用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 我的英國公立學校日記
樓主: KIMLIFEINUK
go

[英國] 我的英國公立學校日記  

今日上science,老師畫咗隻amoeba出嚟。叫我地估下係乜野,我即刻認出amoeba好似煎蛋咁既外型。所以舉手答老師,似乎其他人都唔知乜野係amoeba!老師問我點識amoeba, 我答佢係discovery channel 睇過,有個節目講amoeba, 仲講佢如果入腦可以致命!老師於是讚我,我好開心!

我地有一科奇怪既科目叫 Personal Finance, 我地初初仲以為教我地點賺錢!仲好期待!聽個名好似好高深咁!我媽仲話咁好,咁細個教你地 finance!點知原來係教我地計數,計下支出之類!唔係教我地點賺錢或者點慳錢!我地一班人即刻無晒興趣!

我最鐘意係science同design technology, 係DT堂,我地學切割膠片,初初上堂嘅時候老師話要我哋特別小心。佢話嗰啲刀好危險,可以成隻手指切咗。我都好擔心。我哋個個都好驚,因爲我哋未用過刀。一次過見到咁多刀,好似恐怖片!

今次我哋個project 係要整條膠魚出嚟。噉要儘量切割成一個魚嘅形狀。然後仲要學下點樣包裝條魚。加埋 recycle logo 上去。

老師將嗰個包裝要求喺 teams 度寫咗出嚟。但係冇人明佢寫乜。我哋一班人反復睇過好多次,都唔明!係whatsapp group 度不停討論,都唔得!結果我問我阿媽,點知佢仲唔明過我!我用咗好耐時間解釋畀佢聽!講極佢都唔明!好激氣!我最後發覺,同佢講咁耐仲浪費我做功課既時間,我實在無時間教佢, 同埋同佢理論,於是我叫佢唔好理我,但阿媽就係咁追住我鬧我態度唔好!

下一個上課日,我地決定去揾老師問下,我約左2個同學去佢課室揾佢,我地係門口等左好耐,佢都唔出嚟,最後終於出左嚟,但係已經就嚟要上堂,我地問佢個題目唔明,佢就發嬲,講仲乜你地上堂唔問?我地好驚,於是一齊走左,因為已經差不多到左上堂既時候!最後,我地又自己一堆人係whatsapp group 再度討論,並且達成一致結論應該點整個包裝!最後都ok交左功課。我發現個DT老師幾懶,係teams唔答學生問題,有時我會幫手答下,但佢從來唔答人!

不過十月中DT會轉為cooking,我地好期待,每次經過cooking既課室都好香噴噴!我朋友話有一次見到佢哋整pizza好似好好味噉。 我真係好想快啲可以上cooking堂。

KIMLIFEINUK 發表於 20-10-27 18:00
係啊。其實佢係英文,不過我而家譯返做中文。

我諗住想畀有興趣去英國讀公立學校嘅家長,知道下大致上嘅 ...
Hello, 你有無返英國陪女呀?

好搞笑
阿女明知俾你睇都寫埋同你嗌交果段XD

Osiana 發表於 20-10-30 20:02
Hello, 你有無返英國陪女呀?

就快

Mrspan 發表於 20-10-30 22:44
好搞笑
阿女明知俾你睇都寫埋同你嗌交果段XD

係呀!唔多公平,佢當我好似都係有上過堂咁,問我時又唔解釋清楚!再問又無耐性,現今D細路真係缺少耐性,講多兩講仲話我浪費時間!激鬼死我,然後叫我 forget it,leave me alone! 鬼咁勞氣,咪真係要鬧佢態度唔好!

佢學校俾左每人一本 diary, 要佢地寫低交功課既deadline, 咁人人都要準時交功課。

佢地交功課係先 scan左,然後再係 teams度 upload, 我覺得而家學校真係同我當年唔同,佢地好似人地返工做 project 咁,係 teams度又分唔同科目有 discuss group, 每科又分老師自己有個 page. 佢地做功課有乜野唔識,又可以自己上網揾資料,變左唔係再完全靠老師,甚至自己可以自學!可能係咁樣己經一段時間,不過我仍然覺得驚訝,而家D細路如果肯努力,應該可以好叻!

