用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校放寬本地生收生上限
go

[其他] 國際學校放寬本地生收生上限

不知道包括哪幾間?

https://hk.mobi.yahoo.com/news/促審視放寬國際學校收生比例-教聯會憂衝擊本地學校-070700613.html

“鑑於新冠肺炎疫情持續,教育局宣布暫時放寬數間國際學校在未來一兩年錄取非本地生比例的要求。教聯會反對有關安排,認為此舉既違反教育局一貫對國際學校政策,更會衝擊本地主流學校,不排除有更多本地學生入讀國際學校,加劇本地學校的收生問題。教聯會促請當局重新檢視有關安排,以免進一步衝擊本地學校收生的穩定性。”

文英妮妮 發表於 20-10-23 14:38
不知道包括哪幾間?

https://hk.mobi.yahoo.com/news/促審視放寬國際學校收生比例-教聯會憂衝擊本地學校-0 ...

估計錯誤,香港跟本就沒有那麼大的expats需求,連靠大陸護照當foreign passport頂住呢招都冇埋,政府始終都要放寬,唔通逼學校執咗佢,有D新細校其實危危地。但D新校好多都收得仲貴過人地well established的,又巨額debentures, 想點

964000 發表於 20-10-23 16:53
估計錯誤,香港跟本就沒有那麼大的expats需求,連靠大陸護照當foreign passport頂住呢招都冇埋,政府始終 ...

除了expat少咗,中產又走一批,IS和直私都受影響

文英妮妮 發表於 20-10-23 14:38
不知道包括哪幾間?

https://hk.mobi.yahoo.com/news/促審視放寬國際學校收生比例-教聯會憂衝擊本地學校-0 ...
其實,放寬比例唔會衝突 LS,因為唔係個個父母都想子女讀 IS,亦唔係個個家庭負擔得起。

事實上,近幾年,太多新 IS,根本係規劃得唔好,單係近3-4年間,我數得出都有起碼7間新IS 或新校,而部份呢d IS 收費貴又以國內人為主。

Osiana 發表於 20-10-25 02:28
其實,放寬比例唔會衝突 LS,因為唔係個個父母都想子女讀 IS,亦唔係個個家庭負擔得起。
點樣可以知道一個IS 係國內人為主? (自己放學去學校門口觀察?)

boojiji 發表於 20-10-28 18:35
點樣可以知道一個IS 係國內人為主? (自己放學去學校門口觀察?)
係,或者睇下學校d 相,睇下多唔多西人樣嘅學生。

h0146406 發表於 20-11-1 21:21
係,或者睇下學校d 相,睇下多唔多西人樣嘅學生。

咁都唔能夠代表唔係西人樣就係內地人嘅
好似我女之前讀果間,西人樣係少,但內地人更少,多數係拎外國passport既小朋友
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

boojiji 發表於 20-10-28 18:35
直接問學校啦,問下收生比例。
繁體中文教中文嘅 IS 少大陸人, ESF 都唔算好多。 其他你可以問下朋友。

Osiana 發表於 20-11-6 06:28
直接問學校啦,問下收生比例。
繁體中文教中文嘅 IS 少大陸人, ESF 都唔算好多。 其他你可以問下朋友。
...

與繁簡體不大關係,教繁體中文的如CIS, ISF,KCIS 同耀中都不會少大陸人, 反而少中文及太西化的會冇咁受大陸人歡迎,尤其雙方不懂英語的家長不會算這些。
不過自從去年,大陸來香港讀IS的人數都少了,佢地本來是新校客源,因為可count foreign passport, 不知將來會不會反彈。