用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 我的英國公立學校日記
go

[英國] 我的英國公立學校日記  

大家好!
之前有啲事冇上網。所以冇覆到一些留言。十分抱歉。
之前整理咗我女嘅一些日記。關於佢初到英國,第一次返英國公立學校。同埋學校既情況等等。答應左會係度到大家分享一下。呢啲全部係我阿女自己嘅個人經歷,可能喺唔同嘅學校遇上唔同嘅老師、同學會有唔同嘅經歷,不過呢個系佢第一次喺英國(今年九月),初初上中學時候嘅情況。佢而家已經順利過渡咗第一個係英國既學期.

8月初:
今日要去買校服。因為肺炎情況, 間校服店已經唔係日日開,所以要特登約時間去試校服。本來唔試都得,不過又驚校服太大件。今日去到舖頭時原來已經有幾個人喺度等緊試校服。好彩一早打電話約咗時間。原來啲校服都比較大件。鋪頭嗰個人叫我買最細碼。即係有少少覺得我唔夠高。結果試校服其實都唔係太需要,衹要買最細碼就ok喇。件校服好靚喎, 成套返工套裝咁,件校褸好靚,跟住條裙亦都好靚,學校做要求間鋪頭幫我哋每個人嘅initials 繡上去嗰個衫度。因為學校仲有netball 同埋足球學,所以我哋仲要買埋波鞋同埋護膝。  咁前後都已經用咗300幾磅校服加埋所有其他嘅accessories.

最好笑係我後面試衫嗰個女仔, 到佢試衫嘅時候,間鋪頭攞佢學校嗰個校服比佢試, 因為一間鋪頭其實係做好幾間唔同學校嘅校服嘅。 嗰個女仔竟然當眾喊咗出嚟。佢話點解佢間學校個校服竟然係橙色。超級難睇。所以佢即場喊左出嚟!佢阿媽唯有喺側邊氹下佢,跟住我睇下佢件校服。又真係幾橙喎!好彩唔係我件校服嗻!怪唔得佢喊啦。

校服鋪頭嗰個女人非常之好喎,本身我淨係買最細碼已經可以,但係佢都幫我不停喺度試下度下,然後又建議下我應該要點樣配搭,買幾多件恤衫加幾多件褲,仲有又建議有d可能買少啲有啲又要買多啲換。

買好曬校服之後,我就專心等開學,心情十分之緊張但係又好擔心。

另外仲有書包,學校規定一定要深色嘅書包。 唔可以七彩或者鮮豔顏色。好彩我都喺香港買咗個書包帶過嚟。

跟住學校有問我哋需唔需要訂午餐,但係佢話因為而家肺炎情況,所以將唔會有熱食提供,只會售賣三文治又或者我哋可以自己帶。噉我就揀左自己帶三文治,反正三文治容易整,如果買佢啲三文治,好似淨係得火腿同芝士,噉又太單調。

臨返學之前,我哋不停查下邊一架車可以直接到到學校,有好多唔同嘅巴士都可以去到,但係我哋又要睇返停站嘅時間,同埋嗰條線有冇兜路,所以都用咗好長嘅時間去睇。主要係儘量睇下啲巴士路線唔好停咁多間學校,否則嘅話間間學校都上同一架巴士,可能就會比較爆。雖然冇位坐都可以,不過最好有啦。

另外返學之前,可以買個全年嘅學生交通證。噉就成年搭任何交通工具都唔需要再另外畀錢。都係3000幾蚊港幣。除咗返學可以搭校車,同埋可以搭任何交通工具之外。其實成年內,包括放假任何時間,都係可以憑嗰張證免費搭任何交通工具。所以第一時間就即刻去買。

Osiana    發表於 20-10-30 19:56

9月

聽日就正式要返學。結果成晚都冇瞓唔著,到到半夜好耐先至可以瞓著。竟然六点鐘就太緊張起左身。一直之前幾日,都諗到底口罩點算呢?戴好定唔戴好呢?如果只係得我戴,會唔會人人望住我呢?最起碼我見到街上面就冇人帶喇!

