用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS 寶校
樓主: lovelysnake
go

[小學] IS 寶校  

Lapetit 發表於 20-10-28 20:00
There are certainly “ good” international schools... even in the US, there’re certain “good” hi ...

我唸係外國,唔係好多父母好似香港咁,成日發夢都淨係唸牛劍、哈佛。

大部份人都只係就近入學,唔會為咗仔女去搬屋。 而且,除咗大城市外,根本無咁多私校 (中小學)。

大部份都係讀返自己個州或省大學,好似加州就入UC,加拿大就UBC,UT。因為學費會平好多,好多家庭連自己州嘅大學都負擔唔起,邊度會去私校。

Osiana 發表於 20-10-30 02:21
我唸係外國,唔係好多父母好似香港咁,成日發夢都淨係唸牛劍、哈佛。

全世界的大城市,都會有父母想子女進入名校。
英國美國日本韓國中國都一樣。

Osiana 發表於 20-10-30 02:21

外國人都有人發夢入名大,但都睇下仔女係咪個D材料,有冇咁嘅「興趣」同「志氣」配合,冇一般唔會勉強,有其他出路,踢波都可以出人頭地。

我朋友在美國,仔女細細個已經同我講要儲定錢比佢讀私校大學,大前提係仔女有本事入到。

如果係父母一廂情願,自細落order要仔女入乜入乜,之後死谷欄谷,仔女又唔係個D人,就冇乜意思,呢D就中國/亞洲人父母多d, 因為D仔女多會聽話服從一些。

964000 發表於 20-10-30 07:28
外國人都有人發夢入名大,但都睇下仔女係咪個D材料,有冇咁嘅「興趣」同「志氣」配合,冇一般唔會勉強,有 ...

係 我覺得前者既培育子女態度先正確
自己做好多方面同財政上既支持 但要認清子女想唔想同有無能力

近排愛上種花 望住花草 又望下自己小朋友 覺得養育小孩有如種花 我地需要提供:
1)好既泥土(環境)
2)充足既日照(教育同各方面既enlightenment)
3)定期淋水 (父母既關愛同陪伴)
4)間中施肥(父母合理既幫忙)
5)好容易被忽略既空氣 (咁基本 我覺得係尊重)

開唔開花 睇佢自己

日日係棵花上面 (emoji)實佢開成點 淋勁多水 不停施肥 好彩既可能開到少少花 做個狀員咁 但「成功」之後同背後係點呢?

deleted

siuta 發表於 20-10-30 10:45
我覺得出國讀好嘅high school 入ivy/g5 一定大機會過香港出名嘅IS. 嗰面啲人識得玩個admission遊戲多啲。

...

我有個女性朋友,已做了政府高官,當了就係一早逼個仔出國,因為覺得個仔叻唔好嘥左,而家個仔在外國係發展不錯,但嬲左佢十幾廿年都唔啋下佢,佢係女強人,都同我講好後悔,其實係叻係邊度讀一樣可以成功。
所以我見咁多孩子年紀尚小的父母而家plan定咁多野,我心稔你又知你小朋友一定係想咁行適合咁行?不如等佢大D再睇下佢想點到時先plan,其實在IS已經好versatile. 當然如果關係好,孩子都會受父母影響,但唔好當自己係導演。

我有一個問題,其實我見香港IB成績其實好過外國好多學校、咁其實係咪留香港先,如果成績好到大學先走?

yaijing 發表於 20-10-30 11:50
我同你諗法一樣。 同埋其實入世界名牌大學,有時真係睇彩數。 早幾年報導嗰個美籍華人科科爆分,其他方面樣 ...

我冇睇到個新聞,不過我估如果佢成績好,性格又冇大問題,咁有機會係佢唔想將就,只係想入某科,而某科收生果位覺得佢唔適合讀呢科所以reject左佢?
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

yaijing 發表於 20-10-30 17:13
你上網 search 吓, 以佢嘅成績同其他方面咁出眾冇理由幾間Ivy都入唔到。 如果唔係都唔會搞到要去告 Harvar ...

美國乜都告一餐,最鐘意用racist/歧示作理據,告人地reject 佢,可能年年一百幾十單。

siuta 發表於 20-10-30 10:45
我覺得出國讀好嘅high school 入ivy/g5 一定大機會過香港出名嘅IS. 嗰面啲人識得玩個admission遊戲多啲。

...
Yes I agree.

964000 發表於 20-10-30 11:11
我有個女性朋友,已做了政府高官,當了就係一早逼個仔出國,因為覺得個仔叻唔好嘥左,而家個仔在外國係發 ...

- deleted -

Radiomama 發表於 20-10-29 19:50
以聖保羅男女校的school profile說明這是什麼,可參考:

https://www.spcc.edu.hk/f/page/1066/4501/Scho ...

估唔到好多人讀English B

yaijing 發表於 20-10-30 11:50
我同你諗法一樣。 同埋其實入世界名牌大學,有時真係睇彩數。 早幾年報導嗰個美籍華人科科爆分,其他方面樣 ...
唔出奇,美國咁多叻人,唔係只睇成續,仲要睇好多其他方面,例如社會服務,個人statement, 課外活動等等。 而且,要入咁勁嘅科,一定好多人爭,始終學額有限。