用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 中四選科困難症
go

中四選科困難症 [複製鏈接]

阿仔現中三,學校啲勁既師兄揀phy, chem, M2, Econ. 阿仔有兩條問題我o嘴吾識答
1. 點解吾揀phy, chem, bio 加埋 M2, 而走去揀科 Econ? 有乜好處?
2. 就算讀一科商,點解揀 Econ 吾讀Basf?

請賜教。
   23    0    0    0

回覆 Ving 的帖子

一般人以為Econ比Bio少d野背, 較易讀。其實從考試局數據https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibr ... ess_Release_Chi.pdf攞5或以上Bio>Econ>BASF。說明了那個科目較多人(我認為較易)拿到高分。
另一個誤區是以為Science+Econ/BASF大學選科較有利, 但其實Chem/Bio/Phy/M2才是最少限制。如你阿仔數學好更應該選Chem/Bio/Phy/M2作為4x。

Ving 發表於 20-10-24 01:34
阿仔現中三,學校啲勁既師兄揀phy, chem, M2, Econ. 阿仔有兩條問題我o嘴吾識答
1. 點解吾揀phy, chem, bio ...

而家嘅中學一般鼓勵文中有理、理中有文,可以跟自己興趣同能力自由選擇,所以現今已經唔一定要選纯理科,而選纯理嘅學生其實亦唔算太多。Bio 係非常多嘢背嘅一科,冇興趣好易中伏,如果你仔仔將來大學唔打算選醫護,基本上可以唔揀 Bio.

BAFS 之前嘅 syllabus超多嘢好難讀,就算而家修改咗少少,但相比 Econ 都係煩,數理強嘅同學一般腦肋轉得快好怕煩,修 Econ 通常冇乜難度,所以唔少尖子都會揀 Econ 而唔會㨂 BAFS咁花時間。

我仔都係選 Phy + Chem + Econ + M2 ,基本上大學九成以上嘅學系都可以揀,如果係數理強嘅學生,呢個组合亦唔駛花太多時間嚟温習,因此比較受歡迎。所以成績好數理強嘅學生又唔打算揀醫護嘅,一般都會喜歡揀呢個组合。
而家入大學係玩鬥高分,除非你目標係神科,否則個人覺得不用纯理,可選有興趣同能力強嘅科,不用太花時間嘅學科,時間效益就最好。

我女都係數理強,揀 phy chem econ M2。
因為 bio 讀唔到入腦,一考完立即忘記; BAFs account 成日做 trial balance 記搞錯邊個位要劃 double underline 扣分而佢又覺得死記無聊。

聽講 M2 大學只計半科,是否真實?

想問Econ讀micro 定 macro 定 both?

另Basf有 Mc考嗎? Basf是否多野寫定多數計?

謝。

回覆 Ving 的帖子

M2是否當半科视乎個别學糸。如Medic, HKU best 6, CU 7科都不會計M1/M2, 但考得好會加分。如JS6729精算學, 不只計一科, 仲要有M1/M2有4以上作為min. requirement。總之很多Science, Engineering不計一科也會加分戓加權。

回覆 P1001S 的帖子

吾好意思,吾太明如medi 當M2半科計,假設考5星星,即六科外再加分?

回覆 Ving 的帖子

HKU Medic: M1/M2 加分是, (Core + (M1/M2 *0.5))/1.5。Eg. Core Math 5, M1/M2 5**, 即是(5+(7x0.5)) /1.5 = 5.67分 for Math。個人覺得HKU非常揾笨, 相信只有極少例子同學Core Math會差過M1/M2。
CU Medic: 是將你7科當中考得最差果科和M1/M2加埋除2, 當然也是要M1/M2成績好過最差果科。E.g. LS 5, M1/M2 5**, 即是(5+7)/2。咁CU就會計你LS 6 (=5*)。

個個學糸都唔同, 建議數學好中學又比你讀就先讀, 就算中學只幫你報考M1/M2但要你自修也ok, 到S6, 有初步目標才去慢慢了解。

讀M1, M2咪好似冇乜着數,又吾易讀,又只系加分性質。如果用番之前例子,數core同m2都五星星,科M2就冇用了?

Ving 發表於 20-10-24 12:32
讀M1, M2咪好似冇乜着數,又吾易讀,又只系加分性質。如果用番之前例子,數core同m2都五星星,科M2就冇用了 ...