跟住我屋企人同我講,噉你帶定去囉到時候睇下情況如何,可以帶就帶,如果真係好唔可以帶或者覺得好難受嘅話,噉就收埋佢喺書包度。

但係我喺香港嘅時候,日日都戴口罩,就算行出門口都戴口罩,如今叫我唔戴口罩出去,仲一大堆人喺學校度,我自己實在覺得有啲唔適應!

開學日

今日開學,一大清早,好多學生都等巴士,我先至發現其實人人都喺同一度等,即係原來附近所有的學校都係停埋嗰個站。跟住我等到我個校巴嚟,一堆人一齊上校巴其實都好多人喎!不過好彩我有位坐!喺巴士站嘅時候,其實好容易搵到同你一間學校嘅同學,一睇個校服就知同你一間學校,好自然地,你同埋一間學校嘅校服就會企埋一齊喎!於是我見到有其他五、六個女仔都係我一樣校服。噉於是我哋就自然企埋一齊。但係我哋雖然企埋一齊,大家都好怕醜,冇人同任何人講嘢祇不過眼望望噉。反而家長們就不停喺度講嘢,話巴士幾時嚟吖?到時間未呀?有冇見到巴士嚟呀?跟住家長們仲即刻交換埋電話!不停噉互相問對方巴士呢?巴士呢?反而我哋學生嘅,一句野都未講過!
上咗校車之後,我同一個女仔講左兩句嘢。問下佢叫做乜嘢名,同埋住喺邊呀。佢於是又係問返我呢個問題啦。跟住又唔知講乜好。佢又唔知講乜。於是我哋一齊坐,就一齊望住個窗。

話咁快就到咗學校門口喇。 因爲我哋呢架校車其實都停兩間學校,因爲我學校同埋另一間學校其實喺隔籬,所以先停另一間學校先,跟住先再停我哋個學校,噉我哋就係最後一批落車。

第一日開學嘅時候,人人都要排喺門口嗰度,首先登記咗個名然後就會入去,由於系第一日開學所以我哋新學生都會喺門口度集合然後去hall度。聽下學校介紹。

估唔到聽完介紹之後就開始上堂。我仲以為第一日有得玩下添。不過噉講我第一日上英文堂,發現英文老師其實都係同大家瞭解下,並冇正式開始教啲乜嘢內容。

跟住我哋再上咗啲唔同嘅堂。都係主要老師介紹下佢自己係乜嘢人,嗰科大致上會學啲乜嘢。對大家有啲乜嘢要求,同埋嗰科將來學嘅嘢同大家有乜嘢關係之類。

到左午餐時候大家就開始嘗試搵下有冇啲朋友可以傾下偈。因爲我自己係英國係第一次上學。完全唔識任何人。我見到有啲學生,本身有係同校嘅學生係同一間小學一齊升上嚟,佢哋由於以前小學已經係朋友,所以佢哋好自然地午餐時候就一齊坐埋。

噉我午餐嘅時候諗住自己一個人坐啦,因為又唔識任何人。又驚佢一路食野,一路噴D口水俾我,於是我就搵到個角落頭,就攞曬自己嘅三文治同埋飲嘢出嚟。噉就開始食自己個三文治啦。唸住咁樣實好安全啦!

點知道有一班女仔走過來話,一齊坐啦。就係今朝一齊坐車嗰堆。跟住我同佢講,唔使喇我三文治都攞埋出嚟,跟住又要執啲嘢過嚟,咁麻煩。噉就拒絕咗佢哋喇!

點知跟住又有個女 miss 經過。佢話點解你自己一個人坐呀?冇人同你一齊坐啊?我幫你去搵D人同你一齊坐啊?跟住佢就好好心機噉,嘗試瞭解下我會唔會有任何情況需要幫忙。佢就係噉不停問我 are you all right?噉我就不停噉答佢 i  am ok !由於佢係噉問, 我開始懷疑其實我係唔係唔ok?

跟住我三文治仲未食到一半。又再有第三批人叫我同佢一齊坐。跟住我好禮貌噉拒絕咗佢。我覺得啲嘢都已經攞開曬出嚟,行嚟行去咪好麻煩囉。但係佢哋竟然堅持我一定要過去同佢一齊坐。佢話我一個人坐會好悶喎!最後我唔想再有第四批人問我點解一個人坐,於是我就走去同佢哋一齊坐。

就係咁,我哋就成為左一group好朋友喇。佢哋好好笑啊。又講下屋企嘅, 跟住又八卦下人地其他事....

