用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求英國寄宿學校推介
go

[英國] 求英國寄宿學校推介 [複製鏈接]

宜家女女中三  宜家除咗中文好 其它都唔係特別好 中等成績 找咗間agent叫大地 1.Warminster School 2.Rossall School 3.Oswestry School 4.Dover College 5.Shebbear College 6.Sidcot School  佢幫我搵咗呢幾間 我想問呢幾間中學好唔好 邊間好啲 如果唔好有冇其他寄宿中學推介 最好唔好太大壓力嘅
   11    0    0    0

回覆 Chanhokii 的帖子

不如你講講你想要啲咩,有咩篩選條件先,如果唔係好難俾到啲有意義嘅意見俾你。傳統寄宿體驗?齋校?男女校?音樂?運動(咩運動)?學術?

家長真係要起碼自己list out一啲篩選條件,排一排重要程度,先開始諗點揀。

beastiebistro 發表於 20-10-22 22:23

不如你講講你想要啲咩,有咩篩選條件先,如果唔係好難俾到啲有意義嘅意見俾你。傳 ...

唔知係咪好少學校有心理讀呢? 女女話對心理有興趣 男女校 就最好有室內游泳池啦 同埋希望個學校大啲

坦白講,如果想要個比較傳統嘅寄宿體驗,我6間都唔會揀。要傳統寄宿,宿生比例我個人覺得非常重要。睇返資料,6間嘅寄宿比例都偏低或極低,一定唔會俾到好全面嘅寄宿體驗。
- Warminster(連小學500學生得150宿生仲包weekly)
- Rossall(連小學640學生得240宿生仲包weekly)
- Oswestry(連小學460學生得100宿生仲包weekly)
- Dover(連小學290學生得82宿生仲包weekly)
- Shebbear(連小學300學生得54宿生仲包weekly)
- Sidcot(連小學600學生得140宿生仲包weekly)

少過500都算偏細嘅學校,細校壞處係設備同配套少啲,可能活動、運動、學科選擇會少啲。亦未必可以湊夠人做唔同嘅活動。好處係pastoral care通常比較好少少,因為少人所以容易照顧所有人。

唔少學校都會有室內游泳池,不過除非係諗住練水,我諗唔會有好大分別。

至於心理科,真係唔係間間都offer。不過你而家揀寄宿中學唔係大學,就算其中一科有得揀心理,都重要揀其他科。反而GCSE或者A level無修都可以大學讀心理,我諗你可能要諗諗你嘅篩選條件先。

當然全部係我個人意見。

beastiebistro 發表於 20-10-22 22:52

坦白講,如果想要個比較傳統嘅寄宿體驗,我6間都唔會揀。要傳統寄宿,宿生比例我個 ...

如果係咁我覺得都係唔揀呢幾間 我諗我要想比女女有傳統嘅寄宿體驗  請問有冇學校推介

因我唔知你女兒嘅程度,所以只可以俾啲名你,你可以上下佢哋啲網頁睇下啱唔啱。其實如果你爬吓文,都會見到呢啲名。

Selective啲嘅可以諗下Rugby School, Oundle School, Charterhouse等等。輕輕無咁selective嘅有Uppingham, Repton, Marlborough, King's School Canterbury等等。仲有Shrewsbury, Stowe, Clifton等等。

好學校真係有好多,家長要認真做下功課,唔好諗住懶靠agent。

beastiebistro 發表於 20-10-22 23:07

因我唔知你女兒嘅程度,所以只可以俾啲名你,你可以上下佢哋啲網頁睇下啱唔啱。其 ...

好啊唔該你

beastiebistro 發表於 20-10-22 23:07

因我唔知你女兒嘅程度,所以只可以俾啲名你,你可以上下佢哋啲網頁睇下啱唔啱。其 ...
路過,謝謝你的資訊,我也煩緊轉校,偷偷師先!

