用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Dse/Gcse
樓主: PU1926
go

[英國] Dse/Gcse

小時了了 發表於 20-10-24 09:20
想請教,小女非常心儀University of Bath 而我對University of Warwick 有認識啲。我見呢兩間大學 DSE 收生 ...

英國大學對DSE的收生要求,我了解不多,不敢班門弄斧,我只以ALevel大學要求去分析,所以都係要留番另一些以DSE入英國大學的過來人比意見你!
不過如果考DSE,你的中文肥了,或只得3分,應該令你都好難揀倒香港好的大學

回覆 小時了了 的帖子

你應該無理解錯。我諗Kct18意思係:

A level三條A報英國嘅大學
vs
DSE 333555報香港嘅大學

英國嘅大學(當然只以我所知)出offer都只會要3科DSE,3科electives或者2科electives加core maths,再搭ielts。

回覆樓主

我上年這個時候也是遇上同樣煩惱,中四、細女,糾結於讀完中四走定中五走,煩少一樣就係唔考慮考DSE

1) 完成中四,入讀Y12
2) 完成中五,入讀Y12
3) 完成中四,讀一年制GCSE, 不過一年制GCSE一般只考6科+中文,比傳統考GCSE 考11-12科不同

我覺得如果成績優異的,可選擇1),不急於離開想再打好個底,可選2),而我女的選擇是3),考慮是比一年時間佢適應環境,另外叫做有考埋GCSE, 好似一步一步來比較完整的學歴。

我女不是全能型學生,不同科目的成績走極端,英文能力較好,所以對一年GCSE這個比較緊迫的課程都能適應,中四時沒有修讀的Chem 同Physics都pick up到。暫時看來,我這選擇頗適合女女。

PU1926 發表於 20-10-23 13:56
小兒中四(11月細仔),band 1生,他屬默默努力形,背誦好(但都鐘意玩)由中一成績差,到現在成績越來越有 …

你不妨參考吓以下2個帖係香港考 IGCSE/IAL/GCEAL

係香港考 IGCSE 方法討論帖 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3817578&fromuid=1539350

係香港考 IAL / GCEAL 方法討論帖 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3750842&fromuid=1539350 ---- 其中一個優點係一年可以考3次,第一次10月考得唔好可以過幾個月1月再考,如果1月再考得唔好,最後5月仲可以再考。

係英國英格蘭地區考 GCE AL,一年只有考一次。

我絕對認同妳係英國讀 BOARDING SCHOOL 對仔女見識眼界大好多。無論你最後決定孩子留係香港讀 DSE 或 去英國讀 GCEAL,祝願你孩子前程似錦。

P.S. 我親友原本放棄入香港8間資助大學希望,因為他DSE課程中文非常差DSE 中文應該會唔合格,而佢選修科 M 1、ECON、PHY,最後,他係今年年頭報補習社自修IAL,今個月IAL佢考ECON、PHY、MATHS。如果10月考得唔好,佢亦計劃咗明年1月再考過。佢打算用IAL成績明年去英國讀大學。

小時了了 發表於 20-10-24 09:20
想請教,小女非常心儀University of Bath 而我對University of Warwick 有認識啲。我見呢兩間大學 DSE 收生 ...

驟眼睇你的策略亦可以,不過你女兒真係可以完全放棄中文和通識嗎?是否完全唔讀?我相信她見周圍DSE的同學都好努力咁去拼中文和通識,好難叫佢睇都唔睇,次次測驗和考試肥佬,我諗學校都唔會放過你女兒,因為如果她攞個2 or below會整衰學校的DSE中文合格分數

kct18 發表於 20-10-24 10:37
驟眼睇你的策略亦可以,不過你女兒真係可以完全放棄中文和通識嗎?是否完全唔讀?我相信她見周圍DSE的同學 ...

學校要應付校內試及升班要求,中文及通識佢中四、中五都會讀及要考試要合格才能升班的。
小女依家中四,我暫時想法及策略係呢兩科叫佢唔好放咁多時間去讀,呢兩科唔補習,其他科就要補習及操卷

ps小女中文唔差的,佢原本想DSE 目標考5,我認真同佢講佢中文考5 ** 都無用,妳心儀間大學唔計呢科,唔好花咁多時間心機係呢科

小時了了 發表於 20-10-24 10:11
你不妨參考吓以下2個帖係香港考 IGCSE/IAL/GCEAL

係香港考 IGCSE 方法討論帖 https://www.edu-kingdom. ...

我想提多一點,有agent和學校提過我,大學係可以睇倒你考IGCSE的每一次成績,所以特別提我唔好諗住考得唔好,可以收埋唔報

小時了了    發表於 20-10-24 10:48

小時了了 發表於 20-10-24 10:47
學校要應付校內試及升班要求,中文及通識佢中四、中五都會讀及要考試要合格才能升班的。
小女依家中四,我 ...

所以都係要取捨!
DSE點都要顧慮多幾科!
依個都係我安排小朋友去英國讀Sixth form的原因!
反之我都有擔心,如果year 9就已經到英國留學,如果GCSE 考得麻麻,是否值得比多三年學費?