就係咁,我嘅第一個上課日午餐就係佢地笑聲中完滿結束了!

Osiana    發表於 20-10-30 19:56

KIMLIFEINUK 發表於 20-10-27 17:40
9月

聽日就正式要返學。結果成晚都冇瞓唔著,到到半夜好耐先至可以瞓著。竟然六点鐘就太緊張起左身。一直 ...

哇! 阿女好乖, 寫日記!

多謝你分享, 好睇!

hiddenhero 發表於 20-10-27 17:45
哇! 阿女好乖, 寫日記!

多謝你分享, 好睇!

係啊。其實佢係英文,不過我而家譯返做中文。

我諗住想畀有興趣去英國讀公立學校嘅家長,知道下大致上嘅生活係點樣。

first school day (continue)

一個複雜嘅午餐時間過去之後。我哋上數學堂。老師竟然係第一日上堂嘅時候就同我哋講。你哋聽日會有英文同埋數學考試。每個考試大約一個半小時!

點解?!咁殘忍!

老師話因為暑假過咗咁耐,所以想用個考試嚟睇下大家程度如何,作為一個評分基準,你哋唔需要擔心,唔需要溫書,考試會比11plus 容易,所以唔需要緊張架。

即刻大家起哄,不停噉講,又考試,點解考試呀!即刻考試!嘩好突然哦!好擔心啊!

我身邊有個女仔話佢唔會話畀阿媽知聽日有個考試,佢話如果唔係,今晚一定捉佢溫書。我決定左話俾阿媽知,並且今晚去溫書!我覺得好大壓力同好擔心,唔知點算!

好快又放學,我只係不停唸住聽日果評分試!

其实初黎埗到,拒絕人唔係太好,人地都要鼓起勇氣去撩你。

KIMLIFEINUK 發表於 20-10-27 18:15
first school day (continue)

一個複雜嘅午餐時間過去之後。我哋上數學堂。老師竟然係第一日上堂嘅時候就 ...

阿女讀幾多班? 佢同你感情一定好好, 會share 俾你聽考試。 當然仲有日記。

Yanamami 發表於 20-10-27 18:25
其实初黎埗到,拒絕人唔係太好,人地都要鼓起勇氮去撩你。

呢個係佢既個人選擇,自由社會,全校既學生都唔戴口罩,亦要學習接受。即使醫院日日有人死。法例規定公共交通要戴口罩,一樣無人理!也是要學習妥協。

佢有個朋友既小學同學,以前係男仔,未升中學已經變性做左女仔,都廣為接受。也沒有人judge佢。

我想法係大家如果想去英國讀書或生活,必須要勇於接受不同事物,也嘗試不要將自己的想法或做法加在別人身上。

第一天上學,同唔同人坐係佢自己既選擇,正如我一開始講,呢個只係佢自己的個人經歷,唔同既學校,已經係另一班唔同既學生同老師。既然自己唔想,點解唔敢say no

hiddenhero 發表於 20-10-27 18:43
阿女讀幾多班? 佢同你感情一定好好, 會share 俾你聽考試。 當然仲有日記。
...

佢今年九月year 7.之前考左11 plus.

其實我原本估計佢升中已經係一個新開始,仲要係新地方,一定唔容易!

但出奇地比我想像中簡單,由學校既安排,到英國同學們的相處與課程,都十分妥當理想,令我十分驚訝!我有些朋友都好擔心如果去英國讀公立學校,又係第一次去,會好難適應,作為父母,當然不停有好多野擔心,於是我想分享一下我地既真實情況,俾大家參考下!

又唔洗太激动話我去judge尐乜野,见应該会有其他家長參考,亦俾佢地从另-个角度諗下啫,自己唔喜歡既話當然唔好逆來順受啦~

KIMLIFEINUK 發表於 20-10-27 19:01
佢今年九月year 7.之前考左11 plus.

其實我原本估計佢升中已經係一個新開始,仲要係新地方,一定唔容易! ...

