用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家俾緊幾多錢 小五/小六學生補習?
樓主: Drbiz
go

大家俾緊幾多錢 小五/小六學生補習? [複製鏈接]

小加子 發表於 20-10-29 22:07
之前停課半年我仔學校零授課,講明家長負責教同對所有答案老師連一份功課都冇收過完全漠視學生自學成效。 ...

果半年我都好抑鬱,學校都係零授課,我怕佢情緒有問題多過學唔到野,正常生活佢一至七都去左踢波、忙到甩轆,一下子停頓真係好恐怖,我好擔心只好厚住面皮每星期請兩個下午
佢一直無補習其中一個原因係太忙,所以我只好自己跟中文,好彩近年佢肯睇中文書,事半功倍

IloveJJ 發表於 20-10-29 22:38

咁我覺得補習價值大過iPhone/遊戲機

睇下咩叫「價值」喇,先唔講$1200/2hr要進步成點先叫「值」,我最希望嘅係佢哋可以「盡情」做到自己鍾意嘅野,亦有不錯的學業成績(唔洗超勁)

傻太 發表於 20-10-30 10:07
睇下咩叫「價值」喇,先唔講$1200/2hr要進步成點先叫「值」,我最希望嘅係佢哋可以「盡情」做到自己鍾意嘅 ...

傻仔頭先開心到小息去學務處call我報喜,剛派的數學卷進身全級頭5名分數比全級平均高22分。以前有師兄的家長講過3大主科大約每10分差距便決定了佢會係B1A/B/C......

你仔好勁打得機又讀得書

剛停課時我都有比佢打少少機,跟住發覺佢自學時完全遊魂功課錯漏百出,同佢講書叫3次都唔知掀去邊頁,我情緖失控忍唔住爆x鬧佢。而家外判左佢話我成個人似返個正常嘅阿媽

IloveJJ 發表於 20-10-30 12:40
呢點係因人而異,但我比較抗拒咁細個買家iphone/遊戲機

我仔學習能力好明顯會受到電子產品影響,我都好盡力不比佢接觸。而家除左必需的whatsapp 做group project 我連同學的吹水whatsapp group 都唔比佢join

IloveJJ 發表於 20-10-30 12:40
呢點係因人而異,但我比較抗拒咁細個買家iphone/遊戲機

其實手機/遊戲機也只是講笑、比喻,我想不會有好多小朋友鍾意補習多過玩樂吧
至於手機,我們也有抗拒,但上中學點都要用手機吧,與其擔心佢第時handle唔到,所以寧願現在他還肯讓我在身邊時建立用手機的習慣。
現在也有和同學打機,傾final yr project ,又好難唔俾
明白每個家庭不一樣,我只係在一個大框框下給他自由,很快他就青春期,未必再願意聽我ee哦哦了

IloveJJ 發表於 20-10-30 15:01
中學會用手機啊,但而家未中學喎!我大仔都係中一先開始用手機/玩手機遊戲。唔同年紀做唔同既事,唔需要因 ...

或許每個家庭不一樣吧,佢四年級開始自己晚上出去踢波,最初是Nokia,之後俾舊手機因為有定位
同埋,手機/遊戲機也是比喻,應該唔太多小朋友鍾意補習多過玩樂吧

回覆 小加子 的帖子

有進步也叫值得呀(我最怕Side時間), 希望你仔仔繼續努力, 5年級下學期開始呈分

咁數學全級平均分咪最多得七十幾??

我個仔平時都遊魂咖, 但考試時佢又真係可以集中到喎, 所以, 雖然擔心, 但慢慢都無太迫佢, 佢自己踢波、打機、KeepBand 1A/B, 就可以繼續係我的大框框下得到自由, 呢樣佢好清楚亦不想失去, 佢自己都知好多同學有補習。

我仲有個細既資質無大的好, 要死溫爛溫激到我嘔白泡才可以高分, 正常部分還好,挑戰題有時都未必做到,所以佢係會少左好多時間玩樂/「盡情」做自己想做的事,有時我都幾心痛

IloveJJ 發表於 20-10-30 15:59
補習,當然是看需要,而不是看喜歡。
我大仔當年五年級,是自己說要去補習數學的,因為他知道自己這科比較 ...

是真的不明白我想說的意思嗎?那就不糾纏了
只是,我定位不是check他,9歲人仔傍晚獨自外出搭地鐵、轉小巴、過馬路(有d無燈的), 擔心佢是否安全到達球場也正常吧我也從來沒有check老公手機

傻太 發表於 20-10-30 15:33
回覆 小加子 的帖子

有進步也叫值得呀(我最怕Side時間), 希望你仔仔繼續努力, 5年級下學期開始呈分:zombie ...

昨天派晒卷,4大主科平均分有96

今次測驗完全反映左4下停課停教=停學的後果,基礎未打好學校完全唔理直接跳去測5年級數,仲有中文黙書佔50%有幾個果part係零分,仔話好多人連d基本常用字都寫唔出

呈一係咪全部學校都計5年級最後一次大考?希望仔keep 到

小加子 發表於 20-10-31 09:39
昨天派晒卷,4大主科平均分有96

今次測驗完全反映左4下停課停教=停學的後果,基礎未打好學校完 ...

呈一通常係5年級下學期果次,繼續努力
5年級默書零分真係嚇死人喎

傻太 發表於 20-10-31 10:54
呈一通常係5年級下學期果次,繼續努力
5年級默書零分真係嚇死人喎
...

大半年冇拎起枝筆寫中文字的後果。而且學校扣分扣得好緊,試過有同學個「今」字將入面果一橫寫成一點,一次默書有今、令、領....當幾個錯字咁扣

littlehoneymum 發表於 20-10-26 14:32
回覆 Drbiz 的帖子

有經驗嘅香港註冊老師, 專補呈分試, 補小五小六都要五百蚊一個鐘 ...

這個老師真係好認真, 每堂都whatsapp我交代仔女上堂嘅情況, 十分緊張我仔女嘅成績, 唔上堂嗰日有whatsapp佢哋, 提醒佢哋溫書, 做什麼練習 ! 時時dun佢地睇多D書, 有時會買下禮物獎勵佢地 !
其實只要家長滿意, 仔女唔抗拒, 比得起錢, 有冇所謂 ! 應洗得洗, 我唔算浪費呱 ! ?
‹ 上一主題|下一主題