回覆樓主:

當年俾大囡去英國原因之一,就係中文太差!試過肥佬!

kct18 發表於 20-10-24 10:48
我想提多一點,有agent和學校提過我,大學係可以睇倒你考IGCSE的每一次成績,所以特別提我唔好諗住考得唔 ...

你講得啱 ,我當年都曾經打算叫孩子在港自修A level, 分兩三年考,再考埋DSE。 後來同agent 傾, 佢都有講過英國top university 係比較下係會睇低combine cert同重考科成績嘅, 所以佢當時話一係唔考,一係就全部一次過考, 咁樣先至有競爭力。
另外,top U亦會睇GCSE成績, 所以如果你target 英國top u, 最好都係有埋GCSE成績

longlokma 發表於 20-10-24 11:08
你講得啱 ,我當年都曾經打算叫孩子在港自修A level, 分兩三年考,再考埋DSE。 後來同agent 傾, 佢都有講 ...

我聽的不只係agent講,而且係學校admission 講,因為依個係我standard question 比每一間我有份參觀的學校,不過今年5月無得考IGCSE,想考都唔得,但今年又已經過過咗去英國,又唔想佢今年考,唯有希望大學下年收生有額外考慮喇

kct18 發表於 20-10-24 11:19

我地都係聽完agent講,本來只信一半,覺得佢梗係咁sell,後來去聽不同學校簡介會,都有咁講,所以我信係真嘅,咁又好合理, 冇理由學生一次過考的成績同分開幾年考嘅combine成绩接受程度一樣。
至於GCSE, 英國學校嘅建議係 如果有信心考好成績就當然有考着數, 但係如果唔夠信心就唔好考, 出嚟成績唔靚比冇考過印象更差。

longlokma 發表於 20-10-24 11:30
我地都係聽完agent講,本來只信一半,覺得佢梗係咁sell,後來去聽不同學校簡介會,都有咁講,所以我信係真 ...

考IGCSE 會有一個 Unique Candidate Identifier Number, 呢組Number 個會响A level 成績單內見到, 即係佢地會有妳考IGCSE 的成績.
其實係一家四口子

一家三口 發表於 20-10-24 12:22
考IGCSE 會有一個 Unique Candidate Identifier Number, 呢組Number 個會响A level 成績單內見到, 即係佢 ...

我知真係有唔少香港學生分幾年自修去考A level再報英國大學, 據你所知英國大學對combine cert係咪真係會有保留呢?
我所知就係最top嗰啲會, in general情況係點呢?

longlokma 發表於 20-10-24 12:32
我知真係有唔少香港學生分幾年自修去考A level再報英國大學, 據你所知英國大學對combine cert係咪真係會有 ...
以我所知. 早年改制後, 現在英國 A LEVEL 已經係1TAKE過, 唔可以分幾次考. 如果香港可以combine cert, 又真係唔錯喎. (有錯請更正)

其實係一家四口子

一家三口 發表於 20-10-24 12:40
以我所知. 早年改制後, 現在英國 A LEVEL 已經係1TAKE過, 唔可以分幾次考. 如果香港可以combine cert, 又真 ...

早幾年我孩子香港中學有好多師兄係咁做,同時考DSE, 話可以根據兩個試的最後成績去報大學,我們本來打算照做,不過後來改變主意直接到英國留學,所以呢個疑團一直未解

以我所知,英國大學係唔喜歡combined certs嘅。其中一樣大學審視嘅係學生點樣handle一次過考咁多科(分配時間資源),所以對佢哋來講分拆係偷雞嘅做法,要減分。所以就算學生某啲科超前好多,英國學校都唔建議(甚至唔俾)部分提前早考。英國大學唔喜歡英國報考生combined cert,斷估唔會特別優待香港學生啩。
唯一例外係中文GCSE/A level。因為考咗對報英國大學其實冇乜實質幫助,所以啲學校都冇乜所謂。

當然只係我嘅understanding。

一家三口 發表於 20-10-24 12:40
以我所知. 早年改制後, 現在英國 A LEVEL 已經係1TAKE過, 唔可以分幾次考. 如果香港可以combine cert, 又真 ...

我理解同你一樣,前2年 A Level 開始改制後,基本上就係Yr 13 4-5月 1 take 過考試。
而喺香港考 IAL就冇改制,同以前 A Level一樣,同一科2年課程可以分開幾個 modules,讀完1個 考1個,有D 喺Yr 12考,有D 喺Yr 13考,冇咁大壓力。

如果直接去英國讀A Level,唔會讀 Maths,本身冇GCSE / DSE成績的:
要留意英及數合格,係考大學大部份學科的「基本」要求,英文可以用 IELTS, 但應該係要考番GCSE Maths。

我前幾年睇報紙講,英國教育局覺得自己的學生程度低,無競爭力,所以先將GCSE 同 A level改革。既然宜家所有英國考生都係一 take 過考 A level, 分兩年考的成績要打折都好合理。