用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS 寶校
樓主: lovelysnake
go

[小學] IS 寶校  

yaijing 發表於 20-10-29 10:34
其實我一直都有個疑問,點解咁多人出國讀書,到底係去英美國讀中學入到劍牛 Ivy機會一定大過喺香港讀國際學 ...

我都想知 會唔會係唔知幾成既位留俾當地學生 海外生既位少啲 所以要求會高啲?

yaijing 發表於 20-10-29 11:49
咁如果假設我有外國 passport, 即是我係當地公民唔算係海外學生,而大家都係考 IB/A Level, /AP, 照道理應 ...

所以 假設真係兩條隊 應該係睇 邊間中學sponsor個公開試 而不是passport

外國應該唔似香港IS咁在乎passport nationality 等

外國既大學 都接受用DSE (以前既香港A level) 成績

所以我估係 只要唔係當地學生 IB or DSE都有另一條隊 所以可能有quota or higher requirement

而美國同英國既大學又好大機會唔同 可能間間大學又有啲唔同 所以要搵升學顧問/當地熟知university placement既朋友問問

我都好想知 從常理去估 英國係升學經濟 佢地想多啲人讀佢地既私立中學 某程度上一定有preference for當地中學既學生 如果唔係 點解咁多香港DSE學生考唔好
去英國重讀A level後都入到top 10既英國大學 真係個個都一年內生性同開竅咩?

yaijing 發表於 20-10-29 14:08
的確你又講得啱。好多香港讀唔掂 DSE 就過英國, 跟住好自然就會入到大學。 咁即係話如果我喺香港讀國際學校 ...

係 到初中考慮出國時間時再了解
今日既政策聽日都可以變

yaijing 發表於 20-10-29 15:13
我都只係想得個知字,無論係點我都唔覺得值得畀個仔中學 出國。 因為自己身邊親戚有初中已出國, 亦有留喺 ...

我同你想法都一樣!我都想留佢係身邊 直至year 11+ 唔想太早

可能我暫時未領回到早早出國既好處 (I am keeping an open mind to Know more) 我自己想佢係身邊 青春期有咩都可support得好啲 香港都可以訓練獨立

而家科技咁發達 佢係唔獨立唔識解決問題既都可以不停打俾父母問

細佬Bebe 發表於 20-10-29 16:38
我同你想法都一樣!我都想留佢係身邊 直至year 11+ 唔想太早

可能我暫時未領回到早早出國既好處 (I am  ...

對local school的學生佢地可能想早D去適應語言及環境,有D Y7已去,對IS生來說沒有這個壓力,真的不用太早。
你講得啱,我朋友女而家在英國仲晚晚半夜打來問佢D雞毛蒜皮嘅野,我朋友仲要教定鬧鐘打比佢女去提佢D重要野,記驚佢忘記,真係你唔放手就去邊都冇用。

yaijing 發表於 20-10-29 11:49
咁如果假設我有外國 passport, 即是我係當地公民唔算係海外學生,而大家都係考 IB/A Level, /AP, 照道理應 ...

美國嘅大學除咗SAT都看重recommendation letters和學校transcript。(我記得你都係美國返嚟,對個“遊戲”應該都有啲經驗...)College admissions如果對某間中學有一定認知嘅,收到份transcript大約知道間學校裡面rank x%嘅學生係點,相對嚟講一間喺海外唔熟悉嘅學校,風險比較大。當然,香港一啲傳統名校及老牌IS長久以來都有regularly有畢業生入某些Ivy ,呢個亦都係部份IS學生中學轉校嘅原因。

另外,美國high school的college admission advice自然對美國大學較有針對性,甚至課外活動、揾internship等多方面支援,塑造一個完美profile。我估你仔同學去美國唔係求其讀一間中學,而係打算入讀有track record嘅名high school?

dem0cracy 發表於 20-10-29 17:17
美國嘅大學除咗SAT都看重recommendation letters和學校transcript。(我記得你都係美國返嚟,對個“遊戲” ...

yaijing 發表於 20-10-29 17:36
如果照你所講,即係如果我個仔而家喺一間唔係老牌嘅國際學校讀,即使佢成績好,係咪點都會輸蝕畀喺美國讀高 ...

肯定地答:是。
報美國的大學除了學生自己成績和活動表現外,school profile好重要,學校每年必須在網站公開及更新資料,這個就是俾人睇track record的地方。
去幾間國際學校download這份資料,就見到各校的明顯差異。

yaijing 發表於 20-10-29 19:11
School profile 你意思係邊年有幾多學生入到邊間大學列出嚟嗰個表? 咁假設有個學生讀緊間非老牌 IS, 而該 ...

以聖保羅男女校的school profile說明這是什麼,可參考:

https://www.spcc.edu.hk/f/page/1066/4501/School%20Profile%20Sep%202019.pdf

School profile 你意思係邊年有幾多學生入到邊間大學列出嚟嗰個表? 咁假設有個學生讀緊間非老牌 IS, 而該 ...

IBDP 43分當然好,不過美國名牌大學的收生情況還是較多因素的,例如是否運動/藝術/數理精英/環保先軀?所讀中學整體表现、過去有冇師兄師姐成功入讀?父母家族是否alumni?
還有SAT/ACT分數如何等。
Sorry, 與這帖離題,不再補充;有興趣可另開一帖再討論。

Radiomama 發表於 20-10-29 18:47
肯定地答:是。
報美國的大學除了學生自己成績和活動表現外,school profile好重要,學校每年必須在網站公 ...

GSIS 2020 Cohort (N = 61)

美加的大學不用等IB result, 五月巳出acceptances ,所以個分不是最重要。
英國和香港就只出conditioned offer, 要等七月出IB result 出才firm offer.

964000 發表於 20-10-29 20:30
GSIS 2020 Cohort (N = 61)
好閃.....

Radiomama 發表於 20-10-29 19:56

IBDP 43分當然好,不過美國名牌大學的收生情況還是較多 ...

新聞都有講大學收生。 好似哈佛, standford 唔係單睇成績,仲要睇leadership, ECA, 運動,etc. 仲有推薦信及personal letter 都非常重要。 所以,成績只係第一關,要成功獲得取錄,真係要好全面先得。

好似打籃球嘅林書豪,都可以成績+運動入到哈佛。