用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS 寶校
樓主: lovelysnake
go

[小學] IS 寶校  

964000 發表於 20-10-25 12:58
你咁講真係好local, 你口中「長期有位」的學校,我都識朋友兒女讀緊仲好happy, 揀得總有其原因,例如local ...
非常同意
應該叫 (第二次機會)再學習

lovelysnake 發表於 20-10-25 00:02
見到有post 話有D IS 一定唔揀……所以想知道係邊D
明白你想揀IS無從落手的感覺,因為如果唔係一直留意,的確好難分到邊間適合自己。
可能先諗清楚自己點解要讀IS,讀幾耐?去到公開試還是中間出國。出國去邊D國家/學校?哪幾間IS過去的比較多?銜接好?

自己小朋友能力,住址交通,學費問題等等,慢慢縮小范圍。有具體目標,可以四圍打探一下口碑,去學校參觀,或者EK問問大家意見,就會比較清晰。

yaijing 發表於 20-10-25 09:14
我知你講邊個 post。但 IS 間間唔同,各有特色,學制又唔同。 冇話邊間已標榜係差嘅。的確有啲我一定唔揀, ...

樓主「寶校」呢個term應該係我係某個post既回應抽左兩個字(under local school definition)出泥 跟住要大家發表邊間係IS既寶校

以正視聽 我係另一個post既意思係 有啲學校我自己唔會揀 因為覺得唔適合我既小朋友同我既教育理念

每個人對自己小朋友適唔適合都有judgement

我絕對不認同要點名幾間「大家認為既寶校 」

回覆 細佬Bebe 的帖子

同埋IS係排隊制度,所以就算你起LS成績好好都要排隊呀,老實說今年在我們學校轉IS的幾個女同學,成績都係好好,我識的男同學有些比較好動所以想轉,但成績也不差呀~~之前係有學生勸退入咗RC,但之後讀得好好,RC裡也有很多資優生讀,而且都出過不少狀元,我之前打過去admission問都話無位呀~~其實衰啲講一分錢一分貨,比咗咁多錢讀,差極有限,反而LS在制度、師資和資源難有保證才造成今天的惡性競爭,雖然唔應該標籤學校,但其實你都知口中LS所謂的寶校,都可能係小朋友家庭環境所限,唔係環境許可的家長轉私校其實都不難......

jane__411 發表於 20-10-25 17:55
回覆 細佬Bebe 的帖子

同埋IS係排隊制度,所以就算你起LS成績好好都要排隊呀,老實說今年在我們學校轉IS的 ...

IS係私校 就算收既學費唔平 要自負盈虧先生存到 所以一定要交到合理既教育質素出泥 先可以生存到 如果想學校既brand name長做長有 長遠唔愁無學生 更加要俾心機做好教學

同樣LS既直資 私校都要

至於政府津校 唔收學費政府埋單 如果做得唔好 由於dse平均分數同入大學率太容易被比較 好難吸引到叻或正常既學生 邊個父母會俾自己寶貝去take risk? 一定係自己有既選擇裡揀最好個間

The sad truth is 學校唔係點石成金既地方 無好既家庭教育配合,genes同埋補習既資源 難免會同電腦program 一樣 rubbish in rubbish out 跟住又一個循環

仲要一間津校要走出呢個循環好難 curriculum又無得改 又未必吸引到好既校長老師去改革 又得唔到家長既信任

呢個亦都係點解 LS名幼名校 IS要揀學生既原因 睇父母背景(去估小朋友既genes 父母既support又俾到幾多 全職媽媽加分 父母有錢可無限錢補習加分)

It’s sad but true...

