用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS 寶校
go

[小學] IS 寶校  

LS 有寶校,IS 有冇?

請問係咩意思?

I think it means undesirable schools? But there is no allocation system for IS so presumably you would only apply to those that you find acceptable ...?

回覆樓主:

見到有post 話有D IS 一定唔揀……所以想知道係邊D

IS既寶校好個人
有人當係寶 有人當係草
因為無咩DSE成績 入本地大學率個啲咁易比較既數字 就無咁易被大家一致認為係名校 / 寶校

舉幾個例子
有啲人唔鐘意FIS中文少 但有啲人就覺得佢勁在教到連法國仔啲普通話都咁勁
有啲人唔鐘意ESF 大班同”聽聞”懶散 但又個個爭住入 俾50萬INR都一早賣哂

只有適唔適合 無一間完美

lovelysnake 發表於 20-10-25 00:02
咩叫做有D IS一定唔揀? 哈哈...我真係無聽過人咁講(可能只係我身邊無朋友咁樣講過,唔排除有人咁諗)每間學校「各有千秋」,係我心目中係唔會咁樣形容及比較,因為學校係講小朋友適唔適合,家長認唔認同。

lovelysnake 發表於 20-10-25 00:02
IS 唔同 LS,因為LS係同一個制度下,可以直接比較。 IS各有特色,視乎家長個人喜愛。 就算好多無咁出名嘅IS,都好多捧場客,小朋友都讀得開心。 有D 英國老牌學校來香港開分校,都未必一定好。

百貨百客。提出呢個理念嘅家長,其實都離不開 LS嗰種競爭比較心態。

講真,香港人咁識計數,邊個會俾咁多錢去讀寶校   

請問寶校係咩意思呢?無聽過依個學校稱呼。
如果係指唔好、冇人想揀同比個仔囡去讀15年嘅學校,我諗常理上講唔通,因為至少冇人會選擇比一百幾十萬買依個入學機會,又或者一年比10幾至30幾萬送個仔去果度。
國際學校某程度上行市場機制,精明香港消費者會自己走位。

各有特色,很難比較。睇自己鐘意邊款,小朋友適合邊種制度

國際學校啲老師流失率好高
今年既好老師教呢間,下年後可能去第二間
唔似香港學校入去做都留低五年十年二十年

學生入到課室上堂,個老師係最重要
遇著個無責任感求其既老師,俾你讀爭崩頭既國際學校都係浪費錢浪費時間~
所以揀國際我認為最重要係睇你將來諗住邊度升學,讀返嗰度或者銜接到既課程,然後就睇你中文要繁體簡體,課外活動有無你想要既嘢,同埋地點
當然大前提係學費啦~

回覆樓主:

只可以講每個人心中嘅寶校都唔同, 正如一間個個嚮往爭住入嘅對我嚟講係寶校, 一間好多人話唔鍾意唔想入嘅, 但又有啲人覺得唔錯

回覆樓主:

首先要搞清楚「寶校」嘅定義,我諗人人唔同
我本人角度,只有政府學校才會出現寶校,因為佢哋冇得揀學生,又唔會收貴學費,所以一班背景比較差嘅學生會被派去入讀,老師再好都救唔番呢班學生,因為佢哋多數屋企有問題,學術底打得唔好,冇心機讀書。
國際學校就係市場主導,畀得起錢送入去嘅父母資源一定好啲,相信再差都唔會好似政府Band 5學校咁大鑊。

lovelysnake 發表於 20-10-24 21:39

寶校 定義是 長期有位(如你有錢,就算學術操行好差,都會收) ??

lovelysnake 發表於 20-10-24 21:39

唔好將LS個套文化搬來IS吧!
LS口中的寶校,是派到人人都即刻要扣門走的津校,主要原因是local 家長介意學生的profile(新移民,南亞多),家庭背景,及升band 1率低,stigmatised左D學校。
但IS 是market driven, 如果係「寶校」怎會有人比錢去讀。至於「冇咁受歡迎」的可能是校舍/學費/地點等問題,但總有它的價值和服務到的學生,否則自然會受淘汰。

use "寶校" to describe a school is not appropriate, irrespective of whether it is LS or IS.  We,as parents, should respect all students.  Not everyone has the resouces to choose his/her own school.

回覆 lovelysnake 的帖子

點會呀....無咁受歡迎我相信有,但IS比既學費係cover咗好的師資、英文語境同讀書環境,我諗正常唔揀又貴校社又差果啲,或者太多中文同中國人囉,但都唔代表人哋啲學生差,同熱門果啲未有位都要讀住先,除非唔介意在LS繼續磨。。。

"寶"馬山上的學"校" ? 有的, 好幾間.

964000 發表於 20-10-25 11:38

唔好將LS個套文化搬來IS吧!

絕對是!根本IS是給不滿意本地教育的家長比錢去選擇的另外教育,LS之所以有所謂寶校是家長沒有選擇下入到他們不想入讀的學校,我想不會有人每月給超過一萬去讀不想入的學校吧!所以IS只會有較受歡迎或較少人選擇的學校!

lovebb2 發表於 20-10-25 11:09
寶校 定義是 長期有位(如你有錢,就算學術操行好差,都會收) ??

你口中「長期有位」的學校,我都識朋友兒女讀緊仲好happy, 揀得總有其原因,例如local初初轉去。
成績差有好多原因,可能傳統學制不適合,可能情緒問題,就算資優也有成績差的,這些學生也值得一個機會找回自信,如果轉了可以重生,不代表local深IS淺,只代表傳統學制對某班學生弊多於利吧。
至於所謂操行差,我記得正生書院校長講過,未見過一個學生是真正壞的,大部分都是學習比唔到滿足感,家庭關係差和壓力之下而作出反叛行為,學校更需要在佢地真正「變壞」之前幫一把,而不是直接「放棄」或「踩多腳」。
所以大家不應該歧視這些學校,大家只是選擇match 番自己小朋友的學校,政府唔理,家長唯有自己比錢解決。