用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中課外活動面試計分問題
go

升中課外活動面試計分問題 [複製鏈接]

佢地升中課外活動點計?學校學嘅課活動,冇證書嘅算唔算?定一定要係出面學嘅,手上有證書先計?

2    0    0    0

hazelbb123 發表於 20-10-25 12:22
佢地升中課外活動點計?學校學嘅課活動,冇證書嘅算唔算?定一定要係出面學嘅,手上有證書先計?

...

真係課外活動要計分根本好抽象,除非有好出色嘅成就,否則都係可以假設填滿份申請表好好睇睇就得,無須太理會~~~

b3410    發表於 20-10-25 13:29

mcl203 發表於 20-10-25 12:36
真係課外活動要計分根本好抽象,除非有好出色嘅成就,否則都係可以假設填滿份申請表好好睇睇就得,無須太 ...

因為小朋友都係學校課外活動,關於音樂,其他出面真係冇參加啲咩課外活動

ar_mak 發表於 20-10-25 17:07
我又唔係咁睇喎,如果個課外活動係行山露營果D,又真係好難會有D咩成就,證書就更加之難搵。當面試果陣, ...

因為小朋友冇學啲咩,只係學校關於音樂嘅一樣課外活動(emoji)(emoji)

hazelbb123 發表於 20-10-25 18:11
因為小朋友都係學校課外活動,關於音樂,其他出面真係冇參加啲咩課外活動
...

有乜填乜,盡填,成績表內有寫就填,無寫都照填,又唔會有壞處~~~

ar_mak 發表於 20-10-25 17:07
我又唔係咁睇喎,如果個課外活動係行山露營果D,又真係好難會有D咩成就,證書就更加之難搵。當面試果陣, ...

填滿,其中一個選項啫。有,就當然揀黎填。無,唔通一項寫幾次務求填滿佢咩~~~

如果小朋友真係比較鐘意行山、露營之類,參加一個童軍旅團吧,呢方面童軍真係會有考核,有章要考,唔功利為考學校,每年童軍入面教嘅技能都一生受用嘅.......

ar_mak 發表於 20-10-26 10:09
全香港既童軍有好多旅,個別我唔敢講,但絕大部份都已經不合時宜。例如你話喜歡行山所以入童軍,但真係等到 ...

揀唔hea玩個d旅團,小學畢業前應該拎到金紫荊章,呢張嘢有d嘢講下

咁當然,如果只想行山,唔想玩打結、煮嘢食、攀石,咁入行山谷會得到更多!

醒目開學勳章 王國長老

gigayan 發表於 20-10-26 10:42
揀唔hea玩個d旅團,小學畢業前應該拎到金紫荊章,呢張嘢有d嘢講下。

咁當然,如果只想行山,唔想 ...

係,負責任嘅旅團,有小朋友升童軍前應train到金紫荊(除非小朋友太遲join),起碼都高歷
露營咁大陣象,跟童軍的確好難去得密 (領袖做義工架咋)
但童軍訓練本來就係全面,唔係露營小先鋒啊

回返樓主問題
課外活動贏晒全港,叫精英
有學過吓又有d成績,叫all round
幾乎無,就蝕d(俾人印象淨識讀書)
盡寫啦!

Charlotte_mom 發表於 20-10-26 11:01
係,負責任嘅旅團,有小朋友升童軍前應train到金紫荊(除非小朋友太遲join),起碼都高歷
露營咁大陣象, ...

我地玩屋苑旅團, 領袖好好,年年聖誕都有一次露營,前年大雨起好哂d營水浸,嗰晚去哂大廳訓睡袋!

阿妹小二已經開始玩,又夜行,又定向, 小四個年有次去咗鴨仔山個人定向,上咗去兩個鐘都唔落返嚟,嚇鬼死又唔聽電話!

幼童軍真係學到好多嘢,見佢哋學包紮,包到好好笑, 阿妹人仔細細之後竟然係教返人(金紫荊其中一部分)

佢小5已經攞埋金紫荊。

Charlotte_mom 發表於 20-10-26 11:01
露營咁大陣象, ...
“課外活動贏晒全港,叫精英有學過吓又有d成績,叫all round”

早幾年見到這兩句就好啦!當年填表以為只可以寫“精英”果類,結果課外活動真係幾乎空白咁交上去。

苦了家姐

ar_mak 發表於 20-10-26 12:08
HEA果D,堂堂都玩下彩虹傘,玩下集隊,或者搵幾條竹搭來搭去,係室內扮下露營。。。

你果隊幸福啦~:h ...

我女個團又真係唔太hea,有一年去澳門交流團,我以為佢參加咗「特警訓練」,領袖拍條片嚟,我個女係大廈天台遊繩落嚟(4-5層樓高),嚇到我勁想去澳門接返個女,俾我老公攔實我,差D老公都想休鬼埋......

kirstyau 發表於 20-10-26 12:01
我地玩屋苑旅團, 領袖好好,年年聖誕都有一次露營,前年大雨起好哂d營水浸,嗰晚去哂大廳訓睡袋!

阿妹 ...

阿女人生第一次露營係跟旅團,之後就同爸爸和爸爸朋友參加佢地d人在野團,阿爸話佢紥營都有板有眼,阿爸從少好少讚佢,得到阿爸肯定好開心....

gigayan 發表於 20-10-26 13:04
阿女人生第一次露營係跟旅團,之後就同爸爸和爸爸朋友參加佢地d人在野團,阿爸話佢紥營都有板有眼,阿爸從 ...

係呀!小二已經要幫手紥營,鞋架,衫架。本來原意係因為佢哋讀女校,要參加啲有男仔嘅活動平衡下 所以家姐升中後都繼續玩童軍,阿妹黎緊都升童軍。
‹ 上一主題|下一主題