用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 三歲半學足球班
go

三歲半學足球班

想幫我三歲半的兒子報一些與運動有關的興趣班
如果報足球班,三歲半會否太早?可否有一些家長分享他們的子女學足球班的感受?覺得好嗎?

可以呀,我女是四歲時參加的,非常喜歡,球會有搞三歲班,四歳班等,外籍老師全英語上課,咁多種球類中,其實足球相對籃球和拍類,對幼童係最易,只需要踢到個波,小朋友追來追去巳經好開心,咁細個的班多數是在室內hall舉行的,用特別的波不易受傷的。我小朋友一直參加到差不多六歲後就轉了其他team sports了。

964000 發表於 20-10-27 07:59
可以呀,我女是四歲時參加的,非常喜歡,球會有搞三歲班,四歳班等,外籍老師全英語上課,咁多種球類中,其 ...

太好了,多謝您的回覆!

964000 發表於 20-10-27 07:59
可以呀,我女是四歲時參加的,非常喜歡,球會有搞三歲班,四歳班等,外籍老師全英語上課,咁多種球類中,其 ...

請問係邊間呀?
想搵外藉老師教的課程呀…謝謝

snowlaw 發表於 20-10-25 21:00
想幫我三歲半的兒子報一些與運動有關的興趣班
如果報足球班,三歲半會否太早?可否有一些家長分享他們的子 ...

我仔仔都係三歲半 我都對足球有興趣 但可能佢四歲左右再唸

近排開始上baby gym 覺得好好 我原意係想訓練佢全身肌肉同意志力 但有意外收獲係 我係觀察佢上堂期間 睇到佢鐘意咩同叻咩 所以究竟一唔一定係足球班都仲要再觀察下

如果你小朋友未上過gym 我覺得你可考慮下 我覺得自己太遲帶佢去 但3.5歲都未太遲既

kvvvcheung 發表於 20-11-3 11:07
請問係邊間呀?
想搵外藉老師教的課程呀…謝謝

我哋參加過kinder kicks ( Asia Pacific Soccer school) , 之後經學校就參加Brazilian football Academy. 其實好多間都有,你看地點時間啱唔啱

回覆樓主:

謝謝你呀…

細佬Bebe 發表於 20-11-3 19:01
我仔仔都係三歲半 我都對足球有興趣 但可能佢四歲左右再唸

近排開始上baby gym 覺得好好 我原意係想訓練 ...

我小朋友三歲幾時都是參加baby gym,超鐘意,導師很會搞氣氛,形式比較像playgroup 多過sports, 很適合細個的小朋友。
除了足球,kinderkicks還有籃球,也可以試吓,我們也是四歲半時參加,都幾認真架,會學拍波學射籃,我女話比足球更好玩。
到五歲多開始就可以學拍類運動,更多選擇。

964000 發表於 20-11-6 10:04
我小朋友三歲幾時都是參加baby gym,超鐘意,導師很會搞氣氛,形式比較像playgroup 多過sports, 很適合細個 ...

我印象中你小朋友好鐘意打波 介唔介意分享下培養小朋友運動興趣既心得?

你覺得你小朋友鐘意運動係因為天生?家人影響?遇到好教練?

我小朋友天生不太好動 所以唔係好肯做運動 上左baby gym一個月 覺得好左
唸住過多半年左右 幫佢報足球/胎拳道/其他

Kinder kicks裡面既kinder sports好似幾好 可以expose and explore唔同運動

唯一就係地點唔算方便 南華會最好但好似長期爆滿

細佬Bebe 發表於 20-11-12 21:04
我印象中你小朋友好鐘意打波 介唔介意分享下培養小朋友運動興趣既心得?

你覺得你小朋友鐘意運動係因為天 ...

你小朋友幾多歲?我覺得有少少係天生,但後天是可以培養,最緊要搵啱佢鐘意的運動,細個多數鐘意足球,大大下有D人不喜歡成班人,可以試吓球拍類,斯文D嘅可以打乒乓波,有D女仔貪靚可以試吓跳舞/溜冰,找啱運動小朋友做到有成功感就有興趣繼續玩,另外有伴也很重要,初初搵friend一齊join, 之後成班朋友玩熟咗就鐘意,當然夾的老師也重要,太惡的小朋友怎會喜歡,通常除了直接教運動再加少少遊戲小朋友就最鐘意,kinderkicks就係咁。
我女的PE老師是建議小朋友起碼有兩項 運動,team sports和個人的,我女在國際學校比較多時間,每星期都有三項運動。
喜歡運動的小朋友個人會開朗,身體又會好D,畢身受用。
不過香港好多家長很多都比較注重學業不太注重運動,除非有獎拿,做成運動精英化,其實是不大好的,到幾十歲,就見到做運動和不做的分別。
最後一句,游水一定一定要學,除了求生,老咗腳痛腰痛乜運動都做唔到時,就係可以游水!

964000 發表於 20-11-14 07:32
你小朋友幾多歲?我覺得有少少係天生,但後天是可以培養,最緊要搵啱佢鐘意的運動,細個多數鐘意足球,大 ...

3.5歲 我都覺得佢係天生唔太好動

一星期3樣運動 好好 我老公就係好鐘意運動既人 身體好好 佢就係好想小朋友搵到樣佢鐘意既運動 可終身強身健體

我應該下季試下kinderkicks
多謝你既介紹同分享!