用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 我的英國公立學校日記
樓主: KIMLIFEINUK
go

[英國] 我的英國公立學校日記   [複製鏈接]

回覆 KIMLIFEINUK 的帖子

謝謝分享!

回覆 KIMLIFEINUK 的帖子

囡囡好叻,堅持帶口罩

回覆樓主:

好似睇緊青春劇咁!
你囡囡適應力好強!你都要加油!

回覆樓主

多謝妳分享呀!妳囡囡適應得咁好,只有11歲,已好有獨立思考能力,可想而知、爹哋、媽咪平日教導有方,真替妳高興你們的文筆令我們好似在學校親歷其景咁

反而更加想睇返英文原文

多謝Kim

九月尾

今日學校發生咗大件事。我哋班有個女仔。之前因為偷偷影老師上堂。個video仲放埋上whatsapp group 度,今日唔知點解,終於俾老師發現。仲畀老師發收埋佢個電話!以後佢上堂嘅時候,就要收咗個電話,到放學先至會畀返佢。佢好唔開心。同埋佢要同老師承諾,話佢以後都唔會再咁做。條片都已經delete咗喇。不過老師重新講,上堂係唔可以偷影老師,老師係有私隱嘅。偷影人係唔可以既。

其實我之前都知道,咁樣做係唔得嘅喇。聼講隔籬學校有個女仔偷影咗老師一張相,然後放係whatsapp group。就即刻俾人踢咗出校。所以喺學校我都唔敢影相,除左影自己同埋啲friend之外。其實手機根本係唔凖上堂攞出黎!

我地音樂堂開始要學彈琴,我以前又未學過,屋企又無琴,真係好難,想練下手指,但係又無琴鍵,我D friends 都話難!老師真係求其,叫我地返屋企自己練手指位,我地全班只有一個女仔屋企有琴,因為佢一直係有學開琴,我唸我應該肯定唔合格!我試下上網睇下人地教彈琴嗰啲短片。但係我發現,如果我冇一個鋼琴,我都係冇辦法學到。因為啲手指係唔可以擺喺張枱度扮彈琴。又唔知個位喺邊。

電腦堂教我地整excel, pdf file, 同埋點 save 個file, 咁淺架!我隔離個女仔有D難度,唔知係咪未用過電腦,佢將個mouse係咁移,一直移左幾張枱!我同佢講唔駛將個mouse係咁向右走,仲走過幾張枱,我叫佢攞起個mouse一下再郁,佢仲發脾氣,話我整唔見佢個monitor上面個cursor, 而家揾唔返?!我想試下幫佢搵, 但係跟住佢發嬲係咁拍個mouse! 激死人!我於是唔再理佢!跟住成堂,佢隻手同個mouse就係我張枱度不斷高速遊走,我真係唔好彩,要坐係佢隔離!

食lunch既時候,我地又開開心心咁傾下呢樣果樣,我又讚下佢地,佢地又話我叻!真係開心!好彩揾左班新 group, 佢地講D野有內容D,我有個friend, 日日都有薯片請人食,我地一齊坐既friend, 每人可以分到一塊, 通常我都儘量忍住唔要,日日食薯片好似唔係咁健康!我又係惟一一個食三文治既人,佢地既午餐通常係餅干+薯片+生果,學校先前又停左熱食,無乜野買,到而家有返,但疫情嚴重,好多人都係自己帶嘢食,阿媽問我,我D friend 想唔想share d 野食?駛唔駛帶多件三文治?我話,絕對無咁既需要!因為佢地話我既lunch係最boring lunch!三文治又乾、又難食,又悶喎!佢地通常share餅干、薯片。所以絕對唔想試我既三文治!

我好懷念以前係香港中午有得食飯既日子!以前我地個個帶飯!唔係戴口罩!

而家因為要分開年級食飯,以免互相感染,所以我地連枱都無,枱比左高年班用,又只得三十分鐘,因為要行出去出面open area 食,所以時間短左!如果再食飯應該唔夠時間!阿媽話三文治簡單快手!我其實都無見過有人係學校食飯或者帶熱食!

ruudi82 發表於 20-10-29 12:31
反而更加想睇返英文原文

haha可以出書了

KIMLIFEINUK 發表於 20-10-29 21:17
九月尾

今日學校發生咗大件事。我哋班有個女仔。之前因為偷偷影老師上堂。個video仲放埋上whatsapp group  ...

你女兒好乖好叻 , 又寫日記 可以記錄一下, 讓你們也知一二 , 真係好好呀。

又令我回想阿女 早幾年前11歲時去英國讀Y7 時情景 , 但她沒寫日記 , 好多時只是靠她打電話比我咋。 所以好欣賞你的女兒 , 加油呀 ⋯⋯⋯我會繼續追看!

katrinafu 發表於 20-10-29 21:26
你女兒好乖好叻 , 又寫日記 可以記錄一下, 讓你們也知一二 , 真係好好呀。

又令我回想阿女 早幾年前11 ...

你阿女都係11歳去呀!你一定都好似我咁,最初有啲擔心。

其實我叫阿女記錄低佢嘅學校生活,主要係我自己想知佢喺學校發生乜嘢事。我又擔心佢喺學校如果有乜事發生我唔知。又擔心佢如果唔適應,唔知會唔會有情緒問題?!

我又覺得好難成日問佢,咁你ok嗎?開唔開心呀?
如果佢自己記錄下來,咁我容易D知道佢係學校做過D乜

回覆樓主:

你女好叻女 ,表達得好好

ruudi82 發表於 20-10-29 12:31
反而更加想睇返英文原文
我都係

KIMLIFEINUK 發表於 20-10-29 21:18
haha可以出書了
我覺得好好睇,你囡真係可以出書或寫blog

KIMLIFEINUK    發表於 20-10-30 16:54

KIMLIFEINUK 發表於 20-10-29 21:17
九月尾

今日學校發生咗大件事。我哋班有個女仔。之前因為偷偷影老師上堂。個video仲放埋上whatsapp group  ...
練鋼琴呢個問題,如果有平板電腦,可唔可以dl app練住先?

KIMLIFEINUK    發表於 20-10-30 16:53

回覆樓主:

喺Amazon買個電子琴畀佢啦, 雖然手感同真正鋼琴有分別, 但攞嚟練習總好過冇

KIMLIFEINUK    發表於 20-10-30 16:52

希望可以一直更新落去, 呢度睇家長分享得多, Y7小朋友分享點樣適應生活第一次睇.....好好睇
我自己都好有得著

回覆樓主:

好似追劇咁。

九月尾

練琴可以唸唸呢d

hiddenhero 發表於 20-10-30 14:30
練琴可以唸唸呢d

嘩!感激哂!好靚喎!而家真係乜野都有!真係要買番個,如果阿女唔練,我自己可以攞嚟玩下!

KIMLIFEINUK 發表於 20-10-30 14:58
嘩!感激哂!好靚喎!而家真係乜野都有!真係要買番個,如果阿女唔練,我自己可以攞嚟玩下!
HI, PLS CHECK PM
‹ 上一主題|下一主題