回覆 okmk 的帖子

唔好客氣,大家討論吓。PM又得。

你好呀 beastiebistro (emoji)
Oundle 同Rugby year 9 entry 都要考science.  係咪代表學校好強/重視/要求強理科?
我囡考science test一定fail, 一直在學校都係open book test ..(冇exam)..咁,係咪冇得諗呢兩間?

回覆 Yeahp 的帖子

Oundle我唔敢肯定,Rugby就一定唔係側重STEM科目(文理都平衡),不過係selective嘅。

我建議你親自寫email去同學校講清楚你小朋友個situation(Oundle都唔好靠agent),我嘅understanding係學校知道唔同地方嘅curriculum都唔同,係願意調整國際生嘅考試要求嘅。至於點調整法(夠竟係exempt或者調低門檻或者其他)就個別學校自己有安排。

舉例有啲case學校要求但香港無乜人學Latin或者French去到英國程度,同學校講,好多都會俾exemption。

Chanhokii 發表於 20-10-22 22:07
宜家女女中三  宜家除咗中文好 其它都唔係特別好 中等成績 找咗間agent叫大地 1.Warminster School 2.Rossa ...
如果英文只係一般般,又想學好英文既話,我會建議你揀間最少香港人去既學校讀。小朋友係無選擇既情況下,自然會學得好;加上本地鬼仔鬼妹多,功課壓力一定比較細。

回覆 beastiebistro 的帖子

請問King’s School Canterbury 是否好注重音樂? 另外宿生比例OK嗎?謝謝你

回覆 aaakids 的帖子

KSC係音樂強校,運動相對嚟講無咁重視。寄宿都應該有接近80%(雖然包咗啲啲weekly),絕對算相當高比例。

適合喜歡音樂,但唔係咁喜歡運動嘅小朋友。

王家爸爸 發表於 20-10-23 11:34
如果英文只係一般般,又想學好英文既話,我會建議你揀間最少香港人去既學校讀。小朋友係無選擇既情況下,自 ...
請問有邊間推介?唔該

King’s School Canterbury 音樂的確很強,但並不代表體育很弱,每年都有一定數目的學生在㰖球,曲棍球,木球等代表郡 (Kent) 或更高層次出賽。

回覆 王家爸爸 的帖子

求推介,多過500boarderd (大boarding school) 但又少D中國人,又冇乜bully 的學校,又多活動比仔仔🙏🏻🙏🏻🙏🏻

peter_pan 發表於 20-10-23 18:08

King’s School Canterbury 音樂的確很強,但並不代表體育很弱,每年都有一定數目的 ...

我睇過學校網頁,體育設施好充足,亦有好多種類選擇,相信對一般香港學生而言已經係非常足夠。

反而我想知,如果我個小朋友唔鍾意音樂,咁會唔會好唔適合呢?

回覆 muimui2 的帖子

是啊,雖然我話KSC相對無咁重視運動,我從來無話KSC體育弱或者設施、選擇唔足夠。

但事實上唔同嘅學校係有唔同嘅特性。好似Winchester、KSC呢類學校,整體嚟講運動係無咁重要,for一啲無咁「好」運動嘅小朋友,可能適合一啲(但唔代表完全唔適合好運動嘅小朋友喎)。相反,好似Harrow,Wellington呢類運動強校,全民都expected to積極參與運動,唔喜歡嘅可能唔係best fit。大家無須太defensive。

喜歡音樂嘅小朋友去音樂強校當然如魚得水,咁無話唔鍾意音樂嘅會生存唔到。但係如果真係無興趣音樂,咁其實為咩一定要揀音樂強校呢?其餘仲有大把選擇。

beastiebistro 發表於 20-10-23 20:26
回覆 muimui2 的帖子

是啊,雖然我話KSC相對無咁重視運動,我從來無話KSC體育弱或者設施、選擇唔足夠。

揀KCS 原因係男女校,成績不錯,地點比較近倫敦及有小學。因大女細仔,要有中小學嘅男女校唔多,我哋仲要揀倫敦附近,所以無乜選擇
‹ 上一主題|下一主題