係IS裡面 縱然大家話唔好比較 無得比較但確實有幾間特別受歡迎 係大家一聽就覺得好勁 原因離唔開歷史悠久 公開試成績彪炳 學生家庭背景普遍良好

其實成績超好 不嬲都唔係淨係學校既本事 家庭既配合 學生既天份同努力

我從來唔歧視新校 但觀察到香港確係唔少家長鐘意啲比較耐既學校 覺得穩陣啲 有track record 我自己覺得 如果教育質素好新校可以係明日之星

所以都係要慎選 唔好俾brand name歷史蒙蔽 要去school tour 睇下 一間學校如果只賣歷史同舊生 可能發展已好stagnant

大家俾得小朋友讀IS 都係想佢成為未來人 所以我地幫佢地選校 都要做一個面向未來既選擇 唔係人云亦云 人地話邊間好 邊間差 就揀/唔揀邊間

964000 發表於 20-10-25 12:58

你口中「長期有位」的學校,我都識朋友兒女讀緊仲好happy,  ...
我覺得好多人對LS 成續唔好學生轉IS 有錯覺,以為IS 收生好濫,只為賺錢。 有d IS 收生係比較寬鬆,但唔係濫,一個學生的潛質唔係淨係睇暫時嘅表現,每個人都有進步空間。  好多係LS 無空間發揮到自己,去到 IS 或外國,揾到自己興趣優點潛能,大把學生成材。
至於操行問題, LS 著重嘅坐定定,守規矩,係IS 嚟講唔會執得咁死,亦唔會著重咁學服從,而係尊重規則。  佢哋可以染髮。 染髮就係壞學生? IS 係小朋友 好大空間展現自己個性。

用 LS 思維係唔會明白 IS, 而有d 家長經常會用LS 把呎去度 IS, 根本就係行唔通。

sipdowy    發表於 20-10-26 22:19

回覆樓主:

大家都講得好好,揀學校就好似將小朋友未來放在手中,要認真諗諗……冇得好似大人轉工今簡單

回覆樓主:

如果『寶校』是指有賣廣告,公開或在討論區招募或 「歡迎」學生或「相對易入」的國際學校,那麼ycxx, Mount Kxxxx, American sxxxxx hk 似乎比較符合這個定義

WFsmart 發表於 20-10-28 08:31
如果『寶校』是指有賣廣告,公開或在討論區招募或 「歡迎」學生的國際學校,那麼ycxx, Mount Kxxxx, Americ ...

ESF都有賣

回覆 yaijing 的帖子

唔賣廣告我先驚,始終做生意,學校要有好教師資源,一定要收足夠學生,做marketing,有資金先可以有質素教育比消費者

其實講現實點, 國際學校也有些沒這麼受歡迎的學校。
簡單說吧,主流國際學校的主要用家根本不會來看ek, 大部分的討論都是在Facebook, 所以在這裡討論受不受歡迎,你的朋友的小孩念的開不開心,不代表這些學校是主流學校。國際學校也看升學率的,很多家長選擇的目的也是看藤校和牛劍哪間學校錄取的比例高的。

lovelysnake 發表於 20-10-24 21:39
LS 有寶校,IS 有冇?

I think IS is all about whether the school is a good fit for your kid. Cannot use local school mindset to judge IS

Each IS has its own advantages and disadvantages.  There is no “good” school.  But it’s all about finding a school that suits your kid best... personality, curriculum, etc :)

回覆 Lapetit 的帖子

True, BK 家長覺得熱門嗰啲,唔一定係外國家長想小朋友入嗰啲學校

國際學校都有分主流?
我自己選國際學校就係唔想跟香港主流教育嗰套概念。

There are certainly “ good” international schools... even in the US, there’re certain “good” high schools that have more than 40% acceptance rate from Harvard and Yale and every parents which to send their kids in.

Yes there’re also mainstream internationals schools - look at Facebook pages, the most discussed schools are the mainstream ones - but probably the ones mentioned often here...

回覆 Lapetit 的帖子

Probably *not I meant

SISian 發表於 20-10-28 11:49
回覆 yaijing 的帖子

唔賣廣告我先驚,始終做生意,學校要有好教師資源,一定要收足夠學生,做marketing, ...

賣廣告唔代表濫收生 亦唔代表大把位等住fill (咁當然都至少有少少位要fill)

但同時佢都可能reject左好多唔適合既學生

一間學校想提高知名度 可能係想吸引更多更好更適合既學生比佢㨂 賣廣告係正常商業手段

去年回來,對香港嘅國際學校唔太認識,我以為講緊嘅主流係香港主流教育應用喺國際學校..
講開oxbridge同藤校, 我小朋友嘅朋友已陸陸續續提早出國入讀當地知名中學,咁樣做相信入嘅機率大啲