用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國肺炎嚴峻點算好?
go

[英國] 英國肺炎嚴峻點算好? [複製鏈接]

女兒明年要升讀大學,繼續在英國還是在香港,當年岀世也是沙士,今次全球大爆發,令我哋好擔心
   0    0    0    0

Cecilia66 發表於 20-10-25 14:00
女兒明年要升讀大學,繼續在英國還是在香港,當年岀世也是沙士,今次全球大爆發,令我哋好擔心
...

明年先算到時疫情可能已完! 里度大把依家都喺英國的孩子父母擔心緊!

早前叫我囡囡報埋香港大學,她拒絕我,我應唔應該再次叫她呢?我好似迫緊佢

Cecilia66 發表於 20-10-25 14:32
早前叫我囡囡報埋香港大學,她拒絕我,我應唔應該再次叫她呢?我好似迫緊佢
...
你囡囡用JUPAS報香港大學,同報UCAS喺無衝突既;港大收咗你先決定註唔註冊都未遲。

我女兒今年過左去讀大學,一路都好擔心,但慢慢就開始接受和習慣了,佢宿舍甚至有同學確診而令佢要 self isolation ,我覺得都係人生經驗,無論去到邊度都會遇到困難,今日可能係疫情,聽日又可能係其他野,今日唔知聽日事,有時唔擔心得咁長遠。

admiral1008    發表於 20-10-26 22:07

後生仔女冇咩事啦,英國中二萬幾人,99%人休息14日就好返。 而家歐洲嗰隻應該變左種冇咁毒

lamwwjd 發表於 20-10-25 16:23
我女兒今年過左去讀大學,一路都好擔心,但慢慢就開始接受和習慣了,佢宿舍甚至有同學確診而令佢要 self is ...

讚成同意。每個經歷也是人生經驗,既來之則安之

英國之前每天確診人數無咁多,昨天確診人數升至二萬三仟幾個,真的令人擔心,外國人的防疫措施完全失敗。

明年9月應該無事啦,其實我仔係果邊又唔係好驚,佢聖誕都唔肯返黎,可能我哋係香港見到啲數字會好擔心,但實際情況未必係咁恐怖

康媽 發表於 20-10-25 17:42
明年9月應該無事啦,其實我仔係果邊又唔係好驚,佢聖誕都唔肯返黎,可能我哋係香港見到啲數字會好擔心,但 ...

係囉!不如諗黎緊聖誕節會回港否?

今天睇到林建康的新聞,不幸去英國探望兒子感染新冠肺炎,英國當局更拒絕初患者入院,只能自我隔離, 他死過翻生,睇完只覺得佢有錢有得救,我哋小朋友感染到點算

...

你都識講係全球大爆發,仲驚乜?

longlokma 發表於 20-10-25 18:07
你都識講係全球大爆發,仲驚乜?

都有分控制得好還是唔好,中咗點處理等問題嘅。

bbba05 發表於 20-10-25 18:11
都有分控制得好還是唔好,中咗點處理等問題嘅。

有些地方聲稱疫情控制得極好,但你會讓孩子去讀書嗎?
坦白講就算冇疫情世上每日都有各種意外發生,全球一日不知死傷多少人,生死有命,何必想太多呢~

...

英國大學10 月先開學啵。 按道理都應該打左疫苗先過去或者過去有得打疫苗。 如果你唔打算打咁就自己多加注意啦。 再唔係到時如果都係好危險, take 個 GAP year 咯。 佢咁大, 你最多分析比佢聽, 剩低都係睇佢個人意願。

...

我覺得兩手準備,報埋香港嘅大學,下年再決定。

同投資一樣,每個人可接受嘅風險程度都不同。有些人覺得感染風險唔高,中咗後生都冇事,生死有命,而留學相對重要,覺得值得一搏。有些人冒唔起任何險,會晚晚失眠,要自己衡量吓。

正如香港一日過百確診,大家超級緊張,但外國一日兩萬宗,大家卻覺得帶口罩小心d就足夠,真係各有各睇法㗎。

阿仔今晚返去, 我哋都係用平常心面對, 仔仔也是

回覆樓主:

其實去留學係好難得的體驗, 疫情總會過去的, 實在不值得為一時的挑戰而放棄。

puzzledmama 發表於 20-10-25 22:02
其實去留學係好難得的體驗, 疫情總會過去的, 實在不值得為一時的挑戰而放棄。
...

同意呀

客觀咁講,疫情起呢一兩年唔會過去,就算有疫苗都唔會一兩年就消失,起香港都唔係百分百安全,只能叫仔女自己執生同小心,準備定一D蓮花清瘟素in case 中招都叫有藥食下先。
‹ 上一主題|下一主題