真係一代同一代既巨大分別,唔知再下一代既學校會變成點!

KIMLIFEINUK 發表於 20-10-31 13:36
係呀!唔多公平,佢當我好似都係有上過堂咁,問我時又唔解釋清楚!再問又無耐性,現今D細路真係缺少耐性, ...

我發現佢地既不耐煩係對父母而已, 你睇佢對朋友講解功課其實好有耐性

hiddenhero 發表於 20-10-31 13:58
我發現佢地既不耐煩係對父母而已, 你睇佢對朋友講解功課其實好有耐性
...

係喎!真係唔公平!反而我對其他人無乜耐性,但對阿女就儘量有耐性D添!

KIMLIFEINUK 發表於 20-10-31 20:35
係喎!真係唔公平!反而我對其他人無乜耐性,但對阿女就儘量有耐性D添!

我唸因為我地太愛佢地, 愛到一個點佢地將呢份愛take if for granted。

KIMLIFEINUK 發表於 20-10-31 20:35

其實自己後生都係對父母少耐性過對朋友

你女對學習好認真 真係生性

大家好,有些時間沒有 update, 報告一下新情況!自從學校改為網上教學之後,我女就可以一邊食下零食,一遑上課,好開心。但固然成日 stay home, 真係幾悶!

佢地同學之間成日有短訊,有時討論下功課,有時係D傾下計,影下自己每日食D乜咁!

直到現時為止,佢都好鍾意學校,同級的朋友圈己成型,各人有自己的朋友圈,偶而又會跨圈傾兩句!

佢己經派左第一個 term 成績表,我都幾滿意,反而佢自己唔滿意!有D科目佢認為自己應該係top成績,但唔係,所以有點失望!

佢成績表係幾抽象既!只分為[好好,幾好,中位,非常唔好],派成績那天,同學仔就周圍互相問,你有幾多個「好好」,又互相認叻!老師仲特登註明成績表係參考,唔駛太緊張。。。

之後老師係全級每一科選出:一位成績優異獎,一位努力付出獎。咁既係全級每科只有一個學生有 top score 獎!真係名額太少!

我女得到了其中一科的優異獎,但不是佢心想的那科!不過我做阿媽好開心,算是為港增光吧?!反而佢又失望唔係佢想果科!佢close friends 攞唔到獎,唔開心左一日!佢同我女講,點解你攞獎都唔開心呀!

阿女同D friends 會互相幫助 佢地會係 test 之前互相攞住本書,互相考下對方,問問題,其實佢D同學仔真係唔錯,人人功課交足,如果遲交功課,老師會俾個類似「缺點」俾你,所以人人都準時。

我見阿女 test 前自己做 note 溫習,都幾乖,但係有時我覺得佢寫得唔夠詳盡,溫馨提示下佢,佢就發嬲!呀而家D細路咁唔好脾氣既咩!

佢地上網學習,基本上跟番以前個 timetable, 早上8:45-3:00, 全部live lessons, 有 teaching, class work. 仲有 test!差不多每個星期有一個test, 另外有功課要交!project 要做!咁雖然lockdown都唔會太得閒!

我覺得佢啲同學其實都係肯讀書嘅人。阿女話佢哋而家都開始做note預備test. 大家仲會互相比較下有冇寫漏野。

我覺得而家呢個年代嘅學生其實比以前進步咗好多。例如佢地會用powerpoint 做 project, 將功課 scan 做 pdf 交,上個星期佢音樂老師就叫佢哋開始作曲,全部都喺電腦度做。我開始覺得自己以前讀書好似好簡單同埋好out!

只係一間學校其實唔可以話所有學校都係噉,但係so far 阿女喺學校裏面真係冇乜覺得自己唔係英國人嘅感覺,又唔覺得自己同其他人有乜嘢分別。佢D同學仔都唔覺得佢有任何特別既地方,似乎佢地幾nice!

