用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 我的英國公立學校日記
樓主: KIMLIFEINUK
go

[英國] 我的英國公立學校日記

etoile 發表於 21-2-14 13:07
樓主:請問英國打針情況如何?之前我guardian話高危人士今年打,健康嘅就出年先有得打,咁學生係咪冇
得打 ...

學生未聽到有消息,但七十歲以上已經打哂,醫護優先打,好似話研究下老師應唔應該優先打。

而家開始打六十五歲或以上。

學生好似無提過

KIMLIFEINUK 發表於 21-2-14 21:12
學生未聽到有消息,但七十歲以上已經打哂,醫護優先打,好似話研究下老師應唔應該優先打。

而家開始打六 ...

唔該曬!

而家己經開始放 half term, 學校得三數樣簡單功課俾學生們,雖然將會好得閒,但疫情下其實都無處可去。

學校因為怕學生們無乜目標,整左幾個比賽,有係屋企煑野食,畫畫創作,或者拍片比賽,學校既比賽都有D人參加,阿女話,就算贏左,都係得個名,無實質「獎品」咁話,我就鼓勵佢去參加下創作比賽,放假2星期,都可以消磨下時間。結果佢決定參加畫畫比賽。

學校仲特意 send 個 email 俾所有家長,如果係放假期間,小朋友如果有情緒間題,可以搵學校支援,又俾左D熱線電話。也許今次 lockdown, 又會有部份小朋友難以過渡,希望佢地搵到支援。

早兩日我去超市買野,又見成街係無一個人戴口罩的,我自己有戴,但我己經唔記得左其他人要戴口罩這件事,直至我見到一個類似亞洲人男子戴住個白色囗罩,我先意識到原來全街係無人戴口罩的。

上星期落雪,天氣凍左好多,我見到2隻好得意既大雀仔,此 love birds 我舊年都見過,又係呢個時間,我幾肯定佢係舊年果2隻雀。因為女既個隻,不停一路行一路大声叫,女既行先,男個隻雀儍下儍下,跟住隻女雀仔後面,男既唔會邊走邊叫喎。如果男雀太落後,隻女既就好大聲「喝」佢,佢即刻跑住去。

咁搞笑既love birds, 行為同去年一樣,真係好搞笑!

跟住佢去返舊年個塊落地玻璃前,不停咁嘗試attack 玻璃上佢自己既倒影!

我地企係度睇2隻雀既奇怪行徑近2O分鐘,似乎此2雀係天作之合,婦唱夫隨,真係 lockdown 下惟一好笑既事!

......總有迷惘既時候

但就唔好.....執迷不悟

我想請問報考11 一定要Year 5 summer 經學校報?如果我地7月先到步Uk 再經council報9月既11  exam 係咪唔得?

好好睇! 支持你!

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
MandyMakST 發表於 21-2-23 17:50
我想請問報考11 一定要Year 5 summer 經學校報?如果我地7月先到步Uk 再經council報9月既11  exam 係咪唔得 ...

"通常" 11+ 考試係 year 5 果年一月至七月尾上網報,至於邊個月截止,要睇邊個 council  而定,我之前係七月中左右截止,但每個地方唔同。
你 search 你去果區既 Council 網站,再揾secondary admission 應該會有。

你自己可以上網報,唔需要經學校,你係要先知道自己果區係如果安排,有D區可能學校自己搞個 test, 有D由 Council 搞,通用果區所有學校。

如果七月之後先報,都好遲,要自己留意下個 deadline。

Amychannn 發表於 21-2-23 18:49
好好睇! 支持你!

Thanks!!

Half term 己過,快樂既日子如好夢一場,始終要醒!

阿女又上 online school 了!星期一剛開始開課,數學老師就預告今個星期尾測驗!只有努力執番假期前既回憶返嚟!

上PE home school 時,老師俾左好多唔同既運動組合,叫學生們自己係屋企做,另外計時,同埋記錄低自己做到幾多下。寫係個課堂報告到。

阿女話因為咁,產生左好多異品運動員出嚟!體格精奇!例如有D人係十分鍾內,寫自己一次過做左百幾下掌上壓,本來唔係絕對一定唔得,但果位女仔平日係「一動不如不動」既人,竟然一大朝早,突然神力無限,唔駛停,一次過連做百幾下! 其他沒有突異基因既「普通人」多數都係二十多下左右!

昨天,政府公佈了三月八日會開番學校,學校會進行分級批次檢疫,另外家長將來亦會在屋企自己做檢疫,希望咁會安全D

KIMLIFEINUK 發表於 21-2-24 06:46

阿女又上 online school 了!星期一剛開始開課,數學 ...

阿女寫日記真乖, 也讓家長了解她學習

回覆 KIMLIFEINUK 的帖子

Thank you

好睇支持,你阿女好乖

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
KIMLIFEINUK 發表於 21-2-24 06:46

阿女又上 online school 了!星期一剛開始開課,數學 ...

其實個 self-swab 幾恐怖。

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
Zenia 發表於 21-2-25 03:07
其實個 self-swab 幾恐怖。

咁如果自己係屋企做,未必人人做啱方法喎!

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
Full Moon last night

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
HaHa baby kingdom logo just happened to be on the moon!!

發表於 前天 01:37 |顯示全部帖子
Top set or not?

阿女話佢哋出年開始會分set, 即係根據你嘅學習能力而分開唔同嘅班次。可能分好幾班, top set 即係最好成績。 Bottom set 即係成績比較弱。

老師同佢哋講話出年開始要分班嘅時候,大家心情都好似好緊張,都一齊話“吓“。

最好笑嘅系佢班裏面有一個女仔,平日都比較上係吱吱喳喳嗰類型。細細個已經好叻,唔單止同同學不停帶頭搞一啲聚會,而且亦都帶頭同老師互動或領班。已經好似一個小領袖或者政治家噉。受到所有人愛戴, 佢成績亦都係非常之好。

但係佢今次可能太真情流露,衝口而出,佢話, Oh! I am gonna miss you all so much! I don't wanna leave you!

如果你諗真下,佢嘅意思即係話我將會去 top set, 而你哋就留喺度!

跟住我問阿女,噉其他人乜嘢反應呀。佢話,冇人出聲,冇人答佢,亦都冇人理佢。

好搞笑,政客都有失言既一日!

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