佢自己過去讀? 咁住host? 11 歲佢好叻, 好多野慢慢就會適應, 佢地適應力比我地強。 做父母慢慢guide住佢就得。

KIMLIFEINUK 發表於 20-10-27 17:40
9月

聽日就正式要返學。結果成晚都冇瞓唔著,到到半夜好耐先至可以瞓著。竟然六点鐘就太緊張起左身。一直 ...

你囡囡好獨立好成熟好叻
祝她有一個愉快的學校新生活

KIMLIFEINUK    發表於 20-10-28 14:05

好叻女呀!自己乜都可以handle (emoji)(emoji)

9月

謝謝你囡囡的分享仲有你翻譯佢好叻女又乖女,會同你講有考試,又比日記你睇,仲會勇於表達自己意見

回覆樓主:

想請問樓主講嘅公立學校,係指state school定public school?

longlokma 發表於 20-10-28 13:39
想請問樓主講嘅公立學校,係指state school定public school?

係 state school, 政府既免費學校,即係而家bno 去可以免費入讀果種

9月中

開學已經數個星期。學校實行咗單向流動法,即係所有嘅路只可以一個方向噉行,儘量減少細菌感染。

我就成為學校唯一一個戴口罩嘅人。總有人行過嚟問我你做乜戴口罩呀?又有老師同我講,如果你覺得唔舒服你唔需要帶架。跟住又有同學同我講,你用個口罩遮住左個面,我實在唔知你個樣係點。如果喺街度見到你,我一定認唔到你。我就心諗,如果你喺街度見到我,我都係戴住個口罩,亦都係唯一戴住口罩嘅人,噉你一定認到我!但係好彩大家對我戴口罩嘅呢一件事,只係覺得好奇,同埋只係覺得點會有人咁笨每日帶住個口罩咁辛苦,但係都冇抗拒我戴住個口罩。另外當我哋喺break時候,因爲我戴住個口罩講嘢唔大聲, 啲人成日聽唔到我講乜嘢, 我發覺佢哋講嘢好大聲,同佢地傾偈嘅時候, 我要嗌出嚟先得,事關我有口罩遮住, 有好多人都聽唔到我講乜。於是而家開始我講嘢好大聲。

終於過咗一段時間,大家開始習慣我係唯一一個戴口罩嘅人,亦都開始接受左我戴口罩嘅呢一個事實,甚至乎所有嘅老師都認得我因爲我係唯一一個戴口罩嘅人。反而因為噉樣,所有的老師都識我個名。開學先至兩個星期,已經有幾個人患了感冒冇返學。另外有一個老師話,佢疑似患了肺炎,但係叫大家唔使擔心,因為佢可能唔係真係患咗,而家等緊測試結果出。跟住過幾日結果出咗話佢唔係患左肺炎。跟住開始又不停有啲同學開始咳啊流鼻涕啊,但係佢哋依然都冇戴口罩,我自己就覺得戴左安全d,所以我決定我個口罩一定會日日帶住。

我哋轉班房上唔同課嘅時候,就真係好麻煩。有時我哋甚至乎要行曬成個學校先去到一個班房,因為你只可以向前行,今日有個女仔遲到咗英文堂。老師問佢點解遲,佢話因為佢行錯路,搵唔到個課室,又因為只可以向一個方向行,所以佢要重新行返出去,再轉咗一個圈,佢足足行咗15分鐘先至行到去個課室嗰度。噉老師都冇怪責佢。

其實初初返學嘅嗰一兩個星期,有好多地方我哋都唔係好熟,我哋嘅時間表只係寫住課室係邊一間房,但係冇話畀我哋聽點樣去,所以我哋個個成日行嚟行去,行到腳都軟,周圍試下搵下啲房喺邊,但係又冇人話到比我哋知。

雖然係第一個星期上堂,但係老師已經話畀我哋聽下個禮拜將會有兩個test, 唔係當初嘅評分試咁長,喺一個短test.