上星期阿女講我知個好消息,佢被選到做班代表!佢超開心。原來選班代表嘅過程都幾長,首先你要自己向班老師報自己個名話想選做班代表。跟住老師會畀大約一個星期時間大家去投票,每人都可以投一次票 ,但係叫你唔好自己投自己票。跟住票數最高嗰個就可以做班代表。

噉原來都搞咗幾個星期,不過阿女竟然唔話我知,佢話如果選到先講,驚我失望。有三個學生參選,阿女就得票最高,之後仲有friend恭喜佢,佢又係group度謝票,互相誇獎一番,真係搞笑!

因為呢次事件,阿女於是發覺原來佢喺班裏面都有幾多朋友喎。所以我基本上覺得,其實佢學校既同學仔都接受佢。唔覺得有歧視之類。不過我唔知其他學校如何,呢個只係佢個人嘅親身經歷而已。

同大家講下一件事吖

話說啱啱開始網上學習嘅時候。佢哋大約一個星期有七樣功課左右。跟住佢有一個同學喺自己個whatsapp度講,佢已經啱啱寫咗封email比班主任,話功課太多,每個星期放左學之後, 就要不停噉做功課, 星期六日都係成日做功課,冇曬自己私人時間, 覺得壓力好大。希望學校會減少啲功課。

當時我就諗, 你作為一個學生, 寫一封噉嘅電郵畀老師, 又唔係家長寫, 我相信老師都唔會理你。

我記得以前佢喺香港讀國際學校嘅時候,我都有建議話某d科嘅功課太少,(少既意思係一至兩個月只有一張紙功課,完全唔識,無進度)希望老師額外畀一啲功課阿女做,同埋我有啲有建設性嘅提議, 講咗幾年都冇人理我,學校亦都冇回應。

所以我同阿女講,我話我敢肯定老師一定唔會理佢。

點知一個星期之後,級主任就發咗封電郵出嚟,講及因為有學生覺得功課太多,壓力太大,所以而家開始會減低D功課量。由一個星期大約有七樣功課減至大約4-5樣左右。另外會多做啲堂上功課,即時講解同埋對答案,等佢哋唔需要落堂之後再做。

咁我都有D驚訝,學校竟然真係聽學生意見!

回覆樓主:

好開心見到你update! 健康平安就好!
阿囡同同學相處融洽,學業上又自動自覺,真係求之不得!

etoile 發表於 21-2-2 12:28
好開心見到你update! 健康平安就好!
阿囡同同學相處融洽,學業上又自動自覺,真係求之不得!
...

謝謝!其實早前都好擔心,因為學校唔停課,確診數字好高,真係好似睇你好唔好彩咁,就算而家,除左規定商店內要戴口罩,街道D人依然唔會戴口罩,所以都擔心,好彩阿女係學校一早自律戴口罩,之前佢隔離位既同學全家確診,我地都無事,能夠戴好口罩,用酒精搓手,原來已經可以好好預防擴散,可惜係英國人實在沒有香港人既耐性同警覺性。

聽日阿女有chemistry test, 後日又有physics test.

不過而家test都係online test, 咁好大引誘有D學生可能會參考下書本同notes!佢地test 計入去總成績。另外就係assignments. 有D科會有project做。

我見佢而家喺度溫書。希望聽日順利啦。不過有時候佢緊張起嚟會睇錯題目。

另外有個好笑嘅嘢講畀大家知。佢哋而家呢度好興韓國歌星。於是佢啲同學以爲我阿女個樣好似韓國明星。其實爭好遠喎!

今日上堂有個女仔唔記得閂咪。佢阿媽好大聲噉問佢今晚要食乜餸,全班都聽到!仲要係佢答係食尋日隔夜嘅mashed potatoes, 笑死人!

回覆 KIMLIFEINUK 的帖子

回覆樓主:

樓主,
多謝你分享女兒學習日常事情
我有意幫小女兒申請公立中學, 不過會在蘇格蘭就讀
希望英國疫情緩和, 可以繼續面授, 及繼續睇你女兒的校園分享

Koala_Chu 發表於 21-2-8 12:51

樓主,

你好!謝謝,我之前都上過去蘇格蘭旅行幾次,風景很美!

回覆樓主:

樓主:請問英國打針情況如何?之前我guardian話高危人士今年打,健康嘅就出年先有得打,咁學生係咪冇
得打住?