用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣重災區,B1C女,自行想試葵青或沙田 band 1中 ...
go

荃灣重災區,B1C女,自行想試葵青或沙田 band 1中

荃灣重災區,B1B-C女,自行想試葵青或沙田 band 1中,咁葵青、沙田band 1中夠位嗎? 主要想避大抽獎,中英常A,數學B,英文有攞成績優異獎咁。謝謝

pippyw 發表於 20-10-21 18:52
荃灣重災區,B1B-C女,自行想試葵青或沙田 band 1中,咁葵青、沙田band 1中夠位嗎? 主要想避大抽獎,中英 ...
如唔介意女校,保祿六世,沙田聖羅撒都有機

熱媽 發表於 20-10-21 20:11
如唔介意女校,保祿六世,沙田聖羅撒都有機

聖羅撒 b1c 有啲難度

1C 自行想誇區仲要越级有難度,如果唔想跌落大抽獎,只能揀同级甚至低小小。

荃灣重災區,B1B-C女,自行想試葵青或沙田 band 1中,咁葵青、沙田band 1中夠位嗎? 主要想避大抽獎,中英 ...
今時今日想提高自行成功率,根本無可能諗住可以向上搏。
調整下自己心態先啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝各位 那麼葵青及沙田的 Band 1 中學 是否同樣是級頭的玩意 機本上 想避大抽獎 只可以搵 band 2 頭呢? 保祿似乎都唔得咁bo.

pippyw 發表於 20-10-22 08:22

謝謝各位 那麼葵青及沙田的 Band 1 中學 是否同樣是級頭的玩意 機本上 想避大抽獎  ...

葵青PP,83,沙田區郭得勝,林漢光等機會較高。
仲可以諗吓深水埗既德雅同九龍城間九真
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

pippyw 發表於 20-10-22 08:22

謝謝各位 那麼葵青及沙田的 Band 1 中學 是否同樣是級頭的玩意 機本上 想避大抽獎  ...

揀兩間1C,唔係冇機會既。

謝謝 會研究下 你的建議 那麼中西區 有那些選擇? 過海其實都ok  :)

conniecheung 發表於 20-10-22 08:30
揀兩間1C,唔係冇機會既。
謝謝 其實想放棄咁制 睇好多帖子都說冇級頭唔使諗  

荃灣1B-C女, 想自行入, 荃灣何中會大機會D !
葵青試保祿PP

沙田郭得勝

pippyw 發表於 20-10-22 08:51

謝謝 會研究下 你的建議 那麼中西區 有那些選擇? 過海其實都ok  :) ...

港島考慮下高主教

深水埗考慮下瑪神

回覆樓主:

深水埗b1b-b1c, 自行九真備取入

hkpapa852 發表於 20-10-22 08:29
葵青PP,83,沙田區郭得勝,林漢光等機會較高。
仲可以諗吓深水埗既德雅同九龍城間九真
...
hkpapa852 , 請問83近年成績是否"進步"緊?  請問83現在是否介乎1B 與1C之間? 謝謝.

荃灣真係重災區, 如果小朋友係B1 學生, 能力許可, 不如試多幾間B1直資仲好.

如果唔跌BANDING 沙田區郭得勝同林漢光 叫做有機會.

zenobiawong 發表於 20-10-22 16:34
荃灣真係重災區, 如果小朋友係B1 學生, 能力許可, 不如試多幾間B1直資仲好.

如果唔跌BANDING 沙田區郭得勝 ...
本來我都懷疑是否唔夠B1校,  但荃灣轉區比率超高但經過今年更加覺得大部份B1a-b 生都跨左區 !
留本區B1生其實唔多.. !

你見有人講乙7中何中都..

subb 發表於 20-10-22 16:51
本來我都懷疑是否唔夠B1校,  但荃灣轉區比率超高但經過今年更加覺得大部份B1a-b 生都跨左區 !
留本區B1生其 ...
我知上年有band 2 生派入英中, 甘想問有冇聽過band 1 生派入中中?

sviolent 發表於 20-10-22 16:55
我知上年有band 2 生派入英中, 甘想問有冇聽過band 1 生派入中中?

唔覺有, 我知的多數王已經派到 !反而知有B1生自行已經選廖 !  

subb 發表於 20-10-22 17:03
唔覺有, 我知的多數王已經派到 !反而知有B1生自行已經選廖 !

謝謝, 明白!唔好意思借位再問,有冇聽過乙二入可風?

sviolent 發表於 20-10-22 17:08
謝謝, 明白!唔好意思借位再問,有冇聽過乙二入可風?

未曾聽過乙二入到可風

可風係荃灣區熱門中學,多數放乙一。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!