呢度嘅功課絕對比我香港嘅學校多。每一科一個星期都會比一樣功課我哋做。所以一個星期計落,其實都有六、七樣功課做。而每一個功課,都唔少於半個鐘以上。有啲我甚至做咗成晚!噉我放學返嚟,執啲嘢又食啲嘢,跟住我就開始睇下啲功課點做,跟住又要食晚飯,食完晚飯就要做功課,噉我發現我一個星期,日日都喺度做功課,晚晚都做功課。可能之前我係香港既學校冇乜功課,所以而家我就覺得好多功課。跟住一個星期總有兩科測驗。噉跟住又要溫測驗,一星期中間有兩至3日要不停溫習預備測驗。

另外我哋同學之間有一個whatsapp group,  唔同班嘅人都會join, 而家已經有好多人, 不過好多人我都唔知佢係邊個, 因爲佢哋可能係隔籬班嘅! 有個我同班嘅同學, 佢係騎馬嘅, 佢自己有一隻馬,佢成日將佢啲相發出嚟,隻馬好靚,超級靚,仲有佢騎馬跨欄既相, 人人都好羡慕佢。佢有時候一放學就著住校服,就去搵隻馬。我諗佢養隻馬一定要好多錢啊!另外其他同學就send返佢哋狗仔相出嚟。

九月尾

今日我同朋友影咗張selfies畀我屋企人睇。我屋企人問我,你又話你啲同學冇戴口罩嘅?點解佢哋又有口罩戴住影相嘅。其實係佢哋因為想就返我個look, 所以一齊喺書包度攞個口罩出嚟帶返一齊影相。笑死我!

第一次既數學測驗結果,超級差!老師又話,只係問下啲數字,正負數之類問題。點知出埋文字題,仲問埋份數。結果我因為冇溫度嗰啲。所以考得好差。另外時間又唔夠,好多人都未做曬,佢就已經要落堂收卷。根本份卷都做唔切。其實唔夠一堂時間已經收咗。今次慘喇。

終於我哋學校已經有兩個高年班學生確診咗。於是佢同級嘅所有同學,同埋老師就一齊自我隔離14日。亦因為噉,啲同學開始睇搭車嘅時候戴返口罩。同埋啲老師都開始有帶返啲面罩。

我最近發現,我玩開嘅呢一班朋友,我同佢哋好似冇乜共同話題。第一佢哋成日都講啲英國歌星,但係佢哋講嗰啲我全部唔識。跟住佢哋就會好驚訝,嘩你噉都唔識?呢個你都唔識?跟住佢就開始講,呢個明星鍾意嗰個歌星,但係嗰個應該唔係真嘅。係謠言嚟啫。其實佢係鍾意第二個多啲。有時成個午飯時候,就係聽下邊一個歌星其實係真係鍾意邊一個,而邊一個又唔值得邊一個鍾意之類。我開始覺得真係冇乜嘢好講,第一,我又唔知邊個係邊個,第二,邊個鍾意邊個,同我有乜關係。於是呢幾日我就開始搵咗第二班friends坐,佢哋就講下關於屋企人嘅嘢,同埋佢哋自己細個啲嘢。噉樣可能好似好啲,起碼我又可以講下我自己啲嘢。或者講下動物之類。

我哋嗰一班都有一個drama queen, 佢唔單止日日喺度認叻,講嘢好誇張,仲突然大大聲咁狂笑。仲不停有好多是是非非。我諗呢啲就係叫做drama queen.

另外我的friend有D都好高。有啲仲高過我阿媽。普遍嚟講,佢哋都好開心,大聲噉笑亦都大聲噉喊,同埋佢哋情緒好高漲,有時會勁開心,有時又會突然喊出嚟。一陣又會再笑返。

另外今日我有個同班同學個筆袋俾人偷咗,佢好嬲搵嚟搵去都搵唔到。佢個筆袋一路放咗喺個課室裏面,但係就唔見左!之後一直都再無出現過喇。

回覆 KIMLIFEINUK 的帖子

九月尾

我發現咗喺學校,原來因爲我唔係英國人,所以好似特別受歡迎。唔好問我點解!我都唔知點解!唔單止佢哋覺得我冇英國口音好特別。仲話我口音好聽添。最奇嘅係,竟然有人話我個口音清楚過英國口音!噉都得?!

竟然有好多人走過嚟,同我打招呼,有啲我都唔識佢嘅,但係佢都知道我個名係乜嘢,唔知係因爲我唔係英國本土人,所以特別容易認出?定還是因爲我戴口罩,所以出名D?

