話。也許今次 lockdown, 又會有部份小朋友難以過渡,希望佢地搵到支援。

早兩日我去超市買野,又見成街係無一個人戴口罩的,我自己有戴,但我己經唔記得左其他人要戴口罩這件事,直至我見到一個類似亞洲人男子戴住個白色囗罩,我先意識到原來全街係無人戴口罩的。

上星期落雪,天氣凍左好多,我見到2隻好得意既大雀仔,此 love birds 我舊年都見過,又係呢個時間,我幾肯定佢係舊年果2隻雀。因為女既個隻,不停一路行一路大声叫,女既行先,男個隻雀儍下儍下,跟住隻女雀仔後面,男既唔會邊走邊叫喎。如果男雀太落後,隻女既就好大聲「喝」佢,佢即刻跑住去。

咁搞笑既love birds, 行為同去年一樣,真係好搞笑!

跟住佢去返舊年個塊落地玻璃前,不停咁嘗試attack 玻璃上佢自己既倒影!

我地企係度睇2隻雀既奇怪行徑近2O分鐘,似乎此2雀係天作之合,婦唱夫隨,真係 lockdown 下惟一好笑既事!

......總有迷惘既時候

但就唔好.....執迷不悟

我想請問報考11 一定要Year 5 summer 經學校報?如果我地7月先到步Uk 再經council報9月既11  exam 係咪唔得?

好好睇! 支持你!

MandyMakST 發表於 21-2-23 17:50
我想請問報考11 一定要Year 5 summer 經學校報?如果我地7月先到步Uk 再經council報9月既11  exam 係咪唔得 ...

"通常" 11+ 考試係 year 5 果年一月至七月尾上網報,至於邊個月截止,要睇邊個 council  而定,我之前係七月中左右截止,但每個地方唔同。
你 search 你去果區既 Council 網站,再揾secondary admission 應該會有。

你自己可以上網報,唔需要經學校,你係要先知道自己果區係如果安排,有D區可能學校自己搞個 test, 有D由 Council 搞,通用果區所有學校。

如果七月之後先報,都好遲,要自己留意下個 deadline。

Amychannn 發表於 21-2-23 18:49
好好睇! 支持你!

Thanks!!

Half term 己過,快樂既日子如好夢一場,始終要醒!

阿女又上 online school 了!星期一剛開始開課,數學老師就預告今個星期尾測驗!只有努力執番假期前既回憶返嚟!

上PE home school 時,老師俾左好多唔同既運動組合,叫學生們自己係屋企做,另外計時,同埋記錄低自己做到幾多下。寫係個課堂報告到。

阿女話因為咁,產生左好多異品運動員出嚟!體格精奇!例如有D人係十分鍾內,寫自己一次過做左百幾下掌上壓,本來唔係絕對一定唔得,但果位女仔平日係「一動不如不動」既人,竟然一大朝早,突然神力無限,唔駛停,一次過連做百幾下! 其他沒有突異基因既「普通人」多數都係二十多下左右!

昨天,政府公佈了三月八日會開番學校,學校會進行分級批次檢疫,另外家長將來亦會在屋企自己做檢疫,希望咁會安全D

KIMLIFEINUK 發表於 21-2-24 06:46

阿女又上 online school 了!星期一剛開始開課,數學 ...

阿女寫日記真乖, 也讓家長了解她學習

回覆 KIMLIFEINUK 的帖子

Thank you

好睇支持,你阿女好乖

KIMLIFEINUK 發表於 21-2-24 06:46

阿女又上 online school 了!星期一剛開始開課,數學 ...

其實個 self-swab 幾恐怖。

Zenia 發表於 21-2-25 03:07
其實個 self-swab 幾恐怖。

咁如果自己係屋企做,未必人人做啱方法喎!

Full Moon last night

HaHa baby kingdom logo just happened to be on the moon!!

Top set or not?

阿女話佢哋出年開始會分set, 即係根據你嘅學習能力而分開唔同嘅班次。可能分好幾班, top set 即係最好成績。 Bottom set 即係成績比較弱。

老師同佢哋講話出年開始要分班嘅時候,大家心情都好似好緊張,都一齊話“吓“。

最好笑嘅系佢班裏面有一個女仔,平日都比較上係吱吱喳喳嗰類型。細細個已經好叻,唔單止同同學不停帶頭搞一啲聚會,而且亦都帶頭同老師互動或領班。已經好似一個小領袖或者政治家噉。受到所有人愛戴, 佢成績亦都係非常之好。

但係佢今次可能太真情流露,衝口而出,佢話, Oh! I am gonna miss you all so much! I don't wanna leave you!

如果你諗真下,佢嘅意思即係話我將會去 top set, 而你哋就留喺度!

跟住我問阿女,噉其他人乜嘢反應呀。佢話,冇人出聲,冇人答佢,亦都冇人理佢。

好搞笑,政客都有失言既一日!

轉眼間已經返番學校個多星期,而家政府要求學生做 covid測試,一個星期每個 year 2 次,自己撩喉嚨同個鼻孔,大多數學生第一次做,覺得好核突喎!測試結果會發短訊通知,如果係positive 就自己係屋企隔離十天。

啱啱返番學,好嘆下,功課一星期只有一樣,亦無任何test. 所以生活仍然是幾清閒!

之前online learning 時竟然有家政班,叫學生自己係屋企跟佢指示做個 cottage pie, 老師自己錄段片映佢自己做,然後叫學生係屋企跟住做,做完 upload 張相交功課!我聽到要整個 pie, 就擔心,唸根本即係叫我整!佢平日唔煮野,點整個 pie from scratch?

點知阿女話老師叫人人要自己試,所以佢叫我唔駛幫手,佢自己可以!

點知原來個 pie 係真係啱佢地既能力範圍, 估唔到竟然成功左!唔駛我煩!我比較懶,無唸過原來唔難!真係好正!

春天開始,樓下鴨仔竟然生左幾隻BB,佢貌似新手母親,好似儍下儍下,佢B係咁追住佢,真係得意!

而家佢 physics 教緊 space, 要背哂所有 planets 既遠近次序,阿女不停講我知,而家我都認得D。

開左學校之後,家政就唔煑野,變左裁剪,最近個堂唔知要用針聯D特別針法,問我都唔識!

‹ 上一主題|下一主題