用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教:有關小朋友睇書遇到唔識的字
go

請教:有關小朋友睇書遇到唔識的字 [複製鏈接]

應該點處理?在職媽媽不在旁大家會買定字典教佢查?好像太難,實物字典亦無聲
應該點做好呢?
   1    0    0    0

回覆樓主:

教查字典,唔難學識,K3 一教就學識左。
再唔係下載 offline 字典 app,有埋發聲。

回覆 nemrak 的帖子

幼稚園或初小學生,如果係課外閱讀(英文,最好識phonics ),我就唔會鼓勵用字典。找適合程度嘅圖書,最好係series 系列嘅書,來來去去都係類似嘅生字,靠前文後理去理解個字嘅意思,第一次唔識,見多幾次就估到,睇書最忌中間停低查字典,串字之類,乜嘢興趣都冇曬。初小學生首要培養閱讀興趣,識字其次,佢喜歡睇書,享受閱讀,睇得多,佢自然睇得明,識字就會多.家長伴讀,對培養閱讀興趣同能力亦非常有效,但千萬不要考串字之類。

英交好似從來無查過字典.
係中小開始用kindle, 佢會順手查埋字典

haihaimom 發表於 20-10-26 13:41
回覆 nemrak 的帖子

幼稚園或初小學生,如果係課外閱讀(英文,最好識phonics ),我就唔會鼓勵用字典。找 ...

非常讚同!我大女細個時,我都以為教查字典先正確,點知佢嫌麻煩,之後買電子字典,佢依然嫌麻煩,但慢慢發現佢原來係唔需要用字典,睇書量大咗,佢自然會理解到,學到新嘅字。
當個好爸爸

回覆樓主:

冇查過字典。小朋友睇得書多,會估到意思。如果一邊閱讀,一邊查字典,會有點失去趣味。
‹ 上一主題|下一主題