我覺得香港嘅學生同英國嘅學生最唔同嘅地方就係,英國嘅學生好天真,香港嘅學生反而思想成熟啲。多嘢諗的。英國嘅細路仔係好直接,唸嘢都好簡單。我覺得噉樣都好,開心啲!

上普通話堂嘅時候,我就覺得特別好笑!因爲佢哋讀個音讀出嚟係好古怪嘅。係唔係正常個音,好似有啲古怪嘅口音。同埋全部係外國人喺度學普通話,其實祇有我一個係識少少普通話,佢哋個個都係第一次學。唔知佢哋覺唔覺得難呀,但係佢哋就好似冇乜嘢概念。跟住做功課之類,就個個問我點樣做,於是我就好似補習老師咁。係 teams 度不停教人做功課!其實啲功課好簡單,祇不過有一句嘢,然後叫你譯返做英文,例如,你今日食咗乜嘢呀?你屋企有幾多人呀?之類!我真係第一次中文會咁高分。

之後我哋開始功課多,同埋老師講嘅instruction 唔係太清楚。人人就開始喺teams 同whatsapp group 度問功課。我阿媽叫我唔好成日嘥時間,喺度答人哋啲問題,佢話日日望住個手機,同埋成日上網chat,唔係一件好事。我阿媽話咁會手機上網成癮!

但係人哋問到,冇理由唔答佢嘅嘛,噉咪好冇禮貌囉!所以我繼續答人,不過我都有聽阿媽講答短少少。因為之前人哋問我功課點做,我用好長篇去講解畀佢聽點做,跟住佢又話唔識做,我又再用好長篇講解畀佢聽,其實個理論係點樣,跟住講完之後最後佢都係問我,噉其實答案係乜?

所以我阿媽話,噉你就唔好打咁長嘅嘢啦。仲成晚喺度不停噉答嚟答去。結果我電話又長期無電。但係你要知道喎,如果人哋問你,你唔答人哋咪嬲囉! 唉

結果我變成咗班裏面嗰幾個成日答人哋點樣做功課嘅人,但係噉都好,好多同學因為噉,就好鍾意我,就覺得我可以幫到佢,
同埋以為我叻添!

我哋第二次數學測驗已經派咗成績返嚟。老師因為唔想收我哋啲部,去逐個登記分數,覺得噉樣會傳染病菌。所以老師叫所有同學自己大聲講自己個分數出嚟畀佢寫低。有個女仔得到10/22,因為成績太差,所以佢就喺度喊。我哋於是個個行埋去安慰佢,我哋個個都講,其實今次唔好,下次可能會好啲呢!如果你盡左力嘅話,噉都唔好擔心啦!下次再努力啲啦!

第二次測驗我個分就好高喇!因為今次我已經做咗充足嘅準備,溫書亦都溫曬所有要測驗嘅範圍。今次嘅測驗係algebra!人人都覺得特別深。algebra 唔係咁受歡迎!我自己都唔鍾意。

終於我哋學校嘅飯堂,有番熱食供應喎!我阿媽問我會唔會考慮訂熱食,唔帶凍三文治。

不過我都係決定咗唔幫襯。因爲我哋又有第三個case了!學校又係講,大家唔使擔心,相關有接觸嘅人已經會去自我隔離14日,所以大家係冇危險嘅。於是一切生活如常。

今日我同學同我講話佢要移民返去愛爾蘭。所以佢將會退學。我真係好傷心啊!只係識左佢一個月,同埋佢係我個好朋友嚟,點解咁快就走?我哋都好唔捨得佢,我送咗張卡俾佢同埋件小禮物,就係噉,佢就離開咗我哋學校!

佢走咗之後,唔夠一個星期之內,就有個新同學補上左佢個位。

6x6=36 發表於 20-10-28 12:58
謝謝你囡囡的分享仲有你翻譯佢好叻女又乖女,會同你講有考試,又比日記你睇,仲會勇於表達自 ...

係啊!佢雖然而家先啱啱11歲,但係我覺得而家啲細路,唔知係咪成熟過以前?我覺得以前我11歲好似細路仔D。我覺得以前我11歲好蠢添。

所以我覺得佢其實好似一個小型版大人!

可能上咗中學個人就真係會成熟左掛。