用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 無學樂器/無參加比賽,係咪好難考到中學 ...
樓主: little_kid
go

無學樂器/無參加比賽,係咪好難考到中學   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-10-28 08:25
認識既運動多數會繼續,樂器就9成停工
我仔個 Double French Horns 已經封塵咗六年。

唔知家長本身有無做開運動....但其實運動唔係只為升中, 對一個小朋友的生心都有好處...毅力, 堅持, 意志力等等各方面都培訓到, 只讀書/玩音樂好難體會到.....做開運動既人, 長大了都會繼續, 係一生受用。

b3410 發表於 20-10-28 08:38
睇長遠D,和返番去初心。雖然講的好似好老套,不過係真。

體藝是為了培養興趣愛好,增加生活色彩,將來高 ...

係,體藝技能係可以一身擁有,所以DGS似乎頗強調體書以外還要有調濟技能~~~

回覆 cafeva 的帖子

體育唔算尖子,但都有繼續玩,因小朋友係真心鐘意玩音樂只係琴都鐘意,但太忙,練琴減小,但有KEEP住學
身邊同學音樂既入左樂團都繼續,體育聽到都KEEP住有玩

cafeva 發表於 20-10-28 08:17
朋友某校泳隊,無游好耐。另一朋友該校合唱團,無唱好耐。其實想知體藝既重要性在於什麼?定係只係跟隨直 ...

亦唔少家長視體藝為一種工具,當目標達成就棄之~~~

王家爸爸    發表於 20-10-28 09:51

ar_mak 發表於 20-10-28 09:41
有世界級既運動員都係中學先開始玩,首先要視乎果項運動既壽命,例如體操和跳水,呢D就冇咩可能係中學先開 ...

果啲叫轉項~~~

ar_mak 發表於 20-10-28 09:47
大佬呀,咁間間小學都有PE堂啦,原理上又有邊個小朋友係冇玩體藝呀? ...

你指玩定真係玩先?~~~

Sosiusiu 發表於 20-10-28 09:30
唔知家長本身有無做開運動....但其實運動唔係只為升中, 對一個小朋友的生心都有好處...毅力, 堅持, 意志力 ...
有朋友30+先開始跑步, 又有人個個星期打波. 我自己玩校隊玩到大學, 算係好長情... D隊友一早無玩.

我意思係... 體藝同升學本應0關係.

cafeva 發表於 20-10-28 09:52
有朋友30+先開始跑步, 又有人個個星期打波. 我自己玩校隊玩到大學, 算係好長情... D隊友一早無玩.

我意思 ...

升完學咪0関係囉~~~

ar_mak 發表於 20-10-28 09:47
大佬呀,咁間間小學都有PE堂啦,原理上又有邊個小朋友係冇玩體藝呀? ...
識人港隊, 係1X歲先接觸該項目. 1,2年內入港隊

如果係因為比賽經常得獎而收左你既中學, 會唔會"規定"你必須要為學校繼續爭光先有得繼續留低呢?

cafeva 發表於 20-10-28 09:52

我意思 ...
咪係!興趣愛好的培養唔可以太功利主義。
見到有人60歲退休,0 興趣愛好,子女長大離家空巢,忙碌慣咗的人,一下子打沉,真係會抑鬱。

回覆 Sosiusiu 的帖子

AGREE特別大左,同仔女溝通方法係一齊打波(特別父子)
母女就行街SHOPPING行書局

我女身高體重是同年齡段裏最矮最輕的那10%,所以什麽體育項目都不適合。樂器方面,這個除了熱情,還要靠金錢的積纍。老實說,基層根本就玩不起。請一個parttime樂器老師,從低學起,也要300/小時/人。更不要説,越來越高級時的開銷。

02413124 發表於 20-10-28 10:10
回覆 Sosiusiu 的帖子

AGREE特別大左,同仔女溝通方法係一齊打波(特別父子)
你係咪成日著高跟鞋阿太?我D朋友同個女都會去行山玩水打波. 甚少shopping行街. 我個小朋友直情話行街漫無目的浪費生命!

回覆 cafeva 的帖子

我自己就唔著高跟鞋,唔行街,唔做FACIAL,網購多會同細路去郊外多
我女就仲細,不過朋友話大左年青人會它在家,只係買衫做FACIAL先揾佢一齊出街行山就話好熱,會曬黑
不過當然個個唔同啦
我希望將來我D細路唔會啦

我小朋友唔係特別靠體藝入,但上到中學一樣有玩運動,音樂,不過因為疫情,練習停咗好耐。今年校隊直情無咗

回覆 Charlotte_mom 的帖子

今年我女升學,目標之一就是張祝珊,所以特別去打聽了一下。我女自己小學,以及另一東區小學正選入張祝的,級三之内無被選中,(上年因疫情無面試),但級二十之内,因爲是運動員而成爲正選。
所以,張祝也非只看成績的學校了。
‹ 上一主題|下一主題