你又啱唔曬,medic就係咁。但其他理科,工程科,甚至一些social science加分加權可以好多。另外,我自問數學唔得,但有天份那些人,M1/M2不難。

醒目開學勳章 王國長老

P1001S 發表於 20-10-24 12:43
你又啱唔曬,medic就係咁。但其他理科,工程科,甚至一些social science加分加權可以好多。另外,我自問數 ...

唔少科已當M1/2係獨立一科,以呢科城大engine為例,分數仲乘2

醒目開學勳章 王國長老

都要睇返易摘星程度,同學校教成點
以我仔學校黎講,phy Chem bio之中, bio 5以上%最低,唔夠30%,但econ 5以上係44%。所以年年econ開幾班(搵補習亦容易)
又,睇佢將來想做咩,例如讀speech and hearing係一定要有bio,讀醫反而唔一定要bio ,呢d亦要考慮的

Ving 發表於 20-10-24 10:16
聽講 M2 大學只計半科,是否真實?

想問Econ讀micro 定 macro 定 both?

M2已經越來越多院校會計一科甚至有加權,選修有著數,當然唔係人人啱讀,但如果有能力嘅最好選修。若你仔大學有機會讀工程,冇修M2日後都要讀返仲辛苦,所以M2唔會冇用囉!

Econ 我谂一啲啲學校啦,我仔學校係 both.

洋蔥頭媽咪 發表於 20-10-24 18:19
M2已經越來越多院校會計一科甚至有加權,選修有著數,當然唔係人人啱讀,但如果有能力嘅最好選修。若你仔 ...

如果將來大學想讀經濟讀得好,M1/M2都要考慮選修,因為數底要有番咁上下水準。

兒子當年劍橋面試,有一半時間係考數學,而非經濟。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 20-10-25 11:48
如果將來大學想讀經濟讀得好,M1/M2都要考慮選修,因為數底要有番咁上下水準。

兒子當年劍橋面試,有一半 ...

聽聞高中 Econ 只係基本嘅部份,大學若真的會讀經濟中學就算冇修 Econ 都影響不大,數學反而係最重要,所以有能力嘅最好修M1/M2,而高中學生修 Econ 我覺得只是作為取分科目吧

回覆樓主:

如考慮會到英國讀大學的Science 或 Engineering, 修M2 是有必要

M1或M2實際上那科較易拿高分和大學選科上較有利?是否M1會較易拿取高分?

Ving 發表於 20-10-27 08:09
M1或M2實際上那科較易拿高分和大學選科上較有利?是否M1會較易拿取高分?

M1 比較易高分,但 cut off 亦相對高,一般要 60+分先有 4;
M2 50+分就有 4.
部份外國大學唔承認 M1 為 further maths

Ving 發表於 20-10-27 08:09

純粹個人睇法,M1和M2各有各"客源",喜愛M2的學生好多時不會喜歡M1,會嚴M1無乜刺激性感覺悶,所以要佢哋考M1成績未必比考M2好,相反,要M1料子的去改讀M2考M2也會發現他們缺乏靈活的速度的思考。故,個人認為,選擇""合適""的數延會是事半功倍,才是拿高分的重點。

回覆 Ving 的帖子

大學選科應一様, 還沒見過M1/M2計分, 加分, 加權不一樣。
至於M1/M2那科較易拿高分 (意思是DSE 5或以上), 考試局统計是M2高過M1,2020 DSE 5+ M1 = 26.9%, M2 = 36.5%。但我聽過一位老師講過, 很多學校只開M2和大部份成績好的同學都會選擇M2, 返而M1競爭較少, 同一位老師也講過一個實例講有一位同學數底不俗, 但學校不夠人開班, 數學老師就課餘教這位同學M1结果這位同學考到5*。

而我的觀點是選擇M2, 純是從5+以上比率考慮, 因為5*, 5**是5+以上一個比率出來, 如5**就是5+的頭10%, 所以越多人5+就越多人5*和5**。課程上DSE M2確是比M1深, 但只要學生不是完全無興趣就行。對科目有興趣, 深也沒有關係, 對每一個同學也是深。數底好就算自修都應該試。
‹ 上一主題|下一主題