用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Dse/Gcse
go

[英國] Dse/Gcse [複製鏈接]

DEL DEL DEL
   17    0    0    0

回覆樓主:

巳經讀中四,沒可能讀yr 10吧。
如是細仔不如讀完中五去英國 yr12, 用中四,中五成績入

PU1926 發表於 20-10-23 13:56
小兒中四(11月細仔),band 1生,他屬默默努力形,背誦好(但都鐘意玩)由中一成績差,到現在成績越來越有 ...
我比較贊同你丈夫既諗法,考完DSE先去英國讀書。萬一DSE考得唔好,去讀 foundation year,總好過兜兜轉轉,花時間係無謂既地方。

回覆 王家爸爸 的帖子

其實FOUNDATION 容唔容易升返YEAR 1? 女兒現都讀緊FOUNDATION YEAR, 都有點擔心. 我見英國上year 1 requirement 比澳洲較低, 所以揀O左英國.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝你的睇法

回覆 manman333 的帖子

若year10唔出,就唔會諗住了,疊埋心中考Dse因a level我無信心他讀到

Jennie 發表於 20-10-23 17:11
回覆 王家爸爸 的帖子

其實FOUNDATION 容唔容易升返YEAR 1? 女兒現都讀緊FOUNDATION YEAR, 都有點擔心. 我 ...

.……

PU1926 發表於 20-10-23 17:50
回覆 manman333 的帖子

若year10唔出,就唔會諗住了,疊埋心中考Dse因a level我無信心他讀到

A level 只要考3 或4 科,DSE 要4core 2-3選科,一定要中英數通,講難度應該是dse 吧?而且你更說孩子中英普通其他科好添。
A level 沒有指定選科。

回覆 PU1926 的帖子

其實我唔明學校學士課程入學率高同自己小朋友入唔入到好大學好科有咩關係,讀書考試始終係小朋友自己,學校無包生仔㗎喎?

呢個亦係我成日勸啲家長揀英國學校唔好睇排名嘅原因。除非你搵到一間學校話入學率100%或者你小朋友本身科科100分,否則咩學校(香港好,英國好,排名高好,排名低又好)都有機會入大學,都有機會入唔到大學。我睇唔到留低會好過離開嘅原因。

反而你小朋友已經中四,年齡上應該入唔返Y10。而家鋪定路去英國讀Y12啦。

我都覺得考完DSE 去好d. 讀緊中四,唔會讀year 10, 只會考慮a level. 但只有兩年時間就考一個影響考大學嘅公開試太搏。

謝謝你們的意見

可以在港考igsce

PU1926 發表於 20-10-23 13:56
小兒中四(11月細仔),band 1生,他屬默默努力形,背誦好(但都鐘意玩)由中一成績差,到現在成績越來越有 ...

讀完中四一定唔會過去讀yr10, 咁係浪費時間, 要考慮嘅就一定係過去讀yr12, 考A level.
其實呢個係好大部分人嘅做法, 你可以叫佢睇一睇GCSE嘅past paper, 睇下佢有冇信心識做, 如果佢覺得唔難, 咁佢出年過去直接讀A level應該唔大問題, 仲可以揀佢最有信心嘅科目 ,事實上一般學生都係用兩年時間預備A level。

Jennie 發表於 20-10-23 17:11
回覆 王家爸爸 的帖子

其實FOUNDATION 容唔容易升返YEAR 1? 女兒現都讀緊FOUNDATION YEAR, 都有點擔心. 我 ...
英國基本上符合 foundation year 既升班要求就有得讀,不過讀到邊個課程就睇成績。

beastiebistro 發表於 20-10-23 18:20
回覆 PU1926 的帖子

其實我唔明學校學士課程入學率高同自己小朋友入唔入到好大學好科有咩關係,讀書考試始 ...

如果你小朋友係9月份後出世,有機會讀yr10

回覆樓主:

我會覺得與其考DSE,不如完成中四或中五去英國讀year 12考A level,我見樓主講小朋友副科強,我相信係science 底的學生,如果考A level可以skip中英文通識等語文科目,專注math and science 科目,效果應該好過喺香港考DSE!
如果DSE中英文通識考得麻麻,即一半科目已經令你失分,報大學的總成績已經大打折扣。而Alevel只考三四科,例如Math,physics,Chem,Bio,全部係你仔仔的強項,你話邊樣着數?
你寧願DSE 3335*5*5*
或ALevel A*A*A*,就算AAA,都好過DSE的成績333555
邊個分數入大學好啲,等其他過來人來答你!

回覆 kct18 的帖子

我非常同意呢個分析。Core subjects唔強梗係揀A levels啦,到時分分鐘仲可以用Non Jupas報返轉頭都仲有著數。
不過記住直接去讀Y12無考GCSE英文,就可能要補返個 IELTS先報到部分英國大學。

kct18 發表於 20-10-24 00:56
我會覺得與其考DSE,不如完成中四或中五去英國讀year 12考A level,我見樓主講小朋友副科強,我相信係scienc ...

讚同,如小朋友係讀數、physics、 chem、bio 或 econ,讀完中五去應該絶對無問題!樓主孩子讀什麼electives?

我會覺得與其考DSE,不如完成中四或中五去英國讀year 12考A level,我見樓主講小朋友副科強,我相信係scienc ...
想請教,小女非常心儀University of Bath 而我對University of Warwick 有認識啲。我見呢兩間大學 DSE 收生要求只係3科選修科要5或以上,又或者2科選修科+1 科主科英文/數學要5或以上,無寫要睇5、6科DSE 成績,我以為唔睇咋。因為我仲叫阿女中六考DSE 時放棄考中文及通識呢兩科,集中精神及時間考ECON 、GEOG、CORE MATHS 呢3科目標係5,英文係中五時考IELTS, 我仲以為咁嘅策略可行添?

University of Bath
https://www.bath.ac.uk/courses/undergraduate-2021/business-and-management/& https://www.bath.ac.uk/campaigns/improve-your-employability-with-a-school-of-management-professional-placement/
-Hong Kong Diploma of Secondary Education: 5, 5, 5 in three elective subjects or 5, 5 in two elective subjects plus 5 in core English or Mathematics.

-We are unable to accept Core English taken in 2021 as part of the HKDSE to meet our English language requirements. If you are sitting your HKDSE exams this year you will also need to achieve a suitable score in a separate English Language test (such as IELTS).

University of Warwick
https://warwick.ac.uk/study/undergraduate/wbs/ & https://warwick.ac.uk/study/international/countryinformation/
- Students taking three elective in the HKDSEs: Level 5 in three electives with no less than 3 in any other subject except Chinese.

- Students taking two electives in the HKDSE: Level 5 in both electives plus Level 5 in two cores (excluding Chinese), and no less than 3 in any other subject except Chinese.

- For courses requiring Maths A level (all applicants with HKDSE qualification): Level 5 in 3 subjects (or 5* 5 5 depending on normal A level requirements) which must include Maths Extended Component (M1 or M2), and two further elective subjects; and no less than 3 in any other subject except Chinese.

完全同意,我孩子就是如此。中文科太弱,決定去英升學,專心攻讀數理科。所有數理科,讀得很好。
‹ 上一